2010. április 16., péntek

Frugalware minimal install + átállás -current-re

Először szeretném kiegészíteni Ragazzo kolléga által felvázolt telepítés menetét, utána pedig pár apró tipp und übungen, hogy hogyan álljunk át -current-re.

Az alább leírt cikkhez csupán annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a csomagválasztásnál csak a "base" kategóriát válasszátok (felülről a harmadik), a többit kommenteljétek ki (space-bill):


Ez felnyom a gépre egy 125 MB-os csomagot kábé másfél perc alatt, újraindítás után pedig kaptok egy minimális karakteres rendszert. Ezután első lépésként, hogy legyen segítségünk, húzzunk fel egy midnight commandert:

pacman-g2 -Syy mc

Ezzel a paranccsal frissíti a csomagadatbázist, és a telepítéssel együtt létrehozza a csomagkezelő cache könyvtárát.

Ha ez megvan, akkor húzzunk fel valamilyen asztali környezetet, vagy ablakkezelőt. A pacman-g2 -S parancs után jöhetnek a következők:

kde
gnome
xfce4

KDE-ből 4.3.5; Gnome-ból 2.28-as; XFCE-ből 4.6.1-es változat érhető el a stabil kiadásban.

Ezeken kívül természetesen elérhetőek még más alternatívák is, például: LXDE, Openbox, Fluxbox stb.

Megjegyzés: az XFCE4-hez alapból Slim bejelentkező-menedzsert tesz fel, de én ajánlom a többihez is használatát (kivéve kde), a .conf fájl-ba turkálva jól konfigurálható. Leírás ITT!

Megjegyzés: ezeket a csomagokat a választott asztali környezettől függetlenül telepítsük fel: hal; gamin.

Gyorsabb tükörszerver választása egyszerűen:

Az alapértelmezett szerver néha elég gyenge sebességet tud produkálni, ezért érdemes combosabbra váltani a gördülékeny karbantartás végett.

Ha másra nem is, de erre jó a Gfpm!

1. Indítsuk el a programot és a 'Szerkesztés >> Tárolók' menüpont alatt találjuk a stabil és a -current opciókat, ahol értelemszerűen a használt változat van kipipálva: azt szerkesszük!


2. Változtassuk meg a listán lévő szerverek sorrendjét, a legkedvezőbbet állítva a lista elejére, aztán próbálgassátok az adatbázis frissítéssel: 'pacman-g2 -Syy'

Gyorsabb tükörszerver után kutatva bátran puskázzunk az /etc/pacman-g2/repos könyvtár vonatkozó fájljaiból.

Átállás -current-re:

A Frugalware Linux gyakorlatilag egy 686-os processzorokra optimalizált Slackware alap, aminek a csomagkezelését egy Arch Linuxból átemelt módosított pacman látja el. A módosított csomagkezelőnek köszönhetően a Slakware -current-től eltérően a Frugált alkalmassá lehet tenni a gördülő kiadás előnyeinek (és hátrányainak...) emulálására. Ehhez azonban át kell állnunk -current-re.

1. Szerkesszük a pacman-g2.conf fájlt. Elérési útja: /etc könyvtárban lelünk rá. Nyissunk egy terminált, jelentkezzünk be rendszergazdaként (csak semmi bugbuntus sudózás), hívjuk segítségül kedvenc svájci-bicskánkat, az 'mc'-t, a .conf fájlt pedig F4-el szerkesszük:


Kommenteljük ki a -current elől az 'Include' sort, a stable előtt pedig zárjuk be, ahogy azt a mellékelt képen láthatjátok. Ezután frissítsük a csomagadatbázist: pacman-g2 -Syy Ha mindent jól csináltunk, láthatjuk, hogy a 'current' tárolót frissíti. Ha minden a lenini úton halad, akkor jöhet a teljes rendszerfrissítés; szigorúan a karakteres felületen, 3-as futási szinten (automatikusan terminálja a grafikus felületet): pacman-g2 -Syyu

Megjegyzés: bizonyos időközönként érdemes optimalizálni az adatbázist (mondjuk marginális frissítések után):

pacman-g2-optimize && sync

2. Nvidia felhasználóknak! FONTOS!

Az új, 2.6.33-as kernellel már érkezik a nouveau modul, ami nem szereti a "gyári" meghajtót, ezért a frissítés után rakjuk feketelistára: echo "blacklist nouveau" >> /etc/sysconfig/blacklist (ez a modprobe mappába is érvényesíti a tiltást). Ha ezt elmulasztjuk, akkor az újraindulásnál hibaüzenet fogad és nem is fogunk tudni belépni. Megoldás: valami LIVECD-ről (erre a bugbuntu is jó) szerkesszük az /etc/sysconfig/blacklist fájlt, adjuk hozzá a következő sort, valahogy így:

