2009. szeptember 28., hétfő

Grafikus környezetek

Először is szeretném pár szóban leírni miként működik a Linux szerű rendszerek grafikus felülete, hiszen elég sok a félreértés ezen a területen.
Itt is un. kliens/szerver megoldással találkozhatunk, ahol a grafikus szervert az X11 szolgáltatja, és lehet XFree86, vagy a ma már legtöbb disztribúció által használt Xorg. Az X szerver felelős a beviteli illetve a kimeneti eszközök kezeléséért, az ablakok megrajzolásáért, és még egy rakás háttérben futó folyamat működéséért. Ehhez a szerverhez kliensként csatlakoznak a különböző X alkalmazások, és folyamatosan kommunikálnak. Pl. az X jelet küld az alkalmazásnak (kliens) ha a felhasználó ráklikkelt egy gombra, az alkalmazás pedig kéri az X-et hogy rajzoljon egy ablakot adott koordinátákra.  
Azonban az X nem dönti el hogy hogyan nézzenek ki az ablakok, és nem határoz arról sem, hogy milyen billentyűkkel kezelhetjük őket, ezt inkább az ablakkezelőre bízza. Rengeteg ilyen ablakkezelő létezik, köztük az: AfterStep, Blackbox, Window Maker, Sawfish. Ezek változó tulajdonságokkal rendelkeznek, és természetesen az alap kinézetük sem egyforma.
Az általunk ismert grafikus munkakörnyezetek, mint pl. a GNOME vagy a KDE, saját integrált ablakkezelővel rendelkeznek, és saját grafikus könyvtár áll a rendelkezésükre (Qt, GTK+). A grafikus könyvtárakban található widgetek felelnek a munkakörnyezet alapvető kinézetért. A widgetek tulajdonképpen apró elemei a grafikának (gombok, keretek, stb).
Grafikus környezetként használhatunk egy egyszerű ablakkezelőt is, pl. sokan használják a Blackbox-ot, azonban ma már gyakrabban használunk összetett környezeteket. Ezek nem csupán a felületet adják, de rengeteg saját alkalmazással is rendelkeznek.
Tekintsük át pár szó erejéig a legismertebbeket!

GNOME ("GNU Network Object Model Environment")

Ez a GNU projekt hivatalos felülete, és számos népszerű Linux disztribúcióban fellelhetjük. 1997-ben kezdték fejleszteni, és tulajdonképpen a KDE hiányosságait szerették volna pótolni, és a maguk ízlésére formálni. Ennek a törekvésnek eredményeképpen a KDE mellett ez lett napjaink legnépszerűbb grafikus kezelőfelülete.
Ablakkezelője alapvetően a Metacity, de képes a legtöbb ablakkezelővel együttműködni. Grafikus könyvtárként a GTK+ (The GIMP Toolkit) elemkészletet használja, amit eredetileg a GIMP képszerkesztő szoftverhez fejlesztettek, és szintén a GNU projekt része.

 


KDE ("K Desktop Environment")

A KDE a másik "robosztus" grafikus felhasználói felületünk, ami szintén rengeteg disztribúció alapértelmezettje. Ennek is erőssége a felhasználóbarát kezelhetőség és a stabilitás, viszont megjelenésében alapvetően különbözik a GNOME-tól.
1996-ban kezdődött a fejlesztése, és elsődleges célkitűzésként az egységes kezelőfelület létrehozását, valamint a könnyű kezelhetőséget nevezték meg. 
Eszközkészlete a Qt, amely sokáig csak X11 platformra volt elérhető, viszont a legfrissebb verziója a Qt 4 már minden platformon használható, így a Qt 4 alapú KDE 4 akár Microsoft Windows-on, vagy MAC OS X-en is elérhetővé vált.
Xfce ("XForms Common Environment")

Az Xfce un. "pehelysúlyú" grafikus környezet. Igen hatékony, gyors és stabil felület, amely régebbi, gyengébb konfigurációkon is megfelelően rugalmas.
1997-ben kezdődött a fejlesztés, eleinte az XForm eszközkészlet használatával (Innen az XForms Common Environment elnevezés), és tulajdonképpen a CDE felület ingyenes klónjának szánták. 1999-ben, miután az XForms eszközkészlet zártsága miatt a Red Hat Linux projekt visszautasította az Xfce beépítését, a fejlesztők úgy döntöttek hogy az egész rendszert újraírják az eddigre igen népszerű GTK+ eszközkészlet használatával. Így készült el a 3.x verzió, amely végre megnyitotta az utat a nagy disztrók felé.
Eszközkészlete tehát a GNOME-ban is használt GTK+, ablakkezelője az Xfwm, ami rendelkezik saját kompozit kezelővel, így képes gyorsítani az ablakkezelést a videókártya segítségével.
LXDE ("Lightweight X11 Desktop Environment")

Tudomásom szerint jelenleg ez a "legfiatalabb" grafikus környezet, amely ez miatt még kevésbé ismert, viszont mindenképpen megérdemli figyelmünket! Ahogy ezt neve is elárulja, az Xfce-hez hasonlóan ez is egy pehelysúlyú környezet, amelynek célja a gyors és energiatakarékos működés fenntartása akár régebbi, gyengébb konfigurációkon is.
2006-ban kezdte fejleszteni egy tajvani programozó.
Eszközkészlete szintén a GTK+, Ablakkezelője pedig az Openbox. Jelenleg hivatalosan még nem jelent meg stabil verziója, de a fejlesztői verziók meglepően stabilak és gyorsak. Én jó ideje használom nagy megelégedéssel!:)
Hasznos Linkek:
GNOME: http://www.gnome.hu/
KDE: http://www.kde.hu/
Xfce: http://www.xfce.org/
LXDE: http://www.lxde.org/

Xorg: http://www.x.org/wiki/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése