2010. április 30., péntek

Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) telepítése

Tegnap este megjelent a méltán népszerű Ubuntu kiadás legújabb verziója a 10.04. Ez már LTS kiadás azaz hosszan támogatott verzió. Desktopon 3 évig míg szerveren 5 évig kap frissítéseket. Ennek apropóján elkészítettem a telepítés lépéseit képernyőképekkel fűszerezve. Amint az látható lesz, már teljesen más színvilág és dizájn jellemzi a Lucidot. A világos barna helyett a sötét színek dominálnak, és a panel felépítése is megváltozott. Elég sok újdonságot hordoz ez a mostani kiadás tehát érdemes lesz kipróbálni.

A telepítés előtt le kell tölteni a megfelelő képfájlokat innen: ftp://ftp.fsn.hu/pub/CDROM-Images/ubuntu/10.04/ubuntu-10.04-desktop-i386.iso

Kiírás után bootolj be róla majd és válaszd a telepítés menüt. Ha nincs beállítva az internet akkor szerencsésebb Live módban kezdeni majd utána aktív internettel installálni. Itt is látszik hogy a boot képernyő is megújult.


Nyelv kiválasztása.



Az időzóna beállítása alapból megfelel.



Billentyűzet kiosztás menüpont. Mivel a magyar nyelvet választottuk ki a telepítés során, így ennek megfelelően a magyar billentyűzet kiosztás lesz az alapértelmezett.



Elég fontos rész a particionálás. Ha semmi más nincs a merevlemezen és teljesen kezdő vagy, akkor válaszd a teljes merevlemez felhasználását. Haladóbbak maguknak szeretik megadni a paramétereket.



A felhasználói fiók létrehozása és a jelszó megadása. A lenti részen van az automata login kiválasztása. Alapból kér jelszót belépéshez, de ha csak otthon egyedül használod a gépet akkor ez nem biztos hogy szükséges.



Telepítés előtt még látsz egy összegzést. Ha minden megfelel akkor kattints a telepítés gombra.


Telepítés folyamatban van. Ez eltart egy ideig úgyhogy légy türelmes.



A telepítés befejeződött, újra kell indítani a gépet és kivenni a CD-t.



Újraindítás után vár a friss Ubuntu 10.04 asztala.



Ha megnézzük az alkalmazásokat, akkor minden elég friss de stabil verzió. A Firefoxból a 3.6.3 van fent. Alapból nem játszik le You Tube videókat licenc okok miatt. Telepítened kell a flash playert ha szeretéd nézni kedvenc videóidat.



Az OpenOffice sem régi kiadás, de alapból nincsenek fent a MS fontok. Akinek ez lényeges az terminálból egyszerűen telepítheti.

sudo apt-get install msttcorefonts



Az Ubuntu Szoftverközpont is átesett egy kis ráncfelvarráson. Sokkal szebb és áttekinthetőbb lett.Rendkívül egyszerűen telepíthetünk új alkalmazásokat, mindössze néhány kattintás az egész.



Xsane helyett Simple Scan. Szerintem a célnak tökéletesen megfelel.


Lehetőség van fájlok megosztására is másokkal. Ez szintén újdonság és egyben hasznos dolog.



Ha megnézzük az megjelenés beállításait, akkor szintén itt debütálnak az új háttérképek. Akinek nem tetszik vagy nem elegendő ennyi, az könnyen letölthet továbbiakat a linkre való kattintással.



Az Ubuntu menüje megegyezik a régivel, azonban a panelek jelentős átalakításon estek át. Sokkal szebb és informatívabb az egész.



Az új kiadásban végre elérhető a 2.30-as GNOME is ami remélhetőleg sokaknak elnyeri a tetszését.


7 megjegyzés:

  1. Ehhez már nem kell felvenni a medibuntu tárolót?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem kell, mert szinte semmi nincs benne alapból amire szükség lenne. Tehát nem árt egy medibuntu tároló.

    VálaszTörlés
  3. Tapasztalat? Kellene egy "kattintgatós" linux térítéshez, amire sokáig nem kell ránéznem. Ez is 'bugbuntu' még? Úgy hallottam, debian testing ágra váltottak, talán van okom reménykedni... :)

    VálaszTörlés
  4. Ez teljes mértékben stabil ubuntu, ezért is LTS meg másért is. Amúgy valóban a debian testing ágról mennek bele a csomagok. Persze előtte még sokan átnézik hogy ne legyen vele gond. Szerintem ez a kiadás tökéletesen megfelel térítéshez. :-)

    VálaszTörlés
  5. Letoltottem, egyenlore LIVE alatt probalgatom. Mivel 8.04 volt ay utolso Uborka a kezemben, ezert lenne par kerdesem.

    A Software Sources alkalmazas elso fulen latok olyan forrasokat, amik alapbol nincsenek aktivalva, ezek az universe es a multiverse tarolok, ezek mennyire megnizhatoak, erdemes hasznalni oket?

    Ugyanitt az updates fulon alapbol nincs engedelyezve a lucid proposed es a lucid backports frissitesi forras, ezek mennyire befolyasoljak a rendszer stabilitasat? A proposed taroloval ujraforgatott kernel is erkezik kb 80-90 MB masik csomaggak egyutt, csak eddigi ubunutus tapasztalataimbol kifolyolag nem tudom merjem e aktivalni...

    VálaszTörlés
  6. Nos, én általában az alap tárolókat szoktamhasználni mert abban hiba nem lehet. Mondjuk az universe és a multiverse tárolókat érdemes aktiválni, mert sok hasznos progi van benne. A proposed és a backports tárolókat nem használtam eddig. Valószínűleg nem támogatott frissítések vannak benne, amik kockázatot jelenthetnek. A mebibuntut érdemes még felraknod, de erről már esett szó.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem is nagyon jó a'10.4 -es nekem egy gondom van vele s ez az én tájékozatlanságomból fakad. nem találok az asztalra megfelelő virtuálisbillintyűzetet ami telepíthető az eltakarja a felét s nem tudom a méretét változtatni. IBM Thinkpad R40-es laptopom van.Kérlek benneteket segítsetek Köszönöm ÜLÜ

    VálaszTörlés