2010. április 5., hétfő

Kwin vs. Compiz

Vannak, akik szeretik az effekteket a munkaasztalon: én is kedvelem őket.

A KDE4 még fejlődik, viszont a saját ablakkezelője, a Kwin már így is elég sok ráncfelvarráson esett át. Szerintem előnyére, ugyanis elég fejlett kompozit megjelenítésre képes, hogy állja az összehasonlítást a Compiz-zal, amit a legtöbben használunk parasztvakításra, térítésre ('ez sokkal f*szábban néz ki, mint a zikszpé!').

A Kwin-t legtöbben azért cserélik le csípőből a jól bevált Compizra, mert a meglehetősen étkes KDE4 processzor-használatára rádob még pár lapáttal. Előnye a Compizzal szemben , hogy szerintem átláthatóbban skálázható, és jobban integrálódik az asztali környezetbe, a sebessége pedig minden kiadással egyre jobb (a jelenleg hajtott 4.4.2-esnél váltottam Compizról a natív Kwin-re).

A cikk lényege: íme pár trükk, amivel visszafoghatjuk a Kwin erőforrás-habzsolását!

Asztali effektek beállításai >> Speciális

Kompozit mód: OpenGL
Áttekintő képek ablakokról: Csak látszó ablakoknál
Működés ellenőrzésének kihagyása: Igen
OpenGL-mód: Osztott memória
Textúraszűrő: Legközelebbi (leggyorsabb)
Közvetlen renderelés: Igen
Függőleges szinkron: Nem

Én ezekkel az opciókkal jelentős sebesség-növekedést értem el (AGP-s Nvidia 7600 GT, 195-ös driver).

Saját tapasztalatokat tessék megosztani!

Jó szórakozást! :)

3 megjegyzés:

 1. Hát nem tudom. Szerintem a KDE alapból sokat fogyaszt, még akkor is, amikor ki van kapcsolva a parasztvakítás. Nem is beszélve arról, hogy az asztalon nem látszanak az ikonok. Pediglen ott vannak! Ha az egérrel körzök azon a területen, ahol az ikonoknak lenniük kellene, akkor hirtelen előjönnek.
  Tapasztalatból mondom, hogy most a GNOME-ot használva compiz-fusionnel nem veszélyes a fogyasztás. Ha kikapcsolom a compizt, nem lesz számottevő gyorsulás.
  Még az újabb Mandrivát nem tettem fel. Remélem jobb lesz.

  VálaszTörlés
 2. Hát ez a "ikon nem látszik az asztalon, majd előtűnik" ez valami ficsőr, mert ilyennel még sosem találkoztam. Szerintem disztró válogatja, gondolom függ a verziótól és attól, hogy milyen minőségbe forgatták le a az adott terjesztéshez a KDE-s csomagokat.

  Nálam Frugalware-en 190 MB RAM-ot eszik Kwinnel nyugalmi állapotba és a P4-est kb. 0,5-3%-al terheli.

  A Gnome 2.30-as milyen? Mert én 2.26 körül használtam utoljára. Az "újítások" miatt eléggé kiheréltnek érzem (a 2.20-as nekem nagyon bejött anno).

  VálaszTörlés
 3. nyílt forrású radeon driver + compiz + google earth = panoramiom, wiki stb buborékok szarul jelennek meg

  Ugyanez kwin-nel (opengl módban is) faja

  VálaszTörlés