2010. május 15., szombat

Egy szkeptikus és az új Ubuntu (frissítve)

Mivel ragazzo "lestoppolta" a remélhetőleg főnixmadárként feltámadó UHU-Linux (micsoda képzavar!) részletes kielemzését, ezért úgy döntöttem, hogy beelőzöm Ubuntu-vonalon.

Off következik: kihagyása nem befolyásolja a gyakorlati tudnivalók megértését.

A dolog apropóját az adta, hogy egyre több számítástechnikai antitalentum haverom keresett fel azzal, hogy a Bögyösmacák.com nézegetése után mindenféle vírusok lepték el a gépét, ezért kellene valami jó vírusirtó a gépükre. Én csak egyet tudtam ajánlani: a Linuxot, de figyelmeztettem őket, hogy ez a win32.exe nevezetű trójait is kiírtja... Őket ez cseppet sem zavarta, a legkülönfélébb szemcukor-disztrók pedig elkezdtek felkúszni a sokat szenvedett gépparkra (openSUSE 11.1 KDE3-assal, Linux Mint 5 LTS és társai), a tulajdonosok legnagyobb megelégedésére.

Az egyik ilyen alkalommal akadt a kezembe (újra) az Ubuntu, ezúttal már a legújabb 10.04-es. Az elsőre feltűnt, hogy az artwork változott, de engem jobban érdekelt az, hogy továbbgörgette-e az uborkákra jellemző lassú és instabil habitust. Mivel LTS, ezért reménykedtem, mivel a Mint 5 alapjául szolgáló 8.04-es LTS is elég masszív szerkezet.

Annak idején az UHU 2.0-ás után volt egy hosszabb szünet, majd a Linuxot a 8.10-es Ubuntuval kezdtem el újra. Az akkori Debian "unstable"-ágra épülő uborkák igazi rovartenyészetek voltak, akkoriban tanultam meg értékelni a windows együgyű tohonyaságát...Leszereplése után még rá-rápillantottam az új verziókra, de egyik sem bírta sokáig a gépemen. Ezek után találtak meg az igazi csemegék: Debian, Arch, Frugalware. Hegesztés ezerrel, ahogy a csövön kifér, megérte, mert sokat tanult az ember belőle, és a fáradozást meg is hálálták, mert stabilak és gyorsak voltak.

A lényeg: a haveromnál megtetszett az új Ubuntu. Jót tett neki, hogy Debian "testing"-re váltottak, nőtt a stabilitást, sőt, számomra elképesztő módon felgyorsult az előző verziókhoz képest. Eddig tapasztalataim alapján tényleg mérföldkőnek tűnik az új LTS, még az elődöknél tapasztalt folyamatos belassulás se jött elő (a korábbiak egy idő után a windowshoz hasonlóan őrült módon el bírtak tunyulni).

Off vége.

Lássuk a lényeget: az írás célja a kezdő felhasználók segítése, hogy a telepítés után (aminek a menete itt található: KATT) egy röpke fél óra alatt, fórumokban matatás nélkül kész rendszert tudjanak felállítani.

1. Friss telepítés után valószínűleg az elérhető eszközmeghajtókról fog értesítést küldeni a rendszer. Ez az esetek nagy részében videó-kártya driverek telepítését jelenti. A GUI megbízható: szépen végigvezet bennünket a folyamaton, ha végzett, indítsuk újra a rendszert.


2. Újraindítás után arra lehetünk figyelmesek, hogy a boot folyamán a Plymouth felbontása 640x480-ra váltva nem túl esztétikus "Ubuntu" feliratot produkál. Ez nem a disztró hibája, a zárt meghajtók még nem támogatják ezt a technológiát. Ha zavar minket a pár másodpercre felvillanó felirat, akkor KATT a megoldásra (Nvidia videomegjelenítővel tesztelve).

3. Az Ubuntu alapkiszerelésben is 30 ezer körüli csomagot szállít, ám néhány fontos program, kodek így is kimaradt az amerikai törvények miatt a kínálatból. Ezt orvosolhatjuk extra tárolók felvételével!

A, A Menü-->Rendszer-->Adminisztráció menüpont alatt találjuk a Szoftverforrások nevű alkalmazást, azt elindítva, miután megadtuk a jelszavunkat, ellenőrizzük, hogy a "universe"; "restricted"; "multiverse" repók engedélyezve vannak e rendszerünkön.


