2009. szeptember 25., péntek

Bluewhite64 Linux telepítése

A Bluewhite64 (továbbiakban BW64) tulajdonképpen nem más, mint egy Románok által fejlesztett 64 bites Slackware változat. A fejlesztők elsődleges célkitűzése a lehető legjobb stabilitás és biztonság elérése, valamint hogy a felhasználó teljes mértékben felügyelhesse a rendszer működését, és viszonylag egyszerű eszközökkel tudja azt szabályozni. BW64-nek nem célja a mai trend követése, azaz a minél felhasználóbarátabb működés, így aztán nem ajánlom kezdőknek, de aki akar egy beton stabil rendszert, vagy szeret kísérletezni, annak mindenképpen érdemes telepíteni. Persze a Slackware rajongóknak természetesen kötelező darab!:)
Live DVD formátumban tölthető le az általam telepített 12.2-es kiadás, aminek mérete 2,5GB. Alapból a KDE 4.2-vel indul, de telepítés után elérhető az Xfce is. A lemez rengeteg alkalmazást tartalmaz, még a játékok száma is szokatlanul sok.

A bootolás után egyszerű kis képernyő fogad minket, amin csupán két választási lehetőségünk van. Az első ponttal indíthatjuk a BW64-et, vagy a második segítségével tesztelhetjük a memóriát.



Viszonylag lassan töltődik, de ahogy nézem a boot-folyamatot nem is csoda, hiszen rengeteg modult behúz.
Hamarosan megkérdezi tőlünk karakteres felületen, hogy beállítsa e automatikusan az X.org-ot.

Nálam csak az "y" eredményezett használható felbontást, bár ez is nagyobb volt a szokásosnál.



Még néhány másodperc processzorgyilkolás után elkezd töltődni a KDE 4.2, és kisvártatva egy kék-fehér felületen találjuk magunkat. Végre tudjuk miért a fura név!:D



A gép dolgozik tovább, töltöget mindenféle földi jót, ahogy ezt a KDE-nél megszokhattuk:), és kell jó néhány másodperc mire elhal a DVD kerregése.
Azért hagy az asztalon egy ablakot, amiben a hangkártyáról informál minket, de ezt egy laza klikkel elrendezzük.



Elég sokáig kotorásztam az alkalmazások menüben mire ráakadtam a jól álcázott menüpontra, mellyel elindíthatjuk a telepítést, de végül meglett a System alatt a BW64 Installer. Klikk után információt kapunk róla, hogy az általunk tervezett feladat elvégzéséhez root jogok szükségesek, így kéri a jelszót. Azonban mivel nincs beállított jelszó, elég ha az OK-ra klikklünk.



Ezek után megjelenik egy információs panel, amiben röviden közli velünk a rendszer hogy milyen partíciókra lesz szüksége, és figyelmeztet hogy ezek létrehozása a régi adataink elvesztésével jár.



Ha ezt tudomásul vettük jön a következő ablak, ahol szabadon eldönthetjük hogy grafikus, avagy karakteres felületen szeretnénk e elvégezni a particionálás kényes műveletét.



Én személy szerint a viszonylag kényelmes grafikus megoldást javaslom, ami ez esetben a Diskmanager programot jelenti.



Minimálisan 3 partíció létrehozása ajánlott!
A kötet elejére egy minimum 10GB-os Ext3-at (de ennél jóval nagyobbat ajánlok, hiszen a kész telepítés közel 9GB), amin a "/" (root) lesz.
Egy izlés szerinti SWAP, az-az cserepartíciót.
Végül pedig én a teljes maradékon egy újabb Ext3-at hoztam létre, amely majd a "/home" otthona lesz:)
Ha ez kész, a Commit ikonra klikkelve felírathatjuk merevlemezünkre a partíciókat, majd a Quit gomb segítségével bezárhatjuk az alkalmazást.

A következű üzenet arra kér minket, legyünk kedvesek megadni, hogy az általunk létrehozott partíciókat hova kívánjuk csatolni.



"Yes" után kiválasztjuk a root (/) partíció helyét, ami esetünkben az első partíció lesz (hdb1).



Ezután felkínálja a lehetőséget, hogy még egy partíciót csatoljunk a rendszerhez, amivel természetesen élünk is.



Most megkérdezi hova kívánjuk csatolni, és mi kiválasztjuk az /home könyvtárat, majd OK.



Kapunk egy rövid infót sikeres ténykedésünkről.



Majd a következő ablak közli, hogy neki fog állni felmásolni a teljes rendszert merevlemezünkre.



