2010. április 16., péntek

A Frugalware 'AUR'-repója: a repoman

Ez egy rövid bejegyzés, viszont úgy érzem, hogy a témára való rákeresésnél jobb, ha az eddig elhangzottaktól külön szerepel az alább tárgyalt bejegyzés.

A kétarcú Frugalware Arch aspektusának hozománya a repoman: abban hasonlít az 'AUR'-ra, hogy itt is a hivatalos forrásba be nem kerülő/került csomagok kapnak helyet.

Az Arch hatalmas választékához képest itt szerényebb a választék, ám a népszerű, többnyire zárt forrású, nem egyszer kereskedelmi alkalmazások itt is helyet kaptak: Acrobat Reader, Real player, Poweriso, Nerolinux demo, Skype, Opera, Crossover pro, Google earth, Teamspeak, továbbá érdekes módon például a Nexuiz is ebben a tárolóban van (?).

Hátránya az 'AUR'-hoz képest, hogy itt nem érhető el olyan, a yaourt-hoz hasonló eszköz, ami a pacman-os csomagtárolóval együtt ezt is szinkronizálná. Azonban ettől függetlenül jól használható, megbízható kiegészítése kedvenc Frugalware-ünknek, és az 'AUR'-al ellentétben itt nem találkoztam még kétes minőségű, megbízhatatlan csomagokkal.

A repoman munkára fogása előtt ígényel néhány csomagot, ezeket egyszerűen telepíthetjük:

# pacman-g2 -S pacman-tools fakeroot patch pkgconfig make m4 lua libtool gcc ccache bison automake autoconf sudo lynx gnupg elinks distcc bc darcs rsync git

Ha ezzel kész vagyunk, akkor frissítsük a repoman forrásfáját:

# repoman update

Ez a /var/fst/stable ill. current mappában találgató fájlokat frissíti.

A repoman forrásfájában a következő paranccsal kereshetünk:

# repoman search

Telepíteni pedig a következő paranccsal tudunk:

# repoman merge (csomag neve)

A repoman-t a /etc/repoman.conf fájl szerkesztésével tudjuk konfigurálni. A csomagokat a /var/cache/pkg könyvtárból manuálisan kell takarítanunk.

Jó szórakozást!

Forrás: FrugalWiki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése