2010. április 7., szerda

A Little Susie és ami mögötte van


A projekt vezetőjét, Horváth Istvánt kértem meg, hogy mutassa be munkájuk gyümölcsét, a legfiatalabb hazai disztribúciót, a Little Susie-t. Az alapokat a szintén közösségi fejlesztésű openSUSE 11.1-es verziója adja (az általuk használt KDE 3.5-ös asztali környezet miatt). Első kérdésem persze persze adott volt: miben különbözik a "Kis Zsuzsi" a SUSE Studio-val összerakott hagyományos openSUSE-tól.

Alább következik a projektvezető válasza:

A SUSE Studio-t nem "egykattintásos" telepítő-készítésre használtuk, hanem kipróbáltuk ennél jóval összetettebb feladatra, amikor a Studio eszközei nem a készítők helyett dolgoznak, hanem könnyebbé teszik a disztribúció összeállítása során jelentkező, emberi erőforrásokkal nehezen kivitelezhető munkafázisokat. Gyors fejlesztő-környezetként használtuk, mint egyfajta keretrendszert. A projekt jelenlegi állapotában már helyi, fejlesztői kiwi környezetben is gondozható lenne, de nagyon kevés az olyan feladat, amit a stúdió keretein belül nem , vagy csak nehezen, lehet megoldani.

Az egész inkább munkamódszerekről szól és tapasztalati úton szerzett rendszerépítési elvekből áll, hasznosítva az openSUSE 11.1 műszaki alapjait, és megőrizve a 100%-os kompatibilitást. Sokan szóvá tették, hogy miért nem saját alapokra dolgozunk. Egyrészt, nem győznénk idővel, másrészt köztudottan pl. az Ubuntu is a Debianra épül, nincs a módszerben semmi kivetnivaló. A munkamódszer egy top-down szerkesztési elv: egy átgondolt alkalmazás-csomaghoz csak a szükséges függőségek és alapok kerülnek a telepítőre, maximálisan törekedve arra, hogy a rendszer könnyű, kicsi, és villámgyors legyen. Az alkalmazások szélesebb tárháza ettől függetlenül biztosított: az openSUSE 11.1 összes tárolójának tartalma telepíthető a csomagkezelőből, ez, a már említett 100%-os kompatibilitás miatt, óriási választékot jelent, szinte nincs olyan alkalmazás, ami nem áll így azonnal rendelkezésre.

Saját csomagjainknál a módosítások leginkább a csiszoltabb, gyorsabb, olajozottabb működés tekintetében valósulnak meg, de függőségek terén csereszabatosak maradnak. Dolgozunk egyszerűsített lézernyomtató-telepítőn, alacsony CPU-igényű médialejátszón, gyorsított boot folyamaton, alkalmazás-indítás gyorsítón, memória-spóroló megoldásokon, és még sok mindenen, ami esetleg csak későbbi kiadásokba kerülhet bele.

Tulajdonképpen kegyetlen fogyókúrának, és teljesítmény-növelésnek vetettük alá az eredeti alapokat, kombinálva sokéves rendszerépítési tapasztalatokkal. Végleges kiadási dátum nincs, minél előbb, de csak akkor jelenik majd meg, ha készen lesz. Nem adunk ki friss bughalmazt azért, mert elérkezett egy megadott dátum. Az állandó napi frissítésekről is az a személyes véleményem, hogy eszetlen versenyt generáltak a jelenlegi piaci és szabad szoftveres szereplők: egy jól összerakott terméknél elegendő lenne akkor frissíteni bizonyos komponenseket, amikor a vele szemben támasztott használati igényeknek adott formájában nem tesz eleget. Értelemszerűen a sürgős biztonsági javítás egy másik kategória.

Jelenleg az új honlapunk kialakítása folyik, elkészült a kezdeti háttérképből stilizált logó, nemsokára feltöltésre kerül a nemrég regisztrált susie.hu domain tartalma a hétköznapi felhasználók részére, illetve a susie.opensuse.hu oldalon tervezzük a fejlesztői oldal és fórum megjelenítését. Közben természetesen a fejlesztés sem áll, sorban kerülnek bele a leendő végleges release-be a visszajelzések alapján készülő javítások.

Üdvözlettel: Horváth István

Eddig a válaszlevél, a továbbiak a saját megjegyzéseim.

Bevallom, elsőre én is felemásan ítéltem meg a projektet, ugyanis annak idején én is "összekattintottam" pár SUSE Studio LiveCD-t térítéshez, és nem gondoltam volna, hogy ennyi munka áll/állhat a KIs Zsuzsi mögött. Ezúton is respekt a fejlesztőknek. Több utánaolvasás, fórumozás után látva, hogy mennyi a szkeptikus ember, aki sportból fikázza a magyar kezdeményezéseket, vezettek odáig, hogy felkeltette az érdeklődésemet a projekt (tudom, ez nálam betegség, de a blackPanther-rel ugyanígy voltam).

Ugyanazt tudom mondani; mint azt már megszokhattátok tőlem, mert gyarló módon elfogult vagyok, hogy:

További jó munkát a fejlesztő-gárdának! Rátok is büszkék vagyunk!

"Egy hazát sokféleképpen lehet és kell szolgálni, mert annak sok mesterségre van szüksége." - Bessenyei György


Hasznos linkek:

a Kis Zsuzsi honlapja
HUP-os fórum

1 megjegyzés: