2008. december 11., csütörtök

A tökéletes desktop-Ubuntu Studio 8.10 telepítése

Az ubuntu studió telepítési mikéntjét olvashatod majd az alábbiakban. Az eredeti cikkben egy hosszú felsorolással kezd a cikkíró, melyből megtudhatod hogy ő mit rakott föl. Azt gondolom inkább in medias res a lényegre térek. Jöjjön a telepítés leírása.

Az alaprendszer telepítése

A legelső és legfontosabb dolog hogy töltsd le az ubuntu studiot és írd ki egy lemezre.
Letöltheted innen: http://ubuntustudio.org/downloads
Ha ez megvan, akkor rakd be a lemezt, és bootolj be róla. Első körben a nyelvet kell kiválasztanod. Szerencsére a magyar mint világnyelv is szerepel a listában. :-)Aztán válaszd az ubuntu studio telepítését.Ismét válassz nyelvet (?) (Az eredeti cikkben is ott a kérdőjel...)Ország kiválasztása.
Billentyűzet kiosztásának kiválasztása.

A telepítő ellenőrzi a lemezt, a vasat a gépben és beállítja a hálózatot DHCP alapján.Amennyiben nem akarsz bajlódni név kreálásával, akkor elfogadhatod az alapnak beírtat is.Itt jön a partícionálási rész. Több lehetőségből is választhatsz. A cikkíró megemlíti, hogy ő mindig készít egy nagy partíciót, és egy kicsi swap részt.Válaszd ki azt a lemezt amin a partíciókat szeretnéd elkészíteni.Ha készen vagy, akkor válaszd a yest és ekkor elindul a tényleges telepítés.Ezek után elkészül az új partíció, és a lemez is formázásra kerül. Feltelepül az alaprendszer.Itt kell majd elkészítened a felhasználói fiókodat. Ez lehet egy normál felhasználó. Meg kell adnod egy nevet és egy jelszót.Amennyiben szeretnéd, létrehozhatsz egy titkosított könyvtárat is.Csomagkezelő beállítása folyamatban. Itt adhatsz meg proxy szerver nevet is ha ilyet használasz, egyéb esetben hagyd üresen.
Ennél a pontnál választhatod ki hogy milyen szoftvereket szeretnél telepíteni.A telepítés folytatódik.Rendszer óra beállítása. Válaszd az UTC amennyiben nem dual bootos rendszered van.Az alaprendszer telepítése befejeződött. Vedd ki a telepítő lemezt, és válaszd a folytatás menüt.Végre bebootol az ubuntu studio.Logolj be a felhasználónév és a jelszó megadásával.Így néz ki a desktopod.A rendszer frissítése

Mivel megvan az alaprendszer, itt az ideje a frissítésnek. Ezt az update managerrel tudod megtenni. A fenti részen láthatsz egy kis ikont ami a frissítésekre figyelmeztet. Kattints rá, és elindul a frissítés kezelő.... vagy pedig elindítod menüből az update managert.
Rendszer/Adminisztráció/FrissítéskezelőA frissítéskezelő kilistázza neked az aktuális fissítéseket. Klikk a telepítésre.Írd be a jelszavad.A frissítések letöltődnek és települnek.A frissítés végeztével bezárhatod a programot. Amennyiben a kernel is frissül, szükséges lehet a gép újraindítása. Erre egy kék ikon figyelmeztet a jobb felső sarokban.Kattints rá az újraindításra. Újraindítás után a rendszer naprakész.Tárolók szerkesztése

Néhány csomag mint az Adobe Reader nem elérhető az alap tárolókból . A legegyszerűbb ha a medibuntu tárolókat használod, mert abban elég sok hasznos csomag elérhető.

Először nyiss egy terminált.Majd írd be a következőket:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

... és engedélyezd az intrepid partner tárolót. (Vedd ki előle a # jelet)

Majd mentsd el az egészet és frissítsd a tárolókat.

sudo apt-get update

A medibuntu tároló hozzáadása a következőképpen zajlik. Terminálba írd be a következőket:

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

majd importáld a gpg kulcsot és frissítsd a tárolókat

sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

Egyéb programok telepítése

Programokat telepíthetsz synaptic csomagkezelővel vagy parancssorból is. Bár ez utóbbit inkább nem ajánlom kezdőknek.

