2009. szeptember 6., vasárnap

PCLinuxOS

Már egy korábbi bejegyzésben http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/03/tokeletes-desktop-pclinuxos-20091.html volt alkalmam bemutatni ennek a kiváló disztribúciónak bemutatni a telepítését. Azonban szeretnék ennél egy kicsit többet írni a használatáról is és a tapasztalataimról. Nem tagadom, egyike kedvenc disztribúcióimnak és használom már egy ideje a legnagyobb elégedettséggel. Lássuk a bemutatót.

Telepítés

Azt hiszem az ubuntu és a mandriva mellett ez az egyik legkönnyebben telepíthető disztribúció. Szerencsére Live CD-vel kezdünk, így kipróbálható a feeling és az alkalmazások is. Alapértelmezetten KDE ablakkezelővel dolgozik, de letölthető GNOME változat is. Én ez utóbbit nyúzom mert valahogy a KDE nem jött be ezidáig. Lehet hogy azért, mert még csak a 3.5.x-nél járnak. A stabilitást tartják szem előtt, és emiatt sincs még 4.x-es KDE a kiadásban.
Ha már kipróbáltad az "élő" üzemmódot, akkor csak kattints a telepítő ikonra. Túl sok kérdéssel nem fog zaklatni a rendszer és kb. 10-15 perc múlva kész is a rendszer.

Használat

GNOME alatt az asztal feketében pompázik, ami nekem tetszik. Mondhatni elegáns. A szokásos alapcsomagok fent vannak, és ami a legfontosabb van java és multimédiás kodekek is. Tehát rögtön lehet zenét hallgatni vagy You Tube videót nézni. A frissítés kezelő is rögtön működésbe lép, és talál is jónéhány frissítést. Érdemes telepíteni azokat.
Alapból nincs Openoffice, de ezt lehet orvosolni a Get Openoffice Gnome programmal, ami az Alkalmazások/Iroda szekcióban található. Ha fent van akkor már csak magyar nyelvet kell lehelni az irodai csomagba és minden OK. Erre egy kis segítség: http://www.pclinuxos.com/wiki/index.php/Open-Office_repo
Ha hozzáadtad a tárolót, akkor Synapticban keress rá az openoffice-ra és telepítsd fel a magyar nyelvű kiegészítést.

Csomagkezelése rpm alapú, de saját csomagokat használ. Ebből van cirka 6000 vagy több, szerintem több mint elég. Grafikus csomagkezelője a Synaptic, ennek megfelelően apt-gettel lehet dolgokat telepíteni konzolból. Szóval debian után nem lesz nehéz használni.
Attól függetlenül hogy nem .deb csomagjai vannak, ennek ellenére gyorsnak mondhatom.
Itt egyszerre csak egy tárolót használhatsz, talán kivételt jelenthet az openoffice tároló. Az alap tároló tartalmaz mindent, vagyis a gnome, kde, extrák, stb. csomagokat. Megtalálhatod itt a Google Earth vagy a Gadgets csomagokat is. Itt legalább ez utóbbi is működik.
Azt hiszem elég gyakran adnak ki frissítéseket, mivel mandriva alappal rendelkezik és rolling release disztribúció ez teljesen természetes.

A gyorsaságot szeretném kiemelni, ami pozitívum számomra. Elég ha csak egy kitömörítést veszek alapul. Még ez előtt ubuntut használtam, és ami ott negyed óra volt, itt mindössze öt perc. Az okokra valószínűleg soha nem jövök rá. De örülök neki. Ugyanezt tapasztaltam a mandriva esetében is.

A beállításokra több lehetőség is van. Az egyik a sima beállítások menü, míg a másik a Control Center. Ebben tudod beállítani a tűzfalat, az automata logint vagy éppen a nyomtatót. Ennél jobb és könnyebb lehetőséget a beállításokra keresve sem találok. A tűzfal grafikus és külön portok is megadhatók biztonságosnak. Ha kell akkor interaktívnak is beállíthatod, akkor mindig jelez ha történik valami.

Érdekességként megemlíthető a Pclinuxos Tweak. Itt extra beállításokra van lehetőséged az asztallal, munkamenettel vagy a felhasználókkal kapcsolatban.

Összegzés

Azt hiszem ha Windowsról térsz át, akkor ez a legjobb disztribúció amivel elindulhatsz a linux útján. Jelszavul "Radically Simple", amire teljes mértékben rászolgáltak. Teljesen "bolondbiztos" és atom stabil. Nálam egyetlen lefagyás vagy lassulás sem volt. Ha nekem kellene olyan ismerősnek telepíteni akihez utána nem tudok túl gyakran elmenni, akkor ezt telepíteném. Miért? Mert borzalmasan egyszerű a használata, és soha nem kell disztribúció upgrade-et elvégezni a rolling volta miatt. Így kisebb a hibalehetőség is. Azt hiszem a húgomnak is ez fog felmenni a gépére Vista helyett.
Összességében pozitív tapasztalataim voltak. Kezdőknek egyértelműen javaslom mandriva és linux mint mellett. De írhattam volna kiwi liuxot is. Megvan benne minden ami szükséges, nem kell kodekek vagy egyéb kiegészítők után rohangálni.
A közösség segítőkész, és elég sok leírás is van hozzá.

Hasznos linkek:

http://www.mypclinuxos.com/
honlapjuk: http://www.pclinuxos.com/
Letöltés: http://www.pclinuxos.com/index.php?option=com_ionfiles&Itemid=28
Appstore: http://www.pclinuxos.com/appstore/
Képernyőképek: http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=PCLinuxOS%202009%20Beta%203

13 megjegyzés:

  1. Hallottam olyan hírt, hogy a PCLinuxOS kezdi elveszíteni a Magyar támogatást a fejlesztőkkel kialakult ellentétek miatt.
    Te erről tudsz valamit?

    VálaszTörlés
  2. Sajnos igen. A teljes hátteret nem ismerem, de egyikük azt írta hogy befejezték a használatát, és valami mással foglalkoznak. Ennek ellenére e a lokalizáció folyamatos. Illtve a linuxempire oldal foglalkozik ezzel a témával is. Ott is zsebtyson a guru.
    Nekem semmi bajom a disztróval, sőt egyre jobban tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Úgy tudom, hogy a régi csapat egy saját disztrón dolgozik, természetesen PCLinuxOS alapokkal. Ismerve ezeket a srácokat, érdemes lesz figyelemmel kísérni ezt a kezdeményezést!

    VálaszTörlés
  4. Hali! Mint olvasom egy ideje használod ezt a disztrót...hátha tudnál segíteni.
    Egyik komoly problémám a nyomtató beállítás deskjet f2280-as dobozzal az istenért nem látja.
    - a másik hogy lépten nyomon különböző programoknál ilyn hibaüzenetekbe botlok:/usr/lib/libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.9 vagy /lib/i686/libc.so.6: version `GLIBC_2.7' not found
    Persze frissítettem a rendszert az egyik tárolóból ez minden rendelleneség nélkül le is futott.
    Van valami tipped, vagy tanácsod? Különösen fájó, hiszen nagyon tetszik a rendszer, ahogy mondtad nagyon gyors, és nem gondolkodik indokolatlanul.

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Én ilyen hibákkal nem nagyon találkoztam. De valamilyen könyvtárakat hiányol. Próbálj rákeresni és telepíteni.
    Nyomtató. Nekem egy HP3650 tintás nyomtatóm van, ahhoz rákerestem a hplip progra, és csont nélkül meg. De telepíteni kell a grafikus felületet is.
    Keress rá a márkára és ha van csomag telepítsd fel. Ha HP akkor ezzel látnia kellene. Legrosszabb esetben CUPS-al kellene felismertetni.

