2010. május 6., csütörtök

UHU Linux 2.2 test gyorspróba

Nekem az UHU volt az első linuxos rendszer a gépemen és ezen kezdtem el próbálgatni a linux adta szárnyakat. Bolondbiztos volt és a magamfajta kezdőnek sem okozott problémát a telepítése. Nagyjából minden megvolt rajta ami nekem akkor kellett. Azt hiszem szerettem, aztán jött a többi disztribúció és szép sorjában de mégis nosztalgiával gondolok vissza rá.

Most azonban egy kicsit fel lehet eleveníteni az emlékeket, mert a fejlesztő gárda két év után újabb változattal -egyelőre bétának nevezhető- rukkolt elő amit lehet próbálgatni és tesztelni. Én is ezt tettem.

Első körben letöltöttem a DVD méretű képfájlt innen: ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/dev/test/ és becsatoltam a virtuális gépbe. Aztán jöhetett a móka.
Betöltött a rendszer és kiválasztottam az első menüpontot vagyis a 32 bites rendszer használatát. Azt fontos tudni hogy alapból Live módban töltődik be a rendszer és utána lehet telepíteni. Azonban itt is minden funkció elérhető és használható.



Miután bejött az asztal még nem ugrottam neki a telepítésnek hanem végigböngésztem a menüket. Megjegyezném hogy az ikonok kinézete engem a Red Hat-ra vagy a CentOS-re emlékeztet. Tipikus GNOME kinézet és felépítés a legfontosabb programokkal.




A menük után jöhetett a telepítés. Most sem csalódtam, nem volt túl sok kérdés és nem is tartott sokáig. Az első menü a partícionálási rész. Én a teljes merevlemezt felhasználtam de halakók maguknak is megadhatják a partíciókat.


Ami meglepett az a felhasználói és a rendszergazda fiók létrehozása. Annyit sem kérdezett a telepítő hogy kit hogy hívjanak csak meg kellett adni a jelszavakat. Valószínűleg ez valamilyen bug lehet ami remélhetőleg a fejlsztők orvosolnak a későbbiekben.


Ezután jött a tényleges telepítés folyamata. Nem tartott túl sokáig. Alig néhány percet vett igénybe.


Telepítés befejeződött, most már ki lehet venni a lemezt. A lemeztől függetlenül tovább is használhatod a live/telepített rendszert.


Újraindítás után így néz ki az asztal.


Most már csak a főbb dolgokat néztem végig. Kezdtem a csomagkezelővel ami itt a synaptic.


UHU beállító központ.


Háttér és kinézet beállításai.


A Firefox már itt is a 3.6.3 verziót használja. Természetesen kipróbáltam a multimédia lejátszást és csont nélkül ment. Emiatt dícséret illeti.


Netes rádiót vitte a Totem.


Egy fájlkezelő a sok közül.


Fanatikusoknak itt az Adobe Reader. Persze van más pdf nézegető is.


Openoffice-ből a 3.2-es van fent, azonban a MS fontokat hiába is kerestem.


Itt ezen a pontot be is fejeztem a tesztelést. Ami meglepő volt, hogy meglehetősen stabilnak és gyorsnak találtam a teszt verzió ellenére is. Szerintem még sokat kell rajta csiszolni de mindenképpen igéretesnek tűnik.
Lehet hogy készítek még egy összefoglalót ha kijön végleges változat.

13 megjegyzés:

  1. Én is várom már az új UHU-t! :) Mondjuk még nagyon látszik a béta állapot: ugyanúgy néz, ki, mint a 2.1-es 2 éve... Azonban ez a legkevesebb, felőlem maradjon is így, a motorháztető alatt legyen pöpec, mert a 2.1 anno nekem kevésbé jött be, mint a 2.0-ás (az kb debian etch szintű rendszer volt).

    VálaszTörlés
  2. Miben nyújt mást az ubuntuhoz képest?

    VálaszTörlés
  3. Hát az új uborkát nehéz lesz lenyomnia, az biztos. Most én is szorítottam neki helyet a gépen, és a 10.04 most elég jó lett (a korábbi verziókhoz képest mindenképp, és a többi szemcukor-linuxhoz képest is innovatív újításokat integráltak bele), tehát szerintem inkább azokra számíthat az UHU, akik már korábban túlléptek az Ubuntun, vagy akik nem is gondolkodnak benne, de szeretnének egy barátságos, stabil Linuxot használni.

    Az UHU mindig is jó kis rendszer volt, szerintem a hepciás kiadási ütemterv az, ami keresztbe tett neki, ami miatt nem tudja a hazai közönség körében beelőzni az Ubit.

