2009. szeptember 20., vasárnap

LXDE Telepítése Mandrivára

Az LXDE ("Lightweight X11 Desktop Environment") egy asztali környezet, amelynek célkitűzése egy régebbi konfigurációkon is rugalmasan működő felület létrehozása. Szabad fordításban a neve is pehelysúlyú X11 asztali környezetet jelent.
Számos disztribúció alapból letölthető LXDE-vel, köztük a Mandriva is, de természetesen utólagosan is feltelepíthetjük, és mindössze 17 mb-ot kell hozzá letölteni.



Indítsuk el a tálcáról a Mandriva Vezérlőközpontot, majd a Szoftverkezelés fülön válasszuk a Szoftverek telepítése & eltávolítása menüpontot.
Ennek hatására elindul az Rpmdrake, ami a Mandriva csomagkezelője.

A keresés mezőbe írjuk be hogy lxde, majd az enter megnyomásával indítsuk el a keresést.
A megjelenő listában tegyünk egy pipát a task-lxde mellé, és klikkeljünk az Alkalmazás gombra. Természetesen a csomagkezelő egyéb "függőségeket" is fel fog telepíteni, de ezzel együtt is néhány perc alatt elkészül.



Nincs más dolgunk mint kijelentkezni, és a bejelentkező képernyőn az LXDE-t választani asztali környezetnek, és már élvezhetjük is a letisztult, villámgyors felületet.

Linkek:
Hivatalos oldal: http://www.lxde.org/
Magyar Wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/LXDE

5 megjegyzés:

  1. lxde ala network manager
    http://www.hogyan.org/wicd-alternativ-halozatkezelo

    nekem alapbol a gnome-os volt fent es lxde alatt nem akart menni a wireless, de ez segitett

    http://wicd.sourceforge.net/

    VálaszTörlés
  2. No, az előbb tettem fel a PCLinuxOS LXDE verziót egy olyan gépre, amin a KDE 3.5.10, majd KDE4.3.1 csak vánszorgott.
    Az LXDE repül :-)
    Lehet, én is írok róla valamit, ha már ezen a 3 éves celeron-csodán ilyen jól megy.

    VálaszTörlés
  3. Én nyúzom most a drágát, és tényleg döbbenetes a sebességkülönbség, még a GNOME-hoz képest is!:) Lehet hogy lehorgonyzom egy időre az LXDE-nél.:D

    VálaszTörlés
  4. Ezt jól kitalálták. A hozzá való fájlkezelő (Pcmanfm) viszont nem rakja a dolgokat lomtárba, hanem azonnal megsemmisíti. Talán azért, mert ezt az LXDE-t Live CD-kre találták ki? Bárhogy is történt, én már régóta használom, és nincs vele gond.
    21 OpenOffice.org Writer trükk:
    http://brtkr.extra.hu

    VálaszTörlés
  5. Na igen, a fájlkezelője nekem sem a kedvencem, de maga az LXDE a szívembe lopta magát! Rendkívül fürge, és nagyon jól használható.

    VálaszTörlés