Van egy bug az ubuntu studio 8.10-ben ami a third party szoftverekkel kapcsolatos. Hogy ha a synapticot szeretnéd használni telepítésre, akkor nyiss egy terminált és írd be a következőket.

sudo update-apt-xapian-index

Ez után már elindíthatod a csomagkezelőt..... és telepítheted a következő csomagokat
Bemásolom a teljes listát, elég ha így beírod terminálba:

sudo apt-get install opera flashplugin-nonfree filezilla thunderbird evolution amule-utils-gui amule azureus bittornado-gui xchat-gnome gnucash skype googleearth acroread* mozilla-acroread openoffice.org amarok banshee mplayer mozilla-mplayer rhythmbox gtkpod-aac xmms2 xmms2tray xmms2-plugin-airplay xmms2-plugin-alsa xmms2-plugin-ao xmms2-plugin-asf xmms2-plugin-asx xmms2-plugin-avcodec xmms2-plugin-cdda xmms2-plugin-cue xmms2-plugin-curl xmms2-plugin-daap xmms2-plugin-faad xmms2-plugin-flac xmms2-plugin-gme xmms2-plugin-gvfs xmms2-plugin-ices xmms2-plugin-icymetaint xmms2-plugin-id3v2 xmms2-plugin-jack xmms2-plugin-karaoke xmms2-plugin-lastfm xmms2-plugin-m3u xmms2-plugin-mad xmms2-plugin-mms xmms2-plugin-modplug xmms2-plugin-mp4 xmms2-plugin-musepack xmms2-plugin-normalize xmms2-plugin-ofa xmms2-plugin-oss xmms2-plugin-pls xmms2-plugin-pulse xmms2-plugin-rss xmms2-plugin-sid xmms2-plugin-smb xmms2-plugin-speex xmms2-plugin-vocoder xmms2-plugin-vorbis xmms2-plugin-wma xmms2-plugin-xml xmms2-plugin-xspf dvdrip sound-juicer vlc vlc-data vlc-dbg vlc-nox vlc-plugin-arts vlc-plugin-esd vlc-plugin-ggi vlc-plugin-jack vlc-plugin-pulse vlc-plugin-sdl vlc-plugin-svgalib gstreamer* helix-player mozilla-helix-player xine-ui xine-plugin non-free-codecs msttcorefonts libdvdcss2 k3b kompozer bluefish quanta sun-java6-bin sun-java6-javadb sun-java6-jdk sun-java6-jre sun-java6-plugin ubuntu-restricted-extras

Flash player telepítése

Ha szeretnéd leellenőrizni hogy rendesen fent van-e a flash player, nyiss egy firefoxot és írd be a címsorba about:plugins
Látnod kellene a flash player verziójátTrue Type Fontok telepítése

Amennyiben jól telepítetted a fontokat, akkor az Openoffice-ben látnod kell a listában.Google Picasa telepítése
Nyiss egy Firefoxot és másold be ezt: http://picasa.google.com/linux/thanks-deb.html
Innen letöltheted a picasa aktuális verzióját.
Telepítheted parancssorból is, vagy a gdebi segítségével.

Navigálj el a letöltési könyvtárna és terminálba írd be a következőket.

sudo dpkg -i picasa*.deb

Az utolsó lapon a wmvare szerver telepítése olvasható. Akit érdekel az nézze meg.


Forrás: http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-ubuntu-studio-8.10

2 megjegyzés:

  1. miben jó ez a studio?
    mit tud amiért érdemes lenne ezt feltenni?

    VálaszTörlés
  2. Nos, amennyire megnéztem a honlapjukon elsősorban grafikára és multimédiára van kihegyezve. Tehát főleg olyan progik települnek amik videót játszanak le vagy szerkeszteni tudsz velük valamit, stb. De mindez elérhető a sima ubuntuban is, csak gondolom ott keresgélni kell ezek többségét.

    VálaszTörlés