2010. május 8., szombat

Linux netbookra 1 : Ubuntu Netbook Edition

Nyugodtan kijelenthetjük hogy ma már több net- és notebook-ot adnak el mint asztali PC-t. Ezzel együtt sokan mégis gondban vannak hogy milyen operációs rendszert tegyenek rá amennyiben nincs rajta semmi vagy csak Free Dos. Akinek elegedhetetlenül szükséges valamilyen Windows alkalmazás futtatása vagy csak nagy gamer az valószínűleg Windowst fog pakolni rá. Még ha törtet akkor is.
Van persze a másik oldal akinek fontos a stabilitás és a vírusmentesség, nem beszélve a jogtisztaságról. Azoknak jobb megoldás lehet valamilyen linux disztribúció telepítése. Azonban több száz is van ezekből, mégis milyet érdemes választani egy laptopra? Ebben szeretnék egy kicsit segíteni a következő rövid sorozattal ami kifejezetten a netbook-okra (talán nagyobb gépekre is) optimalizált disztribúciókat mutatja be a teljesség igénye nélkül.
Azt gondolom a használatába nem nagyon mennék bele, nem feltétlenül az a legfontosabb. Inkább a telepítés lépéseit mutatnám be és röviden a disztrót.
Sajnos sokakkal ellentétben nincs semmilyen laptopom, se kicsi se nagy. Bár a kisgyerekek miatt nem is szívesen vennék egyelőre mert olcsóbb ha csak billentyűzetet cserélek mint ha komplett gépet. Akinek van három évesnél kisebb gyereke az tudja miről beszélek... :-) Itt csak az a lényeg hogy kizárólag VB alatt tudom telepíteni és kipróbálni a disztribúciókat asztali gépen. Az alap konfig 2GB DDR2 RAM, AMD X2 64 proci és 160 GB merevlemez, Nvidia 8500 GT 500Mb, videókártya. Ezzel kell beérni.

Ezek pedig az Ubuntu Netbook Edition minimális rendszerkövetelményei:

  • Intel Atom processzor
  • 512 Mb RAM
  • 4 Gb szabad hely a merevlemezen

Az első áldozat az Ubuntu Netbook Edition. Alapját a most megjelent ubuntu 10.04 LTS képezi, így szerencsére sokáig van rá támogatás. Elsődleges gyengébb, főleg internetre használt gépekre tervezték. A felhasználói felülete is rendkívül könnyen áttekinthető. Hatalmas ikonok segítik az eligazodást. Tényleg kezdőknek találták ki. Nézzük a képeket.

Ubuntu Netbook Edition telepítése

Töltsd le a képfájlt innen http://www.ubuntu.com/GetUbuntu/download-netbook# Kiírás után bootolj be róla és indítsd el a telepítés.
Betöltés folyamatban.



Első lépésként válaszd ki a nyelvet.



Időzóna beállítása.



Billentyűzet kiosztás kiválasztása.



Partícionáljunk. Ha már nem vagy kezdő, akkor érdemes kézzel megadnod a méreteket. Egyéb esetben válaszd a teljes lemez felhasználást.



Felhasználói fiók létrehozása. Töltsd ki a mezőket. Próbálj meg valamilyen erős jelszót megadni, bár erre a varázsló is figyelmeztet.



Ha mindent megadtál akkor itt láthatod a telepítés előtti összefoglalást. Ekkor még visszaléphetsz. Amennyiben mindent rendben találsz akkor kattints a telepítés gombra.



Telepítés folyamatban van.



Újraindítás után ez a kép fogad bennünket. Én végigmentem a menükön és jó érzés volt a szememnek.


Saját mappák.


Grafikai programok.



Zene és videólejátszás.


Internet.


Irodai alkalmazások.


Játékok.



Kellékek menü.


Adminisztráció.



A programok többsége megegyezik egy "sima" ubuntuéval, így a pl a frissítéskezelő is.



Firefoxból 3.6.3-as verzió van fent.


Openoffice--ból pedig a 3.2-es.



Konklúzió

Be kell valljam nagyon tetszik ez a kiadás. Nagyon jól néz ki és jól el lehet igazodni a menükben. Még virtuális gép alatt is gyors volt. Persze nem "eszik" sokat így ez inkább evidencia. Ha vennék ilyen kis gépet akkor erősen elgondolkoznék hogy ezt tegyek-e rá. Megvan benne a lucid minden előnye, így a stabilitás és a hosszú támogatás. Nem beszélve az újdonságokról. Alapból nincs benne flash lejátszás és mp3 támogatás, de ezt gyorsan lehet pótolni. Tehát csak ajánlani tudom mindenkinek.

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=M7iG0TZM45M&feature=fvst

14 megjegyzés:

  1. Hello, en Acer Asp.One-ra tennem fel. Ugye nincs benne cd meghajto. Ilyen esetben mit tegyek? Ehhez meg kezdo lennek ugy hogy minden segitseget orommel fogadok.
    Koszonom
    Peter

    VálaszTörlés
  2. - Telepítsd fel az unetbootin nevű progit (win és linux alatti verziója is van) innen: http://unetbootin.sourceforge.net/

    - Formázd le a pendrive-ot fat32-re, majd húzd ki (szabályosan válaszd le) és dugd be újra.

    - Indítsd el az unetbootin-t.

    - A diskimage legyen iso-ra állítva, majd oda tallózd be az Ubuntu képfájlt.

    - Alul betallózza magának a pendrive-ot, ahhoz nem kell nyúlnod: http://www.sbontolo.com/files/u1/unetbootin1.jpg

    - Nyomsz egy ok gombot.

    - Ha készen van, akkor nyomd meg a restart gombot - amit feldob -, és indítsd el a gépedet a pendrive-ról.

    VálaszTörlés
  3. Ja, unetbootin-nel simán megoldható, meg ha van egy élő telepítésed arról is lehet bootolható USB-t csinálni... Amúgy én is filóztam a Ubuntu Netbook Edition-on de aztán maradtam a "sima" verziónál. Egy Lenovo IdeaPad S10-2-re raktam fel, nagyon jól müxik elégedett vagyok vele. Működik a beépített 3G-modem és GPS (Ericsson F3507G) is. Ha kikötöm a monitora akkor még filmet is lehet vele nézni!

    VálaszTörlés
  4. A bejegyzés olyan szempontból felesleges hogy a telepítés menete megegyezik az alap rendszerével.
    Továbbá én kitértem volna az usb telepítők készítésére is. Mivel a netbookokban nem igazán van cdrom.
    Btw.: A használatról csinálhatnál bejegyzést. Ugyanis szerintem az az érdekesebb. Tegnap láttam a kde netbookra optimalizált felületét és elég érdekes volt.
    Időközben megtaláltam az ubuntus grub2 útmutatót
    http://ubuntu.hu/node/13573
    Ha gondolod csinálhatsz belőle egy összefoglalót is.)

    VálaszTörlés
  5. Kissé elképedve állok a megnyilvánulásaid előtt, öregem...azért fasza, hogy ragazzonak a három gyerek mellé te még kiadod a "házi-feladatot", hogy miről írjon bejegyzést szabadidejében. Ha valamiről szeretnél "összefoglalót" látni a blogon, de mondjuk még nincs róla, akkor fordítsd el az okos fejedet 25 fokkal jobbra és az ott található géplevél címen igényelj rag'-tól egy hozzáférést, hogy olyan írások is legyenek a blogon, amit fikázás nélkül tudsz olvasni.

    VálaszTörlés
  6. Tisztelt Linuxos Honfitársaim!Nekem hasznomra vált,Ragazzo...Bicskás..és a többiek Linuxal kapcsolatos összes bejegyzése.Ehhez tudás,szorgalom,elhivatotság kell,én még tudásban nem állok a "helyzet magaslatán" ezért nem is irok.Inkább tanulok.Vlagyimir barátom te viszont megcsilloktathatnád ebéli tudásodat,hagy épüljünk belőle! "Egy népet sohasem a vezetői kovácsoltak nemzetté...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó ez a netbookos Ubuntu, a Dell Minimre feltelepítettem. Egyetlen dolog miatt kell más rá: a videokártya vezérlése nem megoldot (GMA500) :-(

    VálaszTörlés
  8. Üdv mindenkinek!

    Egy Acer ASpire One A150-em van. Eme gépet cipelem minden hova és érdekelne, hogy ki milyen rendszert ajánlana rá. Volt rajta eddig Win7 (hihetetlen milyen szépen futott), Ubuntu 10.04 (asztali és netbook), Kubuntu Netbook, MAC OS X 1.5.x (sajnos nem eredeti és nem volt túl stabil), és most jelenleg egy Jolicloud, ami szintén ubuntu alapokon nyugszik. A fő kritériumaim a kis felbontás ellenére is jól áttekinthető felület és jó kezelhetőség.

    Elsősorban jegyzetelésre, szöveg szerkesztésre, böngészésre, néha programozásra használom. Ha a rendszernek van némi nyűgje pl ubuntunál gyakori bug eme típusnál a wifi kártya rosszul kezelése, vagy a két kártya olvasóból az egyik nem működik alapból, az nem lényeges, mert utána olvasok és megoldom.

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Szerintem érdemes kipróbálni a PCLinuxt is ami kb 30%-al gyorsabb mint az ubuntu. Nagyon egyszerű használni és minden progi megvan ami szükséges. Mivel rolling kiadás így nem gond az újabb verziók megjelnése sem.

    VálaszTörlés
  10. Ez egy nagyon régi bejegyzés. Úgy emlékszem a sima ubihoz azért kell vagy 5 Giga. Ennyi ma már egy legkisebb pendrive is van.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok,

    Dell Inspiron Mini 10v-m van. Fent egy kolléga említette, hogy a GMA500 videókártya kezelése a korábbi verzióban nem volt megoldott. A legújabbat feltehetem nyugodt szívvel?

    Jelenleg sima Ubuntu van fent, de még ezzel is meglehetősen lassú a gép.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Ha ezzel is lassú a gép, akkor vagy xfce vagy lxde kellene neked grafikus környezet gyanánt. Sokkal kevesebbet eszik mint a gnome. Ami még gyors a disztribúciók közül a Mandriva. A blog amúgy több disztribúciót is bemutat, ami gyengébb gépekre való.

    VálaszTörlés
  13. Üdv!
    Nekem egy Acer Aspire one D-250 netbookom van. Nekem a Peppermint ice nagyon (meglepően) gyorsan fut rajta. Mindent egyből felismert és minden funkció kiválóan használható!
    Eddig ez a legjobb Linux disztró, amit próbáltam.(Ubuntu netbook, Lubuntu, Linux Mint, Arch linux, Puppy linux)

    VálaszTörlés