Ugyanitt az "Egyéb szoftver" fülön engedélyezzük a "lucid partner" forrás használatát. A program bezárása után nyomjuk meg a felajánlott "Frissítés" gombot, hogy abszolválásra kerüljenek beállításaink.

B, Korábban kiforratlan volt, de azóta egy meglehetősen kézreálló, barátságos kis alkalmazás segíti a kezdő felhasználót az Ubuntun: az "Ubuntu Tweak". Ez a program nem képezi az alap-tárolók részét, ezért újat kell felvennünk ahhoz, hogy használhassuk:

>Először is nyissunk egy Terminált, igényeljünk rendszergazda jogokat: sudo -i
>Adjuk hozzá a tárolót: add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
>Frissítsük az adatbázisunkat: apt-get update
>Telepítsük az alkalmazást: apt-get install ubuntu-tweak

A programot az Alkalmazások-->Rendszereszközök menüpont alatt találjuk, indítsuk is el!


A Forrásközpont menüpont alatt találjuk az extra tárolók bőséges tárházát, a "Feloldás" gombra kattintva szemezgethetünk belőlük. Amit ajánlok az a Medibuntu és a Skype tároló hozzáadása, egyszerűen pipáljuk ki a csekboxot, majd nyomjuk meg a "Frissítés" gombot. Nyugodtan lépjünk ki az alkalmazásból, később ráérünk felfedezni a többi funkcióját is, most azonban telepíteni fogunk!

C, Először az internetezéshez használt leggyakoribb alkalmazásokat adjuk hozzá repertoárunkhoz! Bár a Synaptic megbízható csomagkezelő GUI, azonban Terminálból sem bonyolultabb a dolog és előbb is végzünk!

>Igényeljünk rendszergazda jogokat: sudo -i
>Telepítsük a Sun Java RE-t és a Flashplugint:

#apt-get install sun-java6-jre sun-java6-fonts sun-java6-plugin adobe-flashplugin

D, Hagyjuk nyitva Terminált és telepítsük az windows-os kodekeket, MS betűkészletet, rar-kicsomagolót!

#apt-get install avifile-win32-plugin w32codecs unrar ttf-mscorefonts-installer

E, Ahhoz, hogy például a Totem lejátszó megbirkózzon a DVD-vel is, továbbá legyen extra mp3 támogatásunk; még telepítenünk kell pár multimédiás plugint:

#apt-get install gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse libdvdcss2 gstreamer0.10-fluendo-plugins-mp3-partner

F, Ha valaki még lóg az adóbevallással, annak jól jöhet az abevjava Ubuntus verziója, bővebben itt találtok hozzá útmutatót: KATT!

G, Ha végeztünk a telepítésekkel, akkor tisztítsuk meg a cache mappát a letöltött csomagoktól:

#apt-get clean

H, A kedvenc Ubuntunkat néha frissíteni kell! (heti két-három alkalom elegendő, így nem fog egyszerre sokat dolgozni)

A rendszer frissítését végezhetjük Terminálból:

#sudo -i
#aptitude update && aptitude safe-upgrade && aptitude clean

Ezzel a paranccsal frissítjük az adatbázist, telepítjük a friss csomagokat, illetve kitakarítjuk magunk után a cache mappát.

Illetve használhatunk Synaptic csomagkezelő GUI-t:


Először kattintsunk a "Frissítés" gombra, majd a "Minden frissítés kijelölése" gombra, aztán indítsuk a telepítést az "Alkalmaz" gombbal. A Frissítéskezelő alkalmazás gyakorlatilag ugyanezt végzi, csak az meghatározott időközönként kutat az interneten frissítések után.

Synapticcal is tudjuk törölni a cache mappát, ezt a lehetőséget a program Beállítások menüpontjánál a "Fájlok" fülön találjuk, kattintsunk a "Gyorsítótárban lévő csomagfájlok törlése" gombra. Ha azt szeretnénk, hogy automatikusan takarítson utánunk akkor állítsuk át a képen látható módon.



Ezek után már csak a rendszer csinosítása van hátra. ;) Nézzük át a bőséges programválasztékot az Ubuntu Szoftverközpont használatával és bátran próbáljuk ki a különböző alkalmazásokat, hogy a későbbiekben már rutinosan szabjuk testre rendszerünket!

Jó szórakozást!

Hasznos linkek:

Magyar Ubuntu közösség
Ubuntu tananyag
Medibuntu honlapja
GetDeb.net Béta
Ubuntu Geek
OMG! Ubuntu!

3 megjegyzés: