2010. május 27., csütörtök

Fedora 13 telepítése GNOME asztal környezettel

Végre megjelent a Fedora legújabb kiadása a 13-as. Ez a kiadás tele van újdonságokkal amikből lehet csemegézni.

 • automatikus nyomtató beállítás
 • automatikus nyelv telepítés
 • videokártya meghajtók újabb verzióban
 • jobb hálózatkezelés
 • kodekek automatikus letöltése

Bár a Fedorát különböző okok miatt még mindig kevesen használják itthon, én ennek ellenére jó disztribúciónak tartom. Az tény hogy inkább haladóbbaknak javasolnám mert a friss csomagok miatt néha bele kell nyúlni a rendszerbe és nem mindent lehet kényelmesen grafikus felületről elintézni. A Fedora a Red Hat előszobája, mert innen kerülnek be a letesztelt és stabil csomagok a később megjelenő RHEL-be. A csomagok sokszor annyira frissek, hogy bizony okozhatnak galibákat.
Itthon a Fedora népszerűsítését a Sys-Admin csapat vállalta fel. http://sys-admin.hu/
Sajnos hivatalos Fedora honlap magyarul nem elérhető ami kifejezetten a disztróval foglalkozna. Vladi és csapata azonban tudja pótolni ezt a hiányosságot.
A fordítást Sulyok Péter és egy maroknyi lelkes csapat csinálja. Köszönet nekik ezért!

Készítettem egy leírást képekkel illusztrálva a telepítésről. Ezt most közzéteszem.

Fedora 13 telepítése GNOME asztal környezettel

Telelpítés előtt le kell tölteni a megfelelő képfájlt innen http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/13/Fedora/i386/iso/Fedora-13-i386-DVD.iso és írd ki lemezre. Bootolj be róla és válaszd az első menüpontot.Ha biztos akarsz lenni a dolgodban akkor leellenőrizteted a lemezt. Én ezt most kihagytam.Elindul a telepítő varázsló.Válaszd ki a nyelvet.Billentyűzet kiosztása.Válaszd ki a telepítés típusát.Adj egy nevet a gépnek vagy hagyd meg az alapértelmezettet.Időzóna kiválasztása.Adj meg egy megfelelő erősségű root jelszót.Partícionálás. Válaszd ki a neked megfelelő lehetőséget.


Még a lemezre írás előtt kapsz egy figyelmeztetést.Válaszd ki mit is szeretnél telepíteni és hogy milyen tárolókat használjon fel hozzá.Ha minden rendben akkor jöhet a tényleges telepítés.Telepítés sikeresen befejeződött, indítsd újra a gépet.Újraindítás után még vár rád néhány beállítás. Indul a varázsló.Engedély tájékoztató. Szerintem szerencsésebb lett volna a licenc szót használni ebben az esetben...


Hát igen. Sajnos ezt még mindig nem sikerült jól átültetni magyarra. Nekem tetszene a felhasználó létrehozása vagy felhasználói fiók létrehozása. Ezt megjegyeztem a Fedora 12-nél is mert ott is zavart.Dátum és idő beállítása.Kiválaszthatod hogy küldjön-e hardver profilt vagy ne. Nem küldtem.Végre bejelentkezhetsz.Login után így néz ki az asztal. Nekem tetszik az alapértelmezett háttérkép.A menükön nem nagyon mentem végig, azonban észrevettem hogy elérhetők frissítések. Nem is kevés ahhoz képest hogy most jelent meg a disztró.


A tárolókhoz annyit fűznék hozzá, hogy alapértelmezetten elég kevés dolgot tartalmaznak, illetve sok olyat nem amire szükséged lenne. Erre találták ki az rpmfusion tárolót amit érdemes telepíteni. Ezen kívül az EasyLife-ot sem hagynám ki. http://easylifeproject.org/Természeten alapból nincs flash, ezt neked kell feltelepíteni. Az automata telepítő nem járt sikerrel.A csomagkezelő egyébként áttekinthető és könnyű a keresés is. Nekem sebességben elmarad a Linux Mint-től de lehet hogy csak a virtuális gép miatt van az egész.Találtam egy jópofa adatmentő programot. Rendkívül egyszerű használni.Az Openoffice sem tartalmaz alapból MS fontokat. Ezt is lehet pótolni.


Pino lett az identi.ca és a twitter kliens Fedorában. Elég szegényes.


Végül a szintén új képkezelő program.Összegzés

Azt meg kell hagyni hogy a fejlesztők nem pihentek. Azonban egy kis üröm is vegyül az örömbe mert több külföldi oldalon is olvastam hogy telepítés után még rengeteg bug fordult elő. Azt kell mondjam ez szinte természetes mert így volt szinte mindegyik kiadásnál. Nekem a rövid használat miatt nem jött elő hiba. Talán itt is az lenne a jó megoldás hogy bizonyos időközönként kiadnának egy LTS verziót. Persze erre várni kell mert nem tudok ilyen tervről.
Mentségül hozom fel hogy a Fedora rengeteget fejlődött, és egyre felhasználóbarátabb. Ezt mindenképpen vehetjük pozitívumnak. Talán elindult valamilyen jó irányba és talán itthon is több felhasználót szerez majd. Talán.

