2010. május 22., szombat

Hasznos Live Cd-k 3: Deft

Folytatom a rövid kis sorozatot amely általam hasznosnak vélt Live-os CD-k bemutatásával foglalkozik. Ebben a Deft lesz terítéken. Mit lehet róla tudni? Egy xubuntu alapú rendszer ellenőrzésre és egyéb hasznos dolgokra kifejlesztett disztribúció.
Letölthető innen: http://www.deftlinux.net/download/

Letöltés után beraktam a meghajtóba a lemezt és vártam hogy betöltődjön a rendszer.
Rögtön az első kérdés a nyelv, ami szerencsére a magyar.
Betöltés után konzolos felület fogad. Az igazi jó dolgokat innen lehet elérni, de ahhoz persze ismerni kell a parancsokat.A startx parancsra életre kell az X is és elénk tárul az asztal.


Az ablakkezelő LXDE és ennek megfelelően egy rendkívül gyors és egyszerű rendszert kapunk. A menük könnyen áttekinthetők, bár az is igaz nem túl sok menüpont van. Telepítésre nincs lehetőség, de itt nem is ez a cél.


Túl sokat nem időztem el a menükkel, inkább végignéztem a hasznos programokat. Az egyik megtalálható az asztalon is. Ez nem más mint a mount manager. Fájlrendszereket és egyebeket lehet vele felcsatolni.


Az Autopsy Forensic Browser már szerepelt egy korábbi hasonló lemezen is. Gyakorlatilag egy parancssoros program grafikus felülete. A számítógép fájlrendszere és a kötetek vizsgálhatók vele. Ki lehet vele listáztatni a talált fájlokat Véleményem szerint sérült lemez is vizsgálható a programmal.


Catfish-el fájlokat lehet kerestetni a lemezen. Nem tudom mivel jobb mint egy beépített kereső.Hash számok ellenőrzésére ott a DHash. Nagyon hasznos ha letöltöttél egy lemezképet és szeretnéd ellenőrizni az épségét.Guymager szintén lemezellenőrzésre való, bár ez a merevlemezt vizsgálja hibák után kutatva.


GhexNessusszal sérülékenységet lehet vizsgálni.


Van itt egyszerű szövegszerkesztő is.És egy képmegjelenítő.


Az Ophcrack talán az egyik legjobb hasznosság. Elfelejett jelszavunk nyerhető vissza vele a gépből.


Nagyon kezdetleges képernyőképkészítő, ami azért jól jöhet.Clamav antivírus, amit nekem nem sikerült frissíteni. Anélkül meg nem sokat ér.Gigoloval távoli fájlrendszerek érhetők el.Ez már a harmadik hasonló hasznos disztribúció ebben a kategóriában, de azt hiszem eddig a BackTrack viszi a pálmát. Úgy láttam a Caine és ez is hasonló felépítésű és nagyjából azonos programok találhatók meg a lemezen. Azért egy próbát megért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése