2009. szeptember 14., hétfő

Pardus

Ez a disztribúció is úgy indult mint a többi, vagyis alig ismerte valaki és mostanában már több országban is van saját oldala. (Nálunk egyelőre nincs) Be kell valljam engem is a kíváncsiság vezetett, hogy írjak róla valamicskét, vagy fordítsam mások leírásait. Magyarul gyakorlatilag semmi nincs róla, szerencsére angolul van némi adalék.

Maga a disztribúció török lenne, ami jelentheti azt is hogy ott rengeteg olyan ember van aki szereti a linuxot és foglalkozik vele aktívan. Jelmondatuk Pardus "For Freedom" Talán a Windowstól akarják megszabadítani az embereket? Nem tudom. Mindenesetre tetszik a jelmondat.
Ablakkezelő rendszere a KDE, nem tudom GNOME vagy más ablakkezelő telepíthető-e rá
Bele kellett olvasnom mások leírásaiba hogy ennél azért többet tudjak meg.
Íme.

A Pardus egy desktop orientált operációs rendszer, amely szem előtt tartja az egyszerűséget és a könnyű kezelhetőséget. Csomagkezelője a Pisi. (Igen, így magyarul viccesen hangzik...)
Elérhető Live CD-vel is és telepítő CD-vel egyaránt.

Telepítés és beállítások

Grafikus telepítőt használ amit YALI-nak (Yet Another Linux Installer)neveznek. Meglehetősen egyszerű a használata. Gyakorlatilag a szokásos beállításokat kell elvégezni, vagyis billentyűzet kiosztás, nyelv, név, jelszavak. A particionálás elvégezhető manuálisan vagy automatikusan. Kezdőknek inkább ez utóbbi javasolt. Feltéve ha semmi más nincs a gépen. Alapból már ext4 fájlrendszert használ, ami azért dicséretes. Még a legtöbb disztribúció megmaradt a jö őreg de stabil ext3-nál. De már nem sokáig. Kézi beállításnál megadhatod a /Home, SWAP, és Root partíciókat.

A következő a GRUB telepítése amit az MBR-be rak a telepítő. Egy átlagos mai gépen a telepítés nagyjából 15-20 percet vesz igénybe.
Az újraindítás után egy kicsit tovább bootol, de ez csak az elején van így. Belogolás után rögtön a Kaptan fogadja az embert ami egyfajta beállító varázsló lenne. Végig kell menni a beállítás varázslón teljesen ahhoz hogy legyen aktív hálózati kapcsolat. Ha ezt nem teszed meg, akkor a Hálózat kezelőben kell elvégezni a konfigurálást.

A cikkírónak az X beállítása tökéletesen ment. Ez már jó pont a disztrónak.

Pardus használata

Alapból a KDE 4.2.4-et használja. A máshol is elérhető programokból már az újakat használja. Van benne java és flash is alapból. A tárolókból még több multimédiás csomag is letölthető. Az MP3 és DVD lejátszás alapból működik. A nyomtató, digitális fényképező és a webkamera is csont nélkül működik. Összeségében a KDE felület ebben a disztribúcióban jól sikerült, nem voltak fagyások vagy összeomlások.

Csomagkezelés és tárolók

Már említettem korábban, hogy a Pardusnak saját csomagkezelője van amit PiSinek neveznek. Elérhető mind grafikusan mind parancssorosan is. Kinézetre hasonlít a Mandriva csomagkezelőjéhez. Itt egyelőre nincs friss csomagokra felhívó figyelmeztetés, neked kell elindítani a frissítés PiSi-n keresztül. Konzolos felületen sokkal több lehetőséged van mint grafikusan. Már ami a csomagkezelést illeti. Furcsamód itt is van "emerge" opció, amivel eddig csak Gentoonál vagy Sabayonnál találkoztam. Ezzel forrás csomagokat is telepíthetünk. http://en.pardus-wiki.org/Pisi_CLI_Usage
Csomagok száma egyelőre nincs annyi mint pl. az ubuntuban vagy mandrivában. Szerintem csak idő kérdése.
A csomagok letöltése és telepítése gyorsan lezajlik, ha kiválasztod a frissítés funkciót.

A disztribúció egyelőre 13 nyelven érhető el, de meg lehet próbálkozni a KDE i18n nyelvi csomag használatával.

Összegzés

A Pardus apróbb hiányosságai ellenére is jónak mondható. A telepítés és a használat miatt egyértelműen kezdőknek is javasolt. Habár nincs benne automatikus hálózati beállítás és csomagfrissítés, de ezeken túl lehet lépni. Talán az egyetlen olyan disztribúció amelyben jól eltalálták a KDE felületet.

Pardus honlapja: http://www.pardus.org.tr/eng/
Pardus letöltése: http://www.pardus.org.tr/eng/download/
Pardus bemutató: http://www.pardus.org.tr/media/upload/video/aiglx.avi
Forrás: http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20090810#feature

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése