2010. április 11., vasárnap

Slackware 13 telepítése KDE ablakkezelővel

A Linux Hogyanok blog több alkalommal is foglalkozott már különböző disztribúciók bemutatásával. Alapvetően a blog kezdőknek való, emiatt is ilyen disztribúciókat mutattunk be. Most változtatok ezen a dolgon és egy olyan disztribúció telepítését mutatom be ami elsősorban haladóknak javasolt. Nem véletlen a jelmondatuk sem " Ha ismered a Slackware-t, ismered a linuxot" Magam is az átlag otthoni felhasználó körébe tartozom, de tettem egy próbát mivel nem volt veszíteni való. Szerencsére jól sikerült a próba mert a végén betöltődött a KDE és az asztal.

A Slackware talán legnagyobb előnye hogy rendkívül stabil és gyors. Nem kezdőknek való, és ha megnézzük a nem hivatalos statisztikákat (pl. fórumokon vagy blogokon) akkor nem használják annyira sokan mint az Ubuntut vagy éppen a Fedorát. Aki azonban használja az szereti is, mert a hozzáértőnek kezes báránnyá válik. A telepítése eléggé fapados a mostani csili-vili disztrókhoz képest, de nem is ez a lényeg. Nincs grafikus felület, mindent szövegesen kell megoldani. Lényeges hogy tisztában légy a particionálás fogalmával és a partíciókkal egyaránt.

Slackware telepítése

A telepítés előtt le kell töltened az ISO fájlt egy tetszőleges szerverről. Pl: ftp://ftp.slackware.hu/
Írd ki lemezre a képfájlt és bootolj be. A bejelentkező képernyőnél üss entert.Az első menü a billentyűzet kiosztása lesz. Nekünk tökéletesen megfelel a quertz.hu kiosztás.Ezután be kell jelentkezni. Csak írd be hogy root.A telepítés megkezdéséhez írd be hogy setup.


Az első pont a particionálás lesz. Létre kell hoznod legalább három partíciót. Ha van egy üres összefüggő területed akkor először new, majd megadod a méretet. A type-nál kiválasztod a partíció típusát ami vagy linux vagy linux swap lesz. Ha megvannak a partíciók, akkor ne felejtsd el a write menüt. Ekkor hozza létre a lemezen a partíciókat. A válasz a kérdésre yes teljesen kiírva.


Ha ezzel megvagy akkor újra be kell lépni a telepítés menübe. Szóval kilépsz innen és újra setup. Belemehetsz a keymap-ba újra, bár az elején a magyart kiválasztottuk.


Ha készen vagy akkor válaszd ki a második menüt, vagyis a swap helyének kiválasztását.A swap partíciót meg kell formázni, de előtte még nem árt átvizsgálni van-e hibás szektor. Ha nem akarod akkor ki is lehet hagyni ezt a részt.Formázás befejeződött.Most válassz ki egy partíciót a root-nak.


Itt is kiválaszthatod milyen módon legyen megformázva. Általában a gyors formázás tökéletesen megfelel.Válaszd ki a root partíció fájlrendszer típusát. Én azt ext4-et választottam, de szimpatikus volt az xfs is.Írd be a csatolási pontot.Telepítés előtt ki kell választanod a telepítő forrást. Én lemezről installáltam így azt jelöltem meg.Most választandod kell egy másik partíciót is az /etc/fstab részére.


Hozzáadás befejeződött.


Telepítés előtt megvizsgálja a rendszer az adatforrást.Válaszd ki a telepítés módját. Érdemes a teljes telepítést választani. Ekkor szinte minden felkerül ami szükséges az induláshoz.


Telepítés folyamatban van. Hozzá kell tennem, hogy nekem a folyamat eltartott vagy háromnegyed órát is. Valószínűleg nem kevés csomagot kellett telepíteni.Készíthetsz usb-s boot sticket is. Ha van rá igényed.Most jön egy fontos rész, ez pedig a rendszerbetöltő telepítése. Nem GRUB lesz hanem LILO, de ettől még tökéletesen megfelel.Válaszd ki a monitorod felbontását.Itt megadhatsz extrákat is a LILO-hoz, én kihagytam.UTF mód kiválasztása a konzolhoz.


