2008. december 7., vasárnap

UNetbootin - Avagy rendszert a "kulcsra"

Tudjuk, hogy valójában bármelyik Linux feltelepíthető USB kulcsra, de bizony gyakran elég nehézkes a dolog.
Erre a problémára keres, és talál is kiváló megoldást az UNetbootin nevű egyszerű kis program, amely elérhető Linux és Windows változatokban is. Lehetőségünk van egy igen gazdag listából kiválasztani azt a rendszert amelyet szeretnék USB kulcsra helyezni, majd letölti az ISO-t, kicsomagolja, felmásolja a kulcsra, és végül telepíti a boot menedzsert is.
Választhatunk a gépünk merevlemezén terpeszkedő ISO-t is, de akár saját magunk is építhetünk rendszert ha megadjuk a kernel helyét.


A program részben Magyarosítva van, de kezelése annyira egyértelmű, hogy bárki könnyen elboldogul.

Telepítése is egyszerű. Letölthetjük *.deb fájl alakban is, de érdemesebb felvenni szoftverforrásba a felkínált tárolókat, hiszen így a későbbi frissítések automatikusan települnek.
Ezt egyszerűen megtehetjük, ha ráklikkelünk a Rendszer - Adminisztráció - Szoftverforrások menüpontra, és itt kiválasztjuk a Harmadik fél fülecskét, majd a Hozzáadás gombra klikkelünk.


Az alábbi két sort vegyük fel:
deb http://ppa.launchpad.net/gezakovacs/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/gezakovacs/ubuntu intrepid main
Ezután már telepíthetjük a megszokott sudo apt-get install unetbootin paranccsal.
A program helyet kap az Alkalmazások menüben is, a rendszereszközök között.

Azért pár bug feltűnt. Ha gyanúsan hamar végez a feladattal, akkor valószínűleg nem másol semmit az USB kulcsra. Érdemes a kulcsot leformázni FAT32-re, ez szinte mindig megoldja a gondot, de gyakran az is segít ha csak leválasztjuk a fájlrendszerről, és utána újra csatoljuk.

A hivatalos oldal: http://unetbootin.sourceforge.net/

8 megjegyzés:

  1. Ez hasznos kis progi. Nekem bejön. :-)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik, nem véletlen írtam róla!:)

    VálaszTörlés
  3. Mindent megcsináltam és jónak is tűnik (rajta van az adat az USB-n stb). Csakhogy mikor indításkor kiválasztom a bootmenüből hogy az USB-ről induljon akkor felismeri az USB-t, de aztán a szokásos grub jön be hogy akkor most Xp vagy Ubi. Mi lehet az oka hogy nem indul stick-ről? Hogyhogy akkor is bejön a grub hogy ha setup-ban nem is engedélyezett a vinyóról bootolás?
    Hogy tudnám beröffenteni stickről?

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Én is tapasztaltam ilyet, és végül az oldotta meg a dolgot, hogy az Unetbootin használata előtt létrehoztam a pen-re egy ext3 fájlrendszert, a Gparted segítségével.
    A grub azért jön be, mert nem talál USB meghajtón indítható rendszert, így továbblép a vinyóra.
    Üdv
    P

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Köszi a választ!
    Megformáztam az egész pen-t ext3-ra (ill. az elején majd' 4 mega üresen maradt, hagytam mert előtte is formázatlan volt ez a rész). Indítottam a progit, lefutott, szerintem úgy ahogy kell. A végén megnéztem és nagyjából ugyan az van rajta mint a live CD-n, szóval szerintem jó.
    De restart és boot menü után marad a jelenség, vagyis mindegy hogy USB-HDD-t, USB-CD-t vagy más USB-s eszközt választok bootoláshoz, mindig jön a Grub és a választék ami eddig is volt.
    Nem tudom miért nem megy. Nem lehetne felvenni a grub menüjébe egy plusz sort, ami az lenne hogy indítás pen-ről? Akkor talán kényszerítve lenne hogy arról induljon...
    Egyéb ötlet?

    Joe

    VálaszTörlés
  6. Szerintem lehet hogy éppen az a 4 mb a gond. Próbáld meg törölni a teljes partíciós táblát, majd hozz létre az egész elérhető területre egy új ext3 fájlrendszert...

    VálaszTörlés
  7. Így tettem. Csak egy nagy ext3 lett és arra tettem az anyagot. Sőt, kipróbáltam egy másik pen-el is, hátha (bár amivel próbálkozok azért nem alja kategória). Az eredmény ugyan az, minden esetben. még akkor is a Grub listája jön be ha a setup-ban letiltom a hdd-ről való bootolást. A pen-t mindig felismeri, de azán átugrik amoda.

    Menu.lst-be nem lehetne egy olyan sort beszerkeszteni hogy pen-ről indítson? Ha ott megadom neki hogy sdb1-ről induljon akkor tudni fogja, vagy csak a rendszer felállása után érti meg az sdb1-et?

    VálaszTörlés
  8. Sajnos több tippem nincs.
    Elvileg a Grubból lehetséges USB kulcsról indítani, szerintem egyszerűen a kulcsot megadva root-ként, de nem vagyok teljesen biztos benne. Javaslom hogy nézz utána az Ubuntu főrumon!
    Üdv
    HP

    VálaszTörlés