    VálaszTörlés
  6. Szia,

    Nekem is van egy Ubuntus oldalam. Igaz, hogy ezt csak most kezdtem el vezetni, a címe: http://ubuntuhungary.wordpress.com
    Korábban már volt egy, a http://www.kandurblog.wordpress.com, úgyhogy a műfajt nem most kezdtem, csak sajnos az egyetemi elfoglaltságok miatt nem volt már időm rá.
    Tehát, elég komoly terveim lennének, amivel szeretnék összefogni pár linuxos blogírót, és tovább menve, szeretnék még országos terveket is megvalósítani, ehhez viszont kellenek munkatársak. Így kérlek téged is, ragazzo, és mindenki mást, aki ért valamilyen linux disztribúcióhoz (leginkább ubuntuhoz, de teljesen mindegy, melyik disztró lényegében), hogy a maraxush@gmx.com e-mail címen jelentkezzetek, akiket érdekel a dolog.
    Elég komoly dologról van szó, de csak azoknak mondom el, akiket valóban érdekel. Várom a leveleket minden kedves embertől, aki a magyarországi gondolkodásmódon változtatni szeretne, vagy, aki szívesen vesz részt ilyesmi programokban!

    Üdv: Roli

    VálaszTörlés
  7. Texstar csapatából 22-en kiváltak (egy önkényeskedő hölgy miatt) és elkezdtek egy újabb distrót faragni, Unity Linux néven. Az új OS kipróbálható, van letölthető ISO (http://iso.matoilnet.org/2009/ISO/), ami első ránézésre egy TinyMe (-re épülő OS) :-)
    Pár link:
    http://planet.unity-linux.org/
    http://unity-linux.org/
    http://www.unity-linux.hu/

    VálaszTörlés
  8. stx!

    Köszi az infót. Azt hiszem hasznos volt. A kiválás ellenére azért megy tovább a disztró fejlesztése nem?Majd megnézem amit belinkeltél. Kíváncsi lennék mi volt az önkényeskedő hölgy bűntette. Az itthoniakkal is probléma van, mert ha megnézed az oldalt, akkor itt is írják hogy befejezték a dolgot. Nem teljesen tisztult le nekem miért.

    VálaszTörlés
  9. Üdv: Feltelepitettem a Linuxos -ot. Szépen is sikerült. Ujra inditás megy szépen ahogy kell. De aszt ha akarom frissiteni egész rendszert végig megy.És azt ujra inditás, és jelszót kér. De mit ? Hiába irom be a jelszókat.nem fogadja el.
    Akkor mi a teendő ,mit irjak be.
    Kösz. Attila.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom milyen jelszót kérhet. Loginnál meg a root jogosultságot igénylő dolgoknál kérhet jelszót, de azt meg megadod a telepítéskor.

      Esetleg még szétnézhetsz itt: http://www.pclinuxos.com/forum/

      Törlés
  10. Üdv: Mindjárt a but vége tájt.
    Ha lehetne képet feltenni akkor tán könnyebb volna.
    Megpróbalom igy . Leirom.
    Localhost login :
    Password :
    Login inncorect.
    Tehát ide. Hiába irkalok be jelszot de semmi.
    De ezt csak akkor csinálja mikor frissitem a rendszert. Ujra inditás és akkor ez van.
    Kösszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy őszinte legyen nagyon nincs ötletem. Ha ugyanis jól adtad meg regisztrációkor a jelszót akkor annak működnie kellene. Olyan már volt velem is, hogy pl az angol billentyű kiosztás miatt az y és a z fel volt cserélve. Amúgy azt mondanám, hogy helyette próbáld ki a LinuxMint-et, annak sokkal jobb a támogatottsága, csomagválasztéka, stb.

      Törlés
  11. Köszi. ÉS még picit kérdek, hogy a leszedek kis programot hogy tudom telepiteni.
    kösz.

    VálaszTörlés