Válaszd ki a rendszerbetöltő helyét. Ez általában az MBR.Válaszd ki az egér csatlakozásának típusát. Szerintem legtöbbünknek már usb-s egere van.GPM konfiguráció.Hálózat beállítása. Ezt átugrottam, mert a gazda gép adja az internetet.Válaszd ki mik töltődjenek be rendszerinduláskor.Kipróbálhatsz különböző fontokat ha gondolod.Válaszd ki hogy az óra szinkronizálva legyen-e egy időszerverrel vagy sem.Időzóna beállítása.Válaszd ki az ablakkezelőt.Add meg a root jelszót.Telepítés befejeződött. Indítsd újra a gépet.Végre betöltődik a friss rendszer.Az ablakkezelő indításához be kell írnod hogy root majd jelszó. Ha bent vagy a konzolban akkor pedig startx és indul a kde vagy más. Íme az asztalod.
Most kivételesen nem mentem bele részletesen a menük és funkciók ismertetésébe. Nagyjából megegyezik a többi disztribúcióéval. Amiben eltér az a csomagkezelése. Erről további információk itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Slackware

UI: Ha valamit esetleg elrontottam, azért előre is elnézést kérek. :-)

8 megjegyzés:

 1. root-kent X-et inditani? Oooo hat ez azert eleg gaz ... Jobb rendszerekbe root-kent be sem lehet mar lepni ...

  VálaszTörlés
 2. Nem kizárt hogy kihagytam egy lépést de nekem nem tűnt fel. Persze nem is sokat telepítettem Slack-et. Biztosan létre kell honi egy sima felhasználói fiókot is de addig már nem jutottam el.

  VálaszTörlés
 3. Szerintem itt is úgy van, mint az Arch-ba: ott is utólag adod hozzá a nem-root felhasználót.

  Amúgy szerintem a legjobbak ezek a "fapados"-nak nevezett disztrók: ezek legalább nem fagynak szét a sok grafikus ui-tól (hogy még véletlenül se kelljen parancssorba írni...), meg nem lassulnak be a sok felesleges hardvertámogatást pumpáló kernel-modultól, meg meghajtótól...

  A másik meg az, hogy ezekből lehet a legtöbbet tanulni. A saját példámból tudom: a sz*r bugbuntun legalább annyit idegesítettem magam, mint a windows-on (akkor meg minek váltani?), ezért kezdtem el körülnézni: fél év alatt jutottam el ezekig: Frugalware, Arch linux. Na, ezek már műszerek, az aljáról építed fel őket, ahogy te akarod, nem úgy hogy ilyen dél-afrika Jockey Eving-ek beletesznek neked "szoftver-centert", meg mp3 letöltő szemcukorkát.

  VálaszTörlés
 4. Hé, rag' ! Ha megmaradsz a slakinál, akkor írj valamit a tapasztaltakról, mert lehet, hogy én is kipróbálom!

  VálaszTörlés
 5. Kedvet kaptam, kipróbálnám, de a linkelt oldalon 3 db dvd iso-t találtam; melyiket szedjem le? (i686)

  VálaszTörlés
 6. Fáradt lehetek, az előző hsz-t a frugalware-hoz szerettem volna tenni...

  VálaszTörlés
 7. Aha. Szóval elég az első. A többi nem fontos a telepítéshez.

  VálaszTörlés
 8. Nekem sikeresen fut par eve - tobbnyire folyamatosan - a current Slack, es hatranyrol csak annyit mondhatok, hogy egyes alkalmazas-frissiteseknel idoigenyes volt a feladat megoldasa. Egyebkent stabilitasban es megbizhatosagban csillagos 5-os! A memoriahasznalata es a gyorsasaga szinte verhetetlen. Most egy viszonylag gyengebb gepre dobtam fel a 13.1-et, es XFCE ablakkezelovel, 6 megnyitott weboldal, xmms, 2 darab terminal, system-monitor, mindez egyutt 190Mb memoriat emeszt fel. :)
  Az a legjobb OS, amirol nem veszel tudomast gephasznalat kozben. Na a Slackware ilyen. Sok melo megtanulni bekonfigolni, ha nincs segitseged, de megerte, sosem valtanek. Volt suse, debian, ubuntu, uhu a gepeimen, de a slack verhetetlen nalam. Imadom. :)

  VálaszTörlés