12 megjegyzés:

 1. Én nem rég próbáltam ki VBoxba, ilyen "hátha" alapon, az automata easylife-al nem érdemes szórakozni, nem csinál semmit :P Helyette ezeket érdemes felvenni :

  http://rpmfusion.org/
  http://rpm.livna.org/

  Ez elég is lenne, a problémám nem ez volt...

  Annyira erőlteti, vagy nem is tudom mi, a nyílt drivert nvidia-hoz, hogy hiába rakom blacklist-re, akkor is elhasal a zárt meghajtó újraindítás után. Ez így annyira "nem gyere be" :( Valaki tud rá megoldást?

  VálaszTörlés
 2. A grub-ban írd be ezt: nouveau.modeset=0 vga=0x?.
  Kérdőjel helyére egy szám kerül. pl. vga=0x37B

  VálaszTörlés
 3. Szia Alpha!

  A grub.cfg-be, vagy a menu.lst-be írjam be?

  VálaszTörlés
 4. Én tiszteletben tartom, hogy ki milyen oprendszert használ, viszont nem szeretem az ilyen ember hozzáállását!

  VálaszTörlés
 5. Szia Bicskás!

  Az /etc/grub.conf a kernel sor végére.

  VálaszTörlés
 6. Kösz Alpha9!

  Még valami! Ez a plymouth-ot is normális felbontáson hozza a boot során, vagy ettől még ugyanúgy alacsony res-en fog menni a zárt meghajtó végett..? Például ha beállítok 1024x768-at, akkor a plymouth is használni fogja?

  VálaszTörlés
 7. Azért írtam a vga=x részt. Ott lehet a felbontást beállítani. Pl ha a vga=0x318 akkor a felbontás 1024x768 lesz a Plymouth-nál is.

  VálaszTörlés
 8. Régen próbáltam a Fedora-t még internet nélküli korszakomban, jópár évvel ezelött. Most a 12-es verziót próbáltuk egy kisebb munkahelyi hálózaton belőni egy pár gépen, de be kell valljam, nem győztem én szégyenkezni a kollégák elött. Ennyire még nem kínlódtunk meg linux-szal, mint a Fedora-val. Szinte már szégyen. Azért volt csalódás, mert ez az egyik legnagyobb és legrégebbi disztró. Ennél többet vártam volna. Ubuntu lazán vette az akadályokat, de a PclinuxOS eddgi mindent kenterbe vágott. Próbáljátok ki Ti is!

  VálaszTörlés
 9. a jopi jó lenne ha pár példával is alátámasztanád amit mondasz.

  VálaszTörlés
 10. Például:
  - Miért kell megkínlódni hálózati nyomtatók beállításával a 21. században?
  - Samba beállítás
  Most hirtelen ez a kettő dolog jutott így utólag eszembe, amik például pclinuxos és ubuntu alatt is teljesen kultúrált módon, zökkenőmentesen elsőre sikerült az internet átolvasása nélkül.
  Most jutott eszembe. Még egy olyan alapvető dolog is kínlódás volt, hogy telepítsünk egy Firefox-ot. Vagy épp egy openoffice-t.
  Szóval nem akarom én nagyon lehúzni a fedorát, de hogy nem az a kimondott felhasználóbarát, az biztos.
  A csomagkezelője...hát most mit mondjak magának :-)
  Egy pöttyet fapados. A kedvencem az volt, hogy ha éppen letöltött egy csomagot, vagy csomagokat, akkor semmi infót nem adott, hogy hol tart, mennyi van még hátra. Csak egy csík ment. Alatt ott volt a gomb a bővebb információkért, de az csak egy hasonló második csíkot rajzolt ki, amitől nem lettem okosabb.
  Szóval sok bosszantó kis apróság, ami egy 12. kiadásnál már annyira alapvetőnek kéne lenni.
  De természetesen ez az én szubjektív véleményem a saját tapasztalataim alapján.

  VálaszTörlés
 11. Köszi a választ. Ok persze a te tapasztalatod, de akkor én is leírom az enyém.

  1. Már nem kell (13). Nem bonyolúltabb már mint pl az ubiban.

  2. Nálam a samba soha nem volt bonyolúlt, több irodában is pöccre megy.

  3. yum install firefox (tudom mindjárt kitérek rá), de ha nem volt fent a firefox akkor gondolom a KDE-vel installáltad a fedora-t. Szóval nem nehéz feltenni azt sem.

  4. Csomagkezelő. Ha a csomagkezelője alatt azt a grafikus sz@rt érted, akkor egyet értek veled, azt nyugodtan dobhatnák, bár ha KDE-t telepítettél akkor nem igaz rá amit mondtál mert ott a Kpackagekit van ami azért a folyamatokat vígan jelzi és szerintem magasabb értéket képvisel mint a Gnome-os társa.

  Mellesleg a Fedora nem annyira kezdőknek készül (persze próbál felhasználó barát lenni), mint pl az ubi. Nem árt azért ha a felhasználó már inkább haladó szinten van amikor ezt a disztrót kezébe veszi.

  VálaszTörlés