2009. szeptember 28., hétfő

CentOS

Már annyi jót hallottam erről a disztribúcióról, hogy utána kellett néznem egy kicsit jobban mitől is ennyire jó és népszerű. Annyit hozzá kell fűznöm, hogy a disztribúciót alapvetően szervernek használják nagyfokú stabilitása miatt.
Nos a CentOS egy Red Hat alapú disztribúció, annak minden előnyével. Gyakorlatilag elég nagy a hasonlóság a két disztribúció között, bár míg a Red Hat fizetős, a CentOS nem az. Egy kicsiny de eltökélt közösség támogatja. Érdekesség, hogy a CentOS 100%-ban kompatibilis a "vörös kalap" binárisaival.

CentOS telepítése
A telepítés során nincs Live mód, így kipróbálni nem nagyon lehet install előtt. Rögtön a telepítő képernyő fogad minekt, ami megtudakolja szeretnénk-e átvizsgáltatni a lemezt. Érdemes megtenni. Ha mégsem szeretnéd, akkor át is lehet ugorni ezt a lehetőséget.
Miután ezzel megvagy, betöltődik az Anakonda, amit már jól ismerhetünk a Fedorából is.A rendszer néhány kérdés megválaszolását igényli, ami kimerül a nyelv, billentyűzet kiosztás, időzóna kiválasztásában. Még ki kell választani az asztali környezetet és megadni a partíciókat. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor választahtod a teljes lemezre való telepítést is. Feltéve hogy csakez lesz a merevlemezen.
Szükséges létrehoznod egy felhasználói fiókot is, megadni a jelszavakat.
Ha ezen is túl vagy, akkor jöhet a tényleges telepítés. Ez egy átlagos gép esetében nem vesz igénybe 20 percnél többet. A folyamat végén szükséges még egy újraindítás és még néhány kezdeti beállítás. Végre bejelentkezhetsz.

Használat, egyebek

Az első bejelentkezés hosszabb ideig tart, de ez betudható a beállításoknak amiket el kell végezni. Be kell állítanod a tűzfalat, és meg kell adnod mely szolgáltatásokat engedélyezed a gépről. Majd jön a SELinux szabály megadása. Ha akarod ki is kapcsolhatod, de nagyobb mértékű biztonságot ad ha be van kapcsolva. Az időt és a dátumot is be kell állítani bár ez nem okoz gondot. Jó dolognak tartom a hangkártya beállítása menüt. Itt kipróbálhatod megszólal-e az adott kártya amivel rendelkezel.

Ha minden lépésen túl vagy, akkor belogolhatsz. Az asztal elég puritán, de egy jó háttérrel feldobhatod. Mivel ez nem Red Hat, a grafikai elemek is az egyszerűséget tükrözik. Olyan GNOME-os.
Az alap szoftver választék nem túl nagy, de kezdéshez tökéletesen elegendő. Furcsának találtam a szoftverek telepítése menüpontot. Valahogy három részre van osztva és nem teljesen egyértelmű számomra az egész, de biztosan csak szokás kérdése.A programok indítása gyorsnak mondható, és fagyást vagy elakadást nem tapasztaltam. Persze ezen nem nagyon csodálkoztam.
A KDE felületet nem próbáltam, de ott a verziószám még 3.5-nél tart mint a pclinux. Ezzel együtt jár stabilitás is.
Alapból itt sincs compiz, de ezt utólag lehet pótolni. Ha sokáig otthagyod a gépet, akkor itt is kiejelentkezik és csak jelszó megadása után léphetsz be. Ha nem szeretnél minduntalan jelszót beírni, akkor ki kell kapcsolni a képernyővédőt.
Összességében a használata könnyű és egyértelmű.

Konklúzió

Aki egy atom stabil és jól konfigurálható rendszert keres, annak első rendű a CentOS. Tudom javasolni desktop és szerver környezetbe egyaránt. Cégeknek pedig a Debian mellett jó választás lehet a stablitás és a hosszú támogatás miatt. A szotverek nem éppen a legújabb kiadásúak, de csrébe hibamentesek, hiszen már hoszzú tesztelési folyamaton mentek át.

CentOS weboldala: http://www.centos.org/
CentOS letöltése: http://isoredirect.centos.org/centos/5/isos/i386/
Forrás: http://www.raiden.net/articles/review_centos_53/

1 megjegyzés:

  1. Alapvetoen serverosnek hasznaljak/hasznalom. Szerintem, desktopnak van mas, ami jobb. Servernek jo. Telepites utan kicsit faragni kell a biztonsagi beallitasokat es elmegy a vegtelensegig. :-)

    VálaszTörlés