2010. május 16., vasárnap

Linux netbookra 2: Eeebuntu 3.0

Bevallom őszintén nagy elánnal vágtam bele a tesztbe hogy ez biztos valami nagyon szuper hűdejó disztró lesz mert hát mégiscsak ubuntu az alapja. Aztán...

Jöjjön a sorozat második része ami most az eeebuntu 3.0-ás kiadása. Kerestem volna újabbat, de egyelőre nincs belőle. A honlapjukon azt írják hamarosan jön a négyes csak győzzük kivárni. Letöltöttem hát a hármast és belevágtam a telepítésbe. Fontos megjegyezni, hogy ezt a disztribúciót elsődlegesen az Asus EEE típusához készült, de valószínűleg másra is fel lehet húzni.

Eeebuntu 3.0 telepítése

Letöltöttem innen: http://eeebuntu.virginmedia.com/ a képfájlt és kiírtam. Azaz csatoltam virtuális gép alá. Betöltés után ez a kép fogadott. Én a telepítés nélküli kipróbálást választottam.


Rögtön rákattantam a telepítés gombra és kiválasztottam a magyar nyelvet.



Most már jöhet az időzóna kiválasztása.


Akkor particionáljuk a lemezt. Én a teljes lemez felhasználását választottam. Persze lehet egyénileg és felosztani a merevlemezt.


Töltsd ki a mezőket ennél a résznél. Létrehozunk egy felhasználói fiókot a jelszavakkal együtt.


Még mielőtt a telepítés elindult, láthattam egy összefoglalót. Innen még van visszaút.



Telepítés folyamatban.



Újraindítás után így néz ki az asztal. A lenti gyorsindító sáv csak az egér fölévitelével jön elő.


Menük és programok

Az jól látható tálca nincs csak a rendszertálca+ a dock bar. Gondolom ennek helytakarékossági okai vannak.

A rendszermenü és a többi menü is teljesen megegyezik egy sima ubuntuval.




Itt találtam egy hasznos kis apróságot, mégpedig egy kattintással lehet változtatni a gép teljesítményén. Feltételezem hogy a processzor teljesítményével lehet játszadozni egy kicsit.


Nem kellett sokat várni, előjött a frissítés ablaka is. Figyelmeztetett hogy megjelent az ubuntu 9.10-es kiadása. Persze előtte jó lett volna egy sima update-et elvégezni ami nekem nem jött össze. Ezt tartom a legnagyobb hibának.



Ha már a frissítésnél és a tárolóknál tartunk akkor benéztem miből dolgozik az eeebuntu. Találtam pár számomra ismeretlen tárolót. Ebből arra lehet következtetni hogy elég sok csomag elérhető. Van medibuntu tároló is.


Itt sem hagyatam ki a szokásos multimédia ellenőrzés tesztet. A medibuntu ellenére nem volt flash vagy nem volt jó mert nem mentek a videók. Ez megint csalódást okozott nekem.


A rádióval nem volt gond, igaz előtte Banshee-vel próbálkoztam ami nem játszott le semmit.


Firefoxból nem éppen a legújabb van fent, de valószínűleg egy frissítés segíthetne rajta.


A szövegszerkesztőnél hiába is kerestem a MS fontokat. Ezeket is utólag kell telepíteni.


Szinkronizációs programból többet is találtam. Persze egy netbooknál nem árt ha tudjuk szinkronizálni az adatokat.



Az iPod tulajdonosoknak sem kell lemondani kedvenc lejátszójukról.



Összegzés

Ahogy említettem nagy lelkesedéssel vágtam bele a tesztbe. Végül elmaradt az a " ez aztán megfogott" érzés. Lehet hogy sokkal többet vártam el mint kellett volna. Nekem alap lett volna a multimédiás lejátszás és hogy tudjak frissíteni. Frissítés hiányában nincs értelme a rendszert használni. Nem hiszem hogy sokat várok el. Amúgy ha csak a külsőt nézzük, akkor teljesíti a feladatát, hiszen egy kis kijelzőjű gépen ahol a hellyel csinján kell bánni tökéletesen megfelel. Én személy szerint sokkal több programot beleszuszakoltam volna amiket nem kell utólag levadászni.
Az alap programok megvannak benne amivel el lehet indulni de mindenképpen szükséges újabbakat is telepíteni.

Furcsa volt hogy ha valamit leraktam tálcára akkor az eltűnt és sehogy sem tudtam elővarázsolni. Másik negatívum a Firefox használatával hogy több alkalommal összeomlott.

A sebességgel nem volt semmi probléma, bár ez akkor lenne teljesen hiteles kijelentés ha valóban egy netbookra installáltam volna fel. Mivel ilyenem nincs így maradt a Virtualbox.
Azt hiszem találkoztam már ennél jobb netbook-os kiadással. Lehet hogy a hamarosan kiadásrakerülő négyes verzió meghozza a kánaánt de arra én most nem tudok várni.

6 megjegyzés:

  1. Szerintem is sokat vártál... :D A média-cuccok gondolom itt is jogi dolgok miatt nem kerültek be. Mivel 9.x Ubuntu az alapja, ezért más téren sem kellett volna sokat várnom tőle. Szerintem a Cannonical is jobban tenné, ha mondjuk LTS uborkákat adna ki (nem mellesleg emberi erőforrást koncentrálna) mondjuk 1,5-3 évente, és nem szórakozna az idegeinkkel ezekkel a félévente megjelenő rovartelepekkel. Az se "százas", aki ezekre "fire and forget"-Ubuntukra épít saját disztrót...

    Amúgy asszem a 4-es EEEbuntu már Debian alapú lesz. Gondolom "EEEbian" lesz a neve :D

    VálaszTörlés
  2. Az MS fontok is jogi okokból nem kerülnek bele az alaptelepítésbe, tudniillik egy ideje visszavonta a MS a fontokra vonatkozó szabad felhasználhatóságot. (Ti. "visszaéltek a jóindulatával".)

    VálaszTörlés
  3. Ezt nem tudtam, de hasznos infó. Ettől függetlenül lehet telepíteni csak alapból nincs fent.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Leszedtem a Eeebuntu 4.0 betajat szerintetek erdemes egy Lenovo Ideapad S10-2-on kiprobalni? Tudom, hogy nem Eeepc de gyakorlatilag ugyanaz a HW. Jelenleg Sidux-al hasznalom de az Ericsson F3507G modemet nem tudom 3G-re beizzitani Lucid alatt viszont a NetworkManager-el ment siman...

    Csarlee

    VálaszTörlés
  5. Szerintem nincs sok vesztenivalód. Bár a béta verzió tartogathat magában meglepetéseket, de szerintem nem lesz vele gond.

    VálaszTörlés
  6. Hali!

    Hát én az EEEpc 2g surf gépemre telepítettem, de utána nem indul a rendszer. kiírja, hogy tegyek be rendszerlemezt.. Telepítettem asztalira is, ott nem volt semmi gond.. mi lehet a probléma? xp is minden más is simán fel megy rá, de ezzel nem akar bootolni... ?? Valaki ötlet, hogy mi lehet a gond?

    Köszi! MatheeW

    VálaszTörlés