2010. április 13., kedd

Frugalware 1.2 (Locris) telepítése

Bicskás barátom már foglalkozott a témával korábban. Leírta a telepítés korábban és szót ejtett a használatáról is.
http://linuxhogyanok.blogspot.com/2010/03/frugalware-12.html
http://linuxhogyanok.blogspot.com/2010/03/frugalware-12-locris-hasznalat-kozben.html
Ezzel én most nem is foglalkoznék. Azt gondolom mindketten nagyra értékeljük a magyart disztribúciókkal foglalkozó fejlesztők munkáját. Korábban írtunk az OpenSusie-ről, volt szó a blackPantherről is. Az UHU sajnos eléggé eltűnt az elmúlt egy-két évben, így nincs róla leírásunk. Szerintem nem is lesz. Úgy vettem észre hogy kezdőknél az Ubuntu a nyerő, míg power usereknál az Arch. Azonban érdemes lenne többet foglalkozni ezzel a disztribúcióval is ha már a fejlesztők ennyit dolgoztak vele. Csak valami miatt nem eléggé elterjedt a köztudatban. Talán nincs elég nagy felhajtás körülötte.

Hogy visszakanyarodjak a témához, szeretném kiegészíteni Bicskás leírásait és én is bemutatnám a telepítés képekkel illusztrálva. A disztribúció nem kezdőknek való, és emiatt nincs is grafikus telepítője. Marad a konzolos megoldás.

Frugalware 1.2 telepítése

Telepítés előtt le kell tölteni valamelyik képfájlt és írd ki lemezre. Javasolnám a DVD iso-t, mert rajta van minden. ftp://ftp4.frugalware.org/pub/linux/distributions/frugalware/frugalware-1.2-iso/
Ha kiírtad akkor töltsd be róla a rendszert és válaszd ki az első menüpontot.A listából válaszd ki a nyelvet. Ez lesz a telepítés nyelve.Egy kis üzenetet a fejlesztőktől. Aranyos.Ezután a billentyűzet kiosztását kell kiválasztani.Ha szeretnél szoftveres RAID-et létrehozni akkor válaszd az igent.Elérkeztünk a particionálási részhez. Nekem csak egy virtuális lemezem volt így azt jelöltem meg.Partíciók létrehozásához jó lesz a cfdisk. Ezzel készítettem három partíciót amire ment a rendszer.Add meg melyik partícióra menjen a swap. Én az utolsóra tettem.Természetesen a partíciókat meg kell formázni egyenként.Most jön a root partíció.Egyéb partíciók létrehozása.A csomagtelepítésnél hardcore userek választhatják az egyenkénti kijelölést. Aki kevésbé jártas ebben az maradjon az alapbeállításnál. Ami nagyon fontos, hogy az ablakkezelőkből csak egy legyen megjelölve. Alapból ugyanis több is meg van jelölve. Ha véletlenül úgy hagyod akkor egy szörny keletkezik több ablakkezelővel. Én telepítettem a különböző extrákat is. Jól jöhetnek még.Ha mindennel megvagy akkor jöhet a telepítés ténylegesen. Nekem felpakolt kb. 1100 csomagot aminek az installálása 30 percet vett igénybe.Miután a rendszer végzett, megkérdezi hogy beraksz-e még egy lemezt. Szerintem DVD esetén nem szüskéges. CD-nél annál inkább.


Lényeges rész jön a rendszerbetöltő telepítése. A Frugalware GRUB-ot használ és alapból az MBR-be telepíti. Nekünk ez tökéletesen megfelel.Még eddig nem volt szükség root jelszó megadására, de most itt az alkalom.


A root fiók mellett létre kell hoznod egy normál felhasználói fiókot is.Add meg a gépnevet tetszőlegesen.Hálózat beállítása. Én DSL kapcsolatot használok így a pppoe beállításokat kellett elvégezni. Ez sem bonyolult, csak a felhasználónévre és a jelszóra volt szükség. Persze előtte a hardveres interfészt ki kellett választani.Ha már az internet konfigurációját elvégezted akkor válaszd ki a rendszer óra mi alapján "ketyegjen".Meg kell adnod az időzónát is.Egér kiválasztása. Én maradtam az USB-nél.Miután leküzdöttük az egér kiválasztását, sikeresen túl vagyunk a teljes telepítési folyamaton. Kapunk egy gratulációs üzenetet. Azt gondolom megérdemeljük. :-)Nincs más hátra mint újraindítani a gépet.Ha mindent jól csináltál akkor újraindítás után ez a kép fogad.Add meg a felhasználónevet és a jelszót a belépéshez.Íme az asztal.

14 megjegyzés:

 1. Ha annyira egyszerű lenne, mint amilyennek látszik...már feltettem volna! :) Amúgy pedig respect mind a blackPanther, mind a Frugalware fejlesztőinek, mert szép munkát végeznek!!! ;)
  Az UHU-t sajnálom...életem első Linux élménye egy UHU volt. Kár, hogy keltűnni látszik.

  Egyébként miért nem csinálnak a Frugalware készítői rolling kiadásokat? Vagy ez az? Sajnos nem tudom...

  VálaszTörlés
 2. remélem a kovetkezo genoo lesz:)

  VálaszTörlés
 3. Cefi: én a -currentet használtam Frugalból, az végülis olyan, mintha rolling release lenne, csak ott már oda kell figyelni, kb. mint a Slackware-nél.

  Még valami: csomagválasztásnál csak a "base" csoportot hagyjátok kijelölve, aztán a telepítés után húzzátok fel rá a KDE-t, mert különben egy csomó sallang is felkerül.

  VálaszTörlés
 4. A gentoo elég kemény, de talán van grafikus telepítője is. Majd megnézem.

  VálaszTörlés
 5. Úgy látom, a népeket jobban érdeklik az "expert" disztrók...

  VálaszTörlés
 6. Ez talán azt jelzi, hogy kezd felnevelődni Magyarországon is egy érett Linux közösség.

  VálaszTörlés
 7. Szerettem volna telepíteni, de képtelen vagyok letölteni :(
  A torrent nem indul, a direkt letöltés 8 óra hosszat jött, és a vége előtt megállt.
  Esetleg egy másik linkről lehet tölteni?

  VálaszTörlés
 8. http://frugalware.org/download

  Innen szedted? Az egyik szervernek muszáj szuperálni, a torrent úgyis nagyban függ a seed-erektől...

  Próbáld meg a hosteurope szervert, annka jónak kell lennie: a Frugal-os és az Arch-os cuccaim mind azon csorognak.

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm Bicskás, a letöltés sikerült, csak a telepités nem, mert a bejelentkezőn nem látni a képernyőt, fekete háttérrel zöld elmosódott foltok, itt-ott némi piros beütéssel látszik, más nem. Nagyjából fel lehet ismerni a kontúrokból a témát, valami színbeállítási probléma lehet.

  VálaszTörlés
 10. Más Linux alatt működik az X szerver rendesen? Ha van korábbról elmentett xorg.conf fájlod, akkor érdemes megpróbálni azzal indítani a rendszert. Illetve még valami: stable, vagy -current ágat használod?

  VálaszTörlés
 11. Igen.
  Volt a gépen ubuntu, fedora, mandrivia. Eddig minen telepítés szépen lement, csak ez nem akar menni.
  A legutolsó tünet az volt, hogy feltettem a nvidia meghajtót, és nem jött elő semmi grafika, csak a karakteres mód. Amit itt találtam az xconfigról, azt beállítotttam, de semmi eredmény :(
  Próbáltam a minimálinstall hogyan alapján, de akkor a telepítés sem indult el. A csomagok kiválasztása után újraindúlt a telepítő.

  VálaszTörlés
 12. Hát igen, sajnos a telepítő a Frugál nagy kerékkötője, hogy elterjedjen: ki lehet vele fogni rendesen a szívást :(

  Amúgy mindenképpen a minimál installt érdemes erőltetni, mert amúgy valami totál kevert rendszert rak fel.

  Ha eljutsz a telepítés végéig, akkor az nvidia-át a választott grafikus felülettel érdemes felrakni. Pld: pacman-g2 -S kde nvidia

  utána : nvidia-xconfig (ez ugye létrehozza az xorg.conf-ot)

  Van, amikor azért nem tud belépni, mert nincs xorg.conf, ezért érdemes egy elmentett, jól bejáratottat használni. Ha ennyiféle linuxot használtál már, gondolom van egy szépen megszerkesztett konfigurációs fájlod, amit már a gépedhez igazítottál, használd azt: nekem az Arch alatt hegesztettel megy a rendszer.

  VálaszTörlés
 13. Kedvet kaptam, kipróbálnám, de a linkelt oldalon 3 db dvd iso-t találtam; melyiket szedjem le? (i686)

  VálaszTörlés
 14. Elég az első cd, feltéve, ha az itt leírtak szerint szeretnéd feltelepíteni, ha nem, akkor is elég az első dvd.

  ftp://ftp2.frugalware.org/mirror/ftp.frugalware.org/pub/frugalware//frugalware-1.2-iso/

  VálaszTörlés