    VálaszTörlés
  4. Nekem annak idején nagy szerelem volt, hiszen az UHU volt az első olyan Linux, ami képes volt rávenni hogy végleg megszabaduljak a Windows-tól. Stabil cucc volt, működött aminek működnie kellett, de képes volt rávenni alkalmanként az embert hogy kicsit matasson a parancssorral, ami szerintem egy kezdőnek csak jót tehet!:D
    Jó érzés tudni, hogy nem halt meg végleg. Azt gondolom előveszem és leporolom a baglyot, még ha csak egy teszt kedvéért is.

    VálaszTörlés
  5. Én várom a leírást. :-) Több fej többféleképpen értékeli ezt a jó disztrót. Meg reklámnak sem utolsó. Úgyis felkaroljuk a magyar disztrókat vagy nem?

    VálaszTörlés
  6. Szerintem eddig is igyekeztünk :)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok
    Kezdő pancser vagyok, ezért olyanokat kérdezek ami másnak "magától értetődő" Internet van rajta alapból? Van hozzá használati kézikönyv? sajnos a linuxot nem tudom kezelni, ami úgy kezdődik, hogy nem ismerem azokat az utasításoka parancsokat amivel pl: Mountolni lehet. van UHU- fórum, vagy csak ez?
    Álmos

    VálaszTörlés
  8. Janóka!

    Uhu alatt is lehet mindet csinálni de egyelőre nem javaslom élesben hiszen béta verziós. Kezdőknek viszont ajánlom a Linux Mint-et. Abban minden megtalálható és elég felhasználóbarát is.

    VálaszTörlés
  9. Irta:Juhi
    A Linux elterjedésének akadáját két okban látom:
    -nehéz találni olyan hozzáértőt aki türelmes és segít elsősorban a kezdeteknél
    -használatához több tudásra van szükség mint a Windosnál.
    Az UHU linux fejlesztését/annak ellenére,hogy a Linux fontos eleme az ingyenessége/a felhasználóknak anyagilag kellene támogatnia.
    A fejlesztés akadozása az anyagi megbecsülés hiánya.A fejlesztők is pénzből élnek.
    Reálisnak tartom a magyar fizetéseket figyelembe véve a 4-5000 ft-ot.
    Az UHU klubb sajnos fizikailag nem található,nincs cím.

    VálaszTörlés
  10. Kati!

    Teljesen igazad van. Én azzal kezdtem a támogatást hogy vettem és UHU-s bögrét és mellé pólót. Nekem ennyire tellett. A linux mára elég felhasználóbarát lett, hiszen pl. a Linux Mint-et is néhány kattintással lehet telepíteni és semmilyen tudás nem kell hozzá. Ezen kívül minden szükséges program és kodek megvan benne tehát ezután sem kell keresgélni. De ez csak egy példa.
    A segítókészség változó, de a prohardver fórumán a megfelelő topicban általában segítenek.

    VálaszTörlés
  11. Amikor ezt írom már a végleges verzió érhető el az UHU-ból. Nekem is az első élményem volt vele és imádtam. Az elavultság miatt kellett elszakadjak tőle, azonban most tuti visszapártolok az UHU-hoz. A Mint is egy jó rendszer de mégsem a "miénk" teljesen, ha értitek mire gondolok...

    VálaszTörlés
  12. Nekem az uhu nagyon bejön de szerintem ami nagyban gátolja az elterjedését az egyrészt a kinézet (Nézzük csak meg az 1.0 kinézetét.. szívesen létnám ujra azt.. az 1.1 office még elment..),
    másrészt meg hogy a Grub-ja nagyon összeakad más linuxokkal én most teszteltem külön winyón, minden ok, de képtelen vagyok felvarázsolni másik linux mellé egy vinyóra, hogy hosszabb távon teszteljem, vagy uhu vagy másik... Ez utóbbi a kezdőknek elég nagy gond tud lenni...
    Érdekes mert lyen gondal az az uhu-nál találkoztam...
    laptopra addig meg se próbálom felrakni amíg asztalin nem sikerült...

    VálaszTörlés
  13. Én is az UHU-val kezdtem, ez volt az első linux, amit ki mertem próbálni. Talán azért mert igazán magyar volt.
    Aztán mert nagyon vad volt a kinézete,
    és nem volt felhasználóbarát, meg mert internet nélkül instabil lett, nem használtam két évig.
    Aztán egy iskolai versenyen UHU érettségi verziót
    használtunk. Azóta se próbáltam ki újra.
    De most hogy néztem a képeket, így egy próbát meg ér
    Live CD-n. Állandó OS-nak Ubuntut használok, mert még
    csak kóstolgatom a linuxot, meg mert Windowsról tértem át, és ez a leg kézre állóbb.

    VálaszTörlés