#
# Listing a module here prevents the hotplug scripts from loading it.
# Usually that'd be so that some other driver will bind it instead,
# no matter which driver happens to get probed first. Sometimes user
# mode tools can also control driver binding.
#
# Syntax: see modprobe.conf(5), basically:
#
# blacklist foo
# blacklist bar
blacklist nouveau

Még valami! A jelenlegi állás szerint az nvidia-settings hibásan települ, erre nincs megoldás, nem forgattak újat, de ettől függetlenül a csomag működik (?). Nem kell érteni, inkább örülj neki... :)

Egyéb, Frugál-specifikus ficsőrök:

Saját tapasztalat: a Frugál hozza a Slackware gyorsaságát, 686-os procira optimalizálva, nálam az Arch-nál is jobb sebességet produkált, reiserfs partíciókkal, szerkesztett fstab-al (pedig Arch alatt JFS-t használtam)

A Frugalware saját beállító szkriptjeit az /etc/sysconfig mappába találod.

A grafikus csomagtelepítőt felejtsétek el( gfpm) ! Telepítéshez csak és kizárólag parancssort használjatok: gyorsabb és biztonságosabb.

Egyéb:

Érdemes szemmel tartani a Frugál angol nyelvű honlapját, mert ott minden információt megtaláltok, másrészt a magyar honlappal ellentétben, itt frissül a rendszeresen megjelenő 'frugalware newsletter', ahol a -currenthez hasznos tanácsok jelennek meg. Elérhető ITT.

Negatívumok:

Sajnos, mint minden disztribúciónál, itt is vannak :(

Az Openoffice valószínűleg a közép-európai iso kódolás miatt nem képes megnyitni az ékezetes fájlneveket, no problem: nevezd át!

A Frugál hivatalos fórumán kábé annyi az élet, mint a patológián, ugyanígy a bugtrackeren. Mivel sok csomag ki van adva külsős, külföldi fejlesztőknek, akik néha körülbelül annyira értik az angol szakzsargont, mint én; ezért van, amikor kézzel-lábbal, konyhanyelven kell velük megértetni a jelentett hibát. Pozitívum, hogy szerencsére nincs annyi és olyan baj a disztróval, hogy ez eltántorítson.

Ha a karakter-kódolást átváltjuk Unicode-ra, akkor elég undorítónak bír kinézni a boot folyamata. Mondjuk, ha azt vesszük, hogy a böngésző és a terminál bármikor átváltható UTF-8-ra, a fájlneveket meg úgyis ékezet nélkül érdemes írni a csereszabatosság végett, így annyira nem kényelmetlen az ISO, mint az elsőre tűnik.

Gnome környezetben viszont hátrány az ISO-8859-2-es kódolás, mivel az UTF-8-ra lett kihegyezve, így néhány karakter helyén hieroglifák vannak. Ez van, cumi... :/

A telepítő elég fura: nálam 1.1 óta megy fel csont nélkül a Frugál, de vannak, akik még mindig panaszkodnak rá, hogy bizonyos helyeken kifagy. Ez van, ki kell fogni. Tanács: a telepítés előtt már particinaljatok fel a merevlemezetek, hogy a telepítőbe csak fel kelljen csatolni, esetleg formázni azt, így talán elkerülhető a fagyás. Illetve használjátok a 'minimál-telepítést', tehát csak a 'base' csomagokat rakjátok fel, annak mennie kell hiba nélkül, utána úgyis jobban testre lehet szabni a rendszert.

Eddig ezek a negatívumok tűntek fel a rendszert használva. A kódolásról annyit: sokakat ez szokott eltántorítani a Frugalware használatától, azonban én azt mondom: ennél nagyobb baja senkinek se legyen, mert cserébe egy elég masszív, megbízható oprendszert kapunk (feltéve, ha felkúszik a gépre). Nálam eddig bevált.


Jó szórakozást ehhez a remek disztribúcióhoz!


8 megjegyzés:

  1. UTF-8 hiánya engem is eltántorított....
    Arch+Gnome a nyerő nálam. Az AUR-yaourt segítségével nekiláttam "elubuntusítani",telepítettem rá mindenféle kiegészítőt,csicsa-micsát és egyebet de nem hagyta magát gyors maradt. :D

    VálaszTörlés
  2. Na ja, ha 'Gnome'-os hangulatban vagyok, akkor nálam is Arch játszik.

    Viszont Frugálnak eddig a leggyorsabb a KDE-je, ott pedig nem zavar be az ISO...

    A KDE4 még blackPanther alatt tetszett, de ott meg nem 'gyere be' az urpmi, meg a Mandriva alap.