Ha klikkeltünk indul a másolás, mi pedig mehetünk kávézni, zuhanyozni és vacsorázni, ugyanis jó ideig el lesz ezzel! Nálam VirtualBox-on kb. másfél óra volt, de ez érthető, hiszen rengeteg a csomag.



Amikor végig ér ez a csinos folyamatjelző, eltűnik az ablak, majd kisvártatva ismét feltűnik, és ezt többször megteszi amint ide-oda másolgat.

Ha ezen is túl vagyunk, eljött az ideje telepíteni a bootloadert, ami esetünkben a LiLo. Természetesen itt az első merevlemez a jó választás.



Most adjuk meg a rendszergazda (root) jelszavát, amire később szükségünk lesz bizonyos rendszerbeállításokhoz.



Majd erősítsük meg még egyszer, a gépelési hibák elkerülése végett!



Ha nem hibáztunk, létrehozunk egy "mezei" felhasználót.



Természetesen neki is szüksége van egy jelszóra.



Majd ezt a jelszót is meg kell hogy erősítsük.



Ha ezt az akadályt is hibátlanul vettük, végre itt az ideje örülni, hiszen megkapjuk azt az üzenetet amire közel két órája várunk!



Igen, nincs már más dolgunk mint még egy utolsót klikkelni, majd újraindítani a gépet immáron a merevlemezről!

Bizonyára nem ez a legegyszerűbben telepíthető Linux, de még ha kicsit furmányos is, azért szerintem ennek a képes ismertetőnek az átolvasása után bárki könnyedén képes lesz installálni. :)

Linkek:



6 megjegyzés:

  1. hahó,

    jó lenne néha egy-egy tartós teszt is. Jó ugyan ezek a "felhúzom, kipróbálom, aztán letörlöm" is, de olvasnék szívesen olyanról, hogy az adott OS mennyire bírja 1-2-3-x hónap után is. Mennyire jönnek hozzá frissítések, mennyire naprakész és mennyire bírja az upgrad-eket.
    Néha azért előfordul - főleg amit 1-2 fejlesztő farag -, hogy egy-egy frissítés után hanyatt vágja magát - nem bootol/kernel panic/X nem indul/stb.
    Én három linuxot nyúzok folyamatosan 2x gépen: PCLinuxOS, Mepis és Linux Mint. Ezek elég jól bírják... :-)

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Viszont én pont azt hiányolom egy ilyen tutoriálban, hogy nem magyarok a képek. Ez direkte nem tud még magyarul vagy direkte angol vagy nem is te csináltad a képernyőfotókat?
    Ingyenesen letölthető felhasználói könyv a Mandriváról:
    http://brtkr.extra.hu

    VálaszTörlés
  3. brtkr: A képernyőfotókat én készítettem, de sajnos a telepítő nem tud Magyarul. Éppen az volt az egyik oka, amiért ennyire részletesen leírtam az installáció folyamatát. Kösz a linket!

    stx: Az a helyzet, hogy teljesen egyetértek veled, és valójában nagyon is szeretnénk ilyen teszteket elvégezni, de sajnos sem nekem sem pedig Ragazzonak nincs elég ideje.
    Éppenséggel keresünk olyan embereket akik szívesen csatlakoznának a Linux Hogyanok csapathoz. Ha lenne kedved írni az általad említett disztrokrók nagy örömmel fogadnánk!

    VálaszTörlés
  4. Üdv!
    Hiánypótló volt, már nézegettem a disztribuciót, vártam a véleményeket róla. (ámbár mennyire román az amit Nagybányán fejlesztett egy Attila nevű...?) Szeretem a Slackware-t, ugyhogy ha letöltöttem kipróbálom...amugy feldobhatok egy labdát ?: Calculate linux...Gentoo alapú orosz disztribució...kiváncsi vagyok a véleményekre...nálam szépen fut egyelőre.
    Üdvözlettel: longball

    VálaszTörlés
  5. STX!

    Csatlakoznék HP-hoz. Amennyiben te vagy más tesztelsz egy disztribúciót több hónapig és megsztod a nagyvilággal az eredményt, akkor szívesen kirakom a blogba. Most ennyivel kell beérni. Azt gondolom ez is nagy teljesítmény tőlünk, hogy szabadidőnkből (ami elég szűkös) ennyit is össze tudunk hozni.

    VálaszTörlés
  6. Egy kicsivel tobb informacio jo lenne a rendszerrol.

    Hogy kezeli a tobb magos AMD CPU-kat, mi a kulonbseg a 32 bites es a 64 bites Linuxok kozott.
    Van atjarhatosag a 32 bit es a 64 bit kozott.

    Lehet, hogy ezek nagyon kezdo kerdesek, de jo lenne a felvilagositas.

    VálaszTörlés