2009. szeptember 22., kedd

Dreamlinux

Azt gondolom, hogy az olaszok mellett a brazilok is értenek valamicskét a sikeres disztribúciók létrehozásához. Ennek ékes példája a Dreamlinux. Túl sok nem is kell a sikerhez. Végy egy atom stabil alapot, ami itt a debian. Ezt ötvözd egy kis eye-candyval és könnyű kezelhetőséggel. Készen is van a kedvenc disztribúció.
Erről sincs túl sok magyar nyelvű leírás, pedig ezt is igéretesnek tartom.

Alapból a disztribúció Live CD-n érkezik hozzánk, azonban van lehetőség a merevlemezre telepíteni is. Én mindenképpen előnyösnek tartom a Live módot, hiszen így le lehet ellenőrizni, hogy mindent felismer-e amit kell. Választható GNOME és Xfce ablakkezelő tetszés szerint. Azt mondhatom hogy a Dreamlinux tökéletesen megfelel kezdők részére is.



Telepítés

A Dreamlinux telepítése szerencsére nem nagy ördöngősség, alapfokú particionálási ismeretek azért kellenek hozzá. Meg kell adnod egy felhasználói fiókot, jelszavakat és az alap partíciókat. A telepítés szerencsére gyorsan lezajlik, és máris birtokba veheted a brazil csodát.

Felhasználói felület, beállítások



Betöltődés után ugyanaz a vidám és könnyen áttekinthető felület fogad minket mint a Live CD-n volt tapasztalható. Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz sem, hogy hasonlóságot fedezzünk fel a MAC OS és e között. Leaglábbis a dock bar mindenképpen erősíti ezt az elképzelést.



A beállítópanelt legördítve szintén egy könnyen áttekinthető felületet kapunk, ahol a legfontosabb konfigurációs lehetőségek megtalálhatók. Innen telepítheted az Nvidia meghajtókat, a bluetootht vagy a megosztott mappákat. A hálózati kapcsolat beállítása sem okoz nehézséget. Feltételezem, hogy egy kábelnetet külön nem nagyon kell beállítani.
A beállító panelen található még a témaválasztó, ami megkönnyíti a preferált külső kiválasztását. AMD processzort használóknak külön öröm lehet egy apró alkalmazás, amivel a processzor sebessége befolyásolható, ezzel is energiát takarítva meg.

Multimédia

A multimédia alapból működik tehát nem szükséges küön kodek letöltése egy DVD megtekintéséhez. Működik a zenehallgatás és a flash is. A Youtube sem lehet neki probléma.

Összegzés



Habár a disztribúciót ezidáig nem próbáltam ki, a leírás alapján szimpatikusnak tűnik. Ha valaki azt kérné tőlem, hogy egy könnyen kezelhető de egyben gyors linuxot tegyek fel a gépére, akkor ez is benne lenne a kalapban. Az Xfce felület általában nem jön be annyira, de azt gondolom a brazilok ebből is kihozták a maximumot. Tehát a küllemre sem lehet különösebb panasz. Mivel debian alapú, és van benne Synaptic csomagkezelő is, további jó pontot érdemel. A már említett multimédia out of the box működése szintén a Dreamlinux malmára hajtja a vizet. Összességében megér egy misét ez a gyors és küllemre is szép disztribúció.

Dreamlinux honlapja: http://www.dreamlinux.com.br/
Dreamlinux letöltése: http://www.dreamlinux.com.br/download.html
Képernyőképek: http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=Dreamlinux%203.1
Telepítés menete: http://www.dreamlinux.com.br/tutorials/3.0/dli/dli.html

Forrás: http://superphysics.awardspace.com/2009/03/29/dreamlinux-35-review-desktop-emphasis/
http://www.dedoimedo.com/computers/dreamlinux-1.html

1 megjegyzés:

  1. Ez a disztro váltotta fel nálam a "szerszámosláda" Slax live cd-met, és ezt a mai napig a Windows felhasználók elött szoktam elhúzni mint mézes madzagot :) Volt már aki rákapott.

    VálaszTörlés