2008. november 24., hétfő

Ismét egy tűzfal

Ismét egy kis tűzfal leírás. Nos, már eddig is írtam már két tűzfalról de ezt sem tudtam kihagyni.
Ha megnézitek a legpuritánabb a Firestarter, a legtöbb beállítást pedig a Gurarddog adja. Ez valahol a kettő között van, ami az áttekinthetőséget és a beállításokat illeti. Én már ezt az újabbat használom. Szerintem a kezelése nem bonyolult. Ha pl. használsz fájlcserélő alkalmazást, akkor itt nagyon könnyen megadhatod a megfelelő portot amin kommunikálhat az alkalmazás. Vannak előre beállított portok is, ezek is használhatók. Linux alatt minden tűzfal csak az iptables grafikus kivetítése, mert a tűzfal kernelszintű. A leírást lentebb megtalálhatjátok.

A bevezetőt most ismét kihagynám, mert aki ismeri az iptablest, az tudja is miről van szó. Ez a how to főleg azoknak lesz jó, akik nem akarnak parancssorból tűzfalat állítgatni. De csapjunk a lecsóba. :-)

Guwf telepítése ubuntu alá

Először le kell töltened a legfrissebb deb fájlt innen: http://gufw.tuxfamily.org/latest-ufw-deb.html
Majd jöhet a telepítés

sudo dpkg -i gufw_0.0.7c-all.deb

Ezzel befejeződik a telepítés.

Guwf használata

Alkalmazások/Internet/Gufw tűzfal konfigurációAz első indítás alkalmával ezt a képet láthatod. Itt klikkelhetsz majd a tűzfal engedélyezésére.Ha engedélyezel minden bejövő forgalmat, akkor ezt láthatod.Ha pedig mindent blokkolsz, akkor így néz ki.Itt láthatsz néhány előre beállított portot.Néhány példa a beállításokra.Gufw verziószám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése