2009. szeptember 28., hétfő

CentOS

Már annyi jót hallottam erről a disztribúcióról, hogy utána kellett néznem egy kicsit jobban mitől is ennyire jó és népszerű. Annyit hozzá kell fűznöm, hogy a disztribúciót alapvetően szervernek használják nagyfokú stabilitása miatt.
Nos a CentOS egy Red Hat alapú disztribúció, annak minden előnyével. Gyakorlatilag elég nagy a hasonlóság a két disztribúció között, bár míg a Red Hat fizetős, a CentOS nem az. Egy kicsiny de eltökélt közösség támogatja. Érdekesség, hogy a CentOS 100%-ban kompatibilis a "vörös kalap" binárisaival.

CentOS telepítése




A telepítés során nincs Live mód, így kipróbálni nem nagyon lehet install előtt. Rögtön a telepítő képernyő fogad minekt, ami megtudakolja szeretnénk-e átvizsgáltatni a lemezt. Érdemes megtenni. Ha mégsem szeretnéd, akkor át is lehet ugorni ezt a lehetőséget.
Miután ezzel megvagy, betöltődik az Anakonda, amit már jól ismerhetünk a Fedorából is.



A rendszer néhány kérdés megválaszolását igényli, ami kimerül a nyelv, billentyűzet kiosztás, időzóna kiválasztásában. Még ki kell választani az asztali környezetet és megadni a partíciókat. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor választahtod a teljes lemezre való telepítést is. Feltéve hogy csakez lesz a merevlemezen.
Szükséges létrehoznod egy felhasználói fiókot is, megadni a jelszavakat.
Ha ezen is túl vagy, akkor jöhet a tényleges telepítés. Ez egy átlagos gép esetében nem vesz igénybe 20 percnél többet. A folyamat végén szükséges még egy újraindítás és még néhány kezdeti beállítás. Végre bejelentkezhetsz.

Használat, egyebek





Az első bejelentkezés hosszabb ideig tart, de ez betudható a beállításoknak amiket el kell végezni. Be kell állítanod a tűzfalat, és meg kell adnod mely szolgáltatásokat engedélyezed a gépről. Majd jön a SELinux szabály megadása. Ha akarod ki is kapcsolhatod, de nagyobb mértékű biztonságot ad ha be van kapcsolva. Az időt és a dátumot is be kell állítani bár ez nem okoz gondot. Jó dolognak tartom a hangkártya beállítása menüt. Itt kipróbálhatod megszólal-e az adott kártya amivel rendelkezel.

Ha minden lépésen túl vagy, akkor belogolhatsz. Az asztal elég puritán, de egy jó háttérrel feldobhatod. Mivel ez nem Red Hat, a grafikai elemek is az egyszerűséget tükrözik. Olyan GNOME-os.
Az alap szoftver választék nem túl nagy, de kezdéshez tökéletesen elegendő. Furcsának találtam a szoftverek telepítése menüpontot. Valahogy három részre van osztva és nem teljesen egyértelmű számomra az egész, de biztosan csak szokás kérdése.



A programok indítása gyorsnak mondható, és fagyást vagy elakadást nem tapasztaltam. Persze ezen nem nagyon csodálkoztam.
A KDE felületet nem próbáltam, de ott a verziószám még 3.5-nél tart mint a pclinux. Ezzel együtt jár stabilitás is.
Alapból itt sincs compiz, de ezt utólag lehet pótolni. Ha sokáig otthagyod a gépet, akkor itt is kiejelentkezik és csak jelszó megadása után léphetsz be. Ha nem szeretnél minduntalan jelszót beírni, akkor ki kell kapcsolni a képernyővédőt.
Összességében a használata könnyű és egyértelmű.

Konklúzió

Aki egy atom stabil és jól konfigurálható rendszert keres, annak első rendű a CentOS. Tudom javasolni desktop és szerver környezetbe egyaránt. Cégeknek pedig a Debian mellett jó választás lehet a stablitás és a hosszú támogatás miatt. A szotverek nem éppen a legújabb kiadásúak, de csrébe hibamentesek, hiszen már hoszzú tesztelési folyamaton mentek át.

CentOS weboldala: http://www.centos.org/
CentOS letöltése: http://isoredirect.centos.org/centos/5/isos/i386/
Forrás: http://www.raiden.net/articles/review_centos_53/

1 megjegyzés:

  1. Alapvetoen serverosnek hasznaljak/hasznalom. Szerintem, desktopnak van mas, ami jobb. Servernek jo. Telepites utan kicsit faragni kell a biztonsagi beallitasokat es elmegy a vegtelensegig. :-)

    VálaszTörlés