2010. május 2., vasárnap

Hasznos Live CD-k 2: Caine

A sorozat következő részében egy olasz kiadást szeretnék bemutatni. Jelenleg az 1.5-ös verziónál tart. A név engem az olasz kutya-cane szóra emlékeztet, de valószínűleg nem sok köze van hozzá. A disztribúció ubuntura épül, és az asztalt egy kissé átvariálták. A sárga színek dominálnak ami nekem nem annyira jön be, de nem az a lényeg hogy tetsszen hanem hogy működjön. Ugyan Live CD-ről van szó, de lehetőség van telepíteni is és mint normál ubuntu disztribúciót lehet használni.
A lemezen különböző teszt programok és egyéb hasznosságok található meg. Véleményem szerint nem annyira komplex mint a BackTrack, de attól függetlenül még jónak tartom.

Rendszerbetöltés közben a menüből választahtsz a különböző lehetőségek közül.A menürendszerben nagyjából azok találhatók meg mint egy alap ubuntuban. Az asztalon pedig felfedezhető néhány segédprogram is.
Van mód önálló telepítésre is.A tárolókban megtalálható alapból a third party tárolók is. Így nem okoz nehézséget egy Adobe Reader telepítése.A menükből engem az un. forensic tools érdekelt jobban, így elindítottam mindet. Lássuk miket lehet felhasználni és mire. Az első az Autopsy Forensic Browser. Ezzel elemzhetők a merevlemezek (win és unix) és a kapcsolódó fájlrendszerek.Ophcrack-al az elfelejtett jelszavakat lehet előbányászni a gépből. Létezik külön ilyen lemezre Xp-hez és Vistához is.Dvdisaster pedig adatmentésre szolgál és lemezre lehet vele kiírni az adatokat. Ezen kívül megvizsgálja a lemezket (CD, DVD, egyéb) és a hibák ellenére lehetővé teszi az adatmentést. Elég hasznos ha van egy karcos lemezed amit a meghajtó már nem nagyon akar beolvasni. Mérhető vele olvasási sebesség is.A shellből érhetők el a parancssoros eszközök.


GTKhash ahogyan a neve is mutatja, hash számok ellenőrzésére szolgál.


Geany egy egyszerű szövegszerkesztőLehetőség van a mac-es fájlok és fájlrendszer nézegetésére is a Macintosh HFS Browserrel.


Guymagerrel a merevlemezt ellenőrizheted leNe hagyjuk ki a sorból az AIR 1.2.8-at sem, mert adatmentésre használhatjuk.


Egyéb programokA Caine letölthető innen: http://www.caine-live.net/page5/page5.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése