2010. április 19., hétfő

Boinc

Aki már használja a boinc alkalmazást azt tudja miről van szó, aki pedig nem annak tömören összefoglalom. A boinc alkalmazás nem más, mint egy olyan program ami a géped cpu idejét hasznosan veszi igénybe és használja valamilyen jó cél érdekében. Ez általában nagy erőforrást igénylő számítás vagy modellezés. A sok számítógép együtt nagy teljesítményre képes, és fel lehet vele venni a harcot az AIDS, a malária vagy éppen a rák ellen. Lehet kutatni értelmes intelligencia után az űrben és még lehetne sorolni tovább. Az a lényeg hogy a gépedet üresjáratban hasznos munkára is foghatod. Több projekt létezik ami ezzel foglalkozik.
Projektek listája: http://boinc.berkeley.edu/projects.php
Ha megnézed a listát akkor elég hosszú és sok értelmes dologra használhatod a gépedet.

Én a Rosetta projekt mellett tettem le a voksomat. Fehérjéket modelleznek, és talán a modellekből rájöhetnek különböző betegségek gyógymódjára is.
Az alkalmazást telepítve a gépre letölt feladatokat a szerverről majd feldolgozza azt. Feldolgozás után pedig a kész anyagot visszaküldi a szerverre. Ilyen egyszerű az egész. Megadhatod persze hogy mikor fusson, mennyi tárhelyet biztosítasz neki a lemezedből és hány %-át a cpu-nak foglalhatja le.

A Rosetta projektben nem feltétlenül kell hogy egyedül dolgozz. Úgy értem hogy külön csapatokat is létre lehet hozni, és több gép teljesítményét összeadva még jobb eredményeket elérni. Vannak "helyzések" és pontok is de nem ezen van a hangsúly hanem a segítségen. Vettem a bátorságot és létrehoztam a Linux Hogyanok Team-et. Aki úgy gondolja csatlakozhat a csapathoz.

Lássuk mi kell ahhoz hogy segíthess.
  • Kell a géped, és hogy naponta legalább néhány órát be legyen kapcsolva
  • Le kell töltened a klienst. Persze linux alatt általában benne van a tárolókban. Windows alatt pedig le kell tölteni és felrakni. http://boinc.berkeley.edu/download.php
  • Telepítés után ki kell választanod egy projektet (add project gomb vagy attach project) és ha neked is szimpatikus a rosetta akkor válaszd azt. Töltsd ki a mezőket és készen is vagy.
  • Ha szeretnél csatlakozni a Linux Hogyanok csapathoz akkor telepítés és regisztráció után nyisd meg a linket és jelentkezz be. http://boinc.bakerlab.org/rosetta/login_form.php
  • Bejelentkezés után (felső sorban) community mező majd azon belül teams. A keresőbe írd be hogy linux hogyanok és ki fogja hozni a csapatot. Közép tájon lesz a join this team, kattints rá. Ennyi az egész.

4 megjegyzés:

  1. Szia
    Csatlakoztam a csapathoz. Amikor csinálok valamit a gépen akkor futtatni fogom a boinc progit!

    VálaszTörlés
  2. Szia. Lenne még egy kérdésem. 2 gépem van. Ugyan azzal a jelszóval csinálhatom két különböző gépen? A net az ugyan az csak meg van osztva!

    VálaszTörlés
  3. Véleményem szerint igen, bár én még nem próbáltam ezt a változatot hogy két gépen fusson.

    VálaszTörlés
  4. Végül is a regisztráció semeddig nem tart, de akkor meg 2 reg lesz egy ip címen. Valószínűleg nem azt nézegetik szerintem.

    VálaszTörlés