    VálaszTörlés
  3. Az Arch és az Ubuntu egy merevlemezen vannak,tehát a feltételek azonosak. A sebesség különbség óriási,a győztes egyértelműen az Arch.
    Azt hiszem kap egy esélyt a Frugál-KDE mert lesz hely a merevlemezen....Csak a KDE4-től egyszerűen iszonyom van.
    Most a Slitaz-t szedem ízeire,pompás kis darab!
    Mandriva nagy kedvencem volt de a Synaptik kiütötte. Végűl Pacman nyert KO-val...

    VálaszTörlés
  4. Szerintem az apt és a pacman nagyjából azonos súlyú, kiválóságú csomagkezelő: nekem mindkettő kedvencem, sokoldalú és masszív műszerek.

    A KDE4 először nekem se tetszett, de ez van: a KDE3-ba már csak hálni jár... Nem mondom, ha párhuzamosan, azonos súllyal fejlesztenék, akkor nálam se lenne kérdés. Az új Gnome-oknál (2.28+) viszont egyértelműen jobb a KDE4: konzisztensebb, használhatóbb, funkció-gazdagabb. A plasma sem omlékony már, látni hogy halad a fejlesztése.

    Az XFCE-et nézegettem még, de mivel az is gtk-s, ezért nem várom meg a szopást vele a gtk3-as portolásnál...

    VálaszTörlés
  5. "bugbuntu">ezt muszáj?
    különösen ezek után:
    " 2010. április 19. 8:05
    Bicskás írta...

    Hát igen, sajnos a telepítő a Frugál nagy kerékkötője, hogy elterjedjen: ki lehet vele fogni rendesen a szívást :("

    pedig tetszik az oldal, és tetszenek a beírások.

    VálaszTörlés
  6. Nekem a Pacman függőségkezelése nagyon tetszik.
    KDE vs Gnome-kinek a pap kinek a papné-ezért is jó a Linux,lehet választani.Én a plazmával nem tudok megbarátkozni,egyszerűen zavar pedig igazi mindenevő vagyok.Sok remek rendszer alapértelmezett ablakkezelője a KDE és mint krónikus függő most elvonási tüneteim vannak..

    VálaszTörlés
  7. Tamás!

    Nem "muszáj", azonban az írásaim személyes tapasztalatra épülnek. A "legnépszerűbb" disztróval pedig még mindig többet szenvedtem, mint akár a Frugalware-el. Egy kezdőnek nem ajánlom, és fel se rakom, mert a Linux stabilitásába vetett "hit" sérül általa. Igen, a Frugálba marginális hiba a telepítő hepciás viselkedése, az Ubuntu pedig felmegy, csak minek...

    Az Ubuntu szemlélete, amit tudat alatt sugall a felhasználóknak nem szimpatikus, és az sem, ahogy törtet marketing terén, mivel ez mind az üzleti világ hozománya, hiába ingyenes maga a rendszer. Egy gazdag gyerek játéka, aki azt akarja, hogy mindenki az ő szabályai szerint játszon.

    Persze, ez csak egy operációs rendszer, azonban a Linux mögött eszme van. Az Ubuntu pedig a leggyakrabban használt disztribúcióként, kihasználva elterjedtségégét, új, globalista felfogást képvisel a szemembe. Legnagyobb negatívuma pedig az, hogy azt veszi el a Linux-ból, amiért érdemes használni: a tanulás élményét, amit egy saját igények szerint testre-szabott darab képvisel vele szemben. 4-5 év klikkelés is csak egy n+1-edik windows-user, nekem ne mondja senki. Ez a saját véleményem, nem vita tárgya. Író-társaim úgyis helyrebillentik a mérleget: sok ubuntus írás születik a blogon.

    VálaszTörlés
  8. Tamás!

    Annyit hadd fűzzek hozzá a témához hogy Bicskásnak igaza van abban hogy az ubuntu eléggé bugos ennek ellenére én is szeretem sőt használom is egy fajtáját. Most éppen ez a linux mint. Azt aláírom hogy nem mindig fogalmaz finoman írásaiban, azoban hasznos tagja a blognak. Ő nagyon is odateszi magát és időt nem kímélve ír teszteket, leírásokat, stb. A munkája nélkül sokkal szegényesebb lenne a blog. Egyszóval sokakkal ellentétben nem csak beszél hanem cselekszik is. Biztosan lesznek még olyan írások amik esetleg egyeseknek sértik a véleményét vagy a világnézetét, ezért előre is elnézést kérek. Azért örülök hogy neked tetszik a blog és az írások, ez volt a fő cél. Remélem még sokáig olvasónk maradsz a többiekkel együtt. :-)

    VálaszTörlés