2009. szeptember 13., vasárnap

PCLinuxOS Saját Szemmel!

Mivel mostanában sokat hallok a PCLinuxOS nevű disztribúcióról, úgy döntöttem alaposabban szemügyre veszem. Mivel ez egyben túl hosszú lenne, két részre bontom a cikket, és ezúttal röviden leírom mi is az a PCLinuxOS, és részletezem a telepítését, majd egy későbbi alkalommal vesézem ki a rendszer használhatóságát.  

Ez egy Mandriva alapokon nyugvó terjesztés, így nem meglepő hogy csomagkezelése RPM alapú, viszont saját csomagokat használ. Ami viszont kicsit szokatlan, hogy Synaptic a grafikus csomagkezelője, így a Debian alapú rendszereknél megszokott apt-get konzolos paranccsal telepíthetünk programokat. Ez igencsak jól jöhet az Ubunturól, vagy egyéb Debian alapú Linuxról áttérőknek.
Rolling Release disztró, aminek köszönhetően a rendszer folyamatosan frissül, nincsenek konkrét új kiadások. Ezzel elkerülhetjük a "nagy" verzióváltásokat, ami bizony gyakran problémás egyéb Linuxoknál, és mindig friss csomagokat használhatunk. Bevallom ez az egyik számomra nagyon vonzó tulajdonsága.
A fejlesztők egyértelműen arra törekednek, hogy egy nagyon egyszerű, könnyen kezelhető rendszert adjanak a felhasználók kezébe, amiben minden csomag megtalálható amire egy átlag felhasználónak szüksége van, és a tapasztalataim szerint ezt a célkitűzést kiemelkedően sikerül is teljesíteniük!

Na de ne szaladjunk ennyire előre!
A PCLinuxOS alap ablakkezelője a KDE, de letölthető GNOME, vagy akár LXDE ablakkezelővel is, sőt, a Magyar fejlesztők létrehoztak egy régebbi gépeken is jól futó változatot, amelynek az Enlightenment adja a felületét.
Én régi GNOME használóként természetesen ezt a változatot vettem górcső alá.

Telepítés:
A letöltött fájl nem meglepőmódon egy CD képfájl, ami egy komplett live rendszert tartalmaz. Boot-olás után egy csinos felület fogad, aminek az alapszíne szürke és fekete, és ez nekem nagyon is tetszik. Beállíthatjuk a nyelvet, majd indulhat a rendszer.


Rendkívül egyszerű, de annál szebb üdvözlőképernyőt látunk, és ahhoz képest hogy CD-ről fut, meglehetősen hamar eljutunk a következő képernyőre, ahol kiválaszthatjuk a billentyűkiosztás nyelvét. Itt ha nyomunk egy "h"-t, a Magyarhoz ugrik a lista.
Azonnal beugrik a GNOME bejelentkező képernyő, ami meglepetésemre Angol, de szerencsére itt ismét lehetőségünk van Magyarra váltani, és ezzel tovább nem is lesz gondunk.


Ha szeretnénk telepíteni merevlemezünkre a rendszert, érdemes root-ként (Rendszeradminisztrátor) belépni. Rákérdez hogy alapértelmezett legyen e a Magyar nyelv, de tulajdonképpen mindegy mit választunk ezen a ponton.
Felcsendül az egyszerű kis login hang, majd másodpercek múlva ismét nagyon szép sötét képernyőn találjuk magunkat.


Ha kábelnetünk van, az alapból működik, de bármilyen hozzáférést percek alatt beállíthatunk a Hálózat- és internetbeállításoknál, amit többek között az asztalon található ikonnal is indíthatunk, de ha csak telepíteni szeretnénk, nincs rá szükségünk.

Egyetlen klikk az Install Livecd ikonra, és már indul is a telepítés.


A következő képernyőn választhatunk, ill. létrehozhatunk új partíciókat a rendszer számára. Teljesen kezdőknek legegyszerűbb "A teljes lemez törlése és felhasználása" pontot választaniuk, de figyelem, ez minden partíciót és tartalmat töröl a kiválasztott merevlemezről, viszont több dolgunk nincs vele, mindent létrehoz automatikusan. Természetesen erről kapunk is egy figyelmeztetést, ha a "tovább" gombra klikkelünk. 


Létrehozza, formázza majd csatolja a szükséges partíciókat, és már kezdődik is a másolás. Nincsenek fölösleges dumák, csak halad a folyamatjelző, méghozzá meglepően gyorsan. 



Talán 10 perc sem telt el, amikor megjelenik a következő ablak, ahol lehetőségünk van beállítani a bootmanagert. Ha az első vinyóra tettük a leírt módon, akkor itt változtatás nélkül klikkelhetünk a "Következő" gombra, és végül a befejezésre.


Az utolsó képernyőn felszólít minket a PCLinuxOS, hogy állítsuk le a gépet, távolítsuk el a LiveCD-t, és vegyük használatba szép új Linuxunkat.

Azt gondolom, hogy ennél egyszerűbb telepítéssel nagyon kevés rendszernél találkozhatunk, talán egyedül a Mandrivanál, ami persze nem meglepő, hiszen a PCLinuxOS "atyjáról" beszélünk.:)

Már alig várom hogy nyúzópróba alá vessem az új disztrót!
Hamarosan...


Linkek:

Honlap: http://www.pclinuxos.com/
Letöltés: http://www.pclinuxos.com/index.php?option=com_ionfiles&Itemid=28

4 megjegyzés:

  1. ezt az ubuntu is igy csinalja ;)

    VálaszTörlés
  2. az egeszet, beteszsed bootol vagy telepit.

    ha bootol utana telepithetsz es kozben netezhetsz pl

    particionalas, meg az osszes tobbi lepes.

    VálaszTörlés
  3. Igen, természetesen tudja, mint ahogy minden modern Linux rendszer. Ebben általában csak minimális eltérések vannak, ez esetben is talán csak a sebesség ami + pont a PCLinuxOS javára, na meg a nagyon tetszetős felület. Persze ez már szubjektív.
    Ne aggódj, további tesztjeim sajnos találtak negatívumot is, ami ráadásul elég bosszantó, de erről bővebben majd a következő cikkben.

    VálaszTörlés