2008. december 21., vasárnap

A Yast megismerése 2

Folytatódik a sorozat Yast témakörben. Ebben a bejegyzésben a forrásból való telepítést olvashatjátok majd.

A Yast tökéletes eszköz, amennyiben szoftvert szeretnél telepíteni. Ehhez rendelkezned kell a szoftverrel. Ahhoz viszont hogy meglegyen a szoftvered, tudnod is kell hogy honnan szerezd be. Például amikor telepíted az Opensuse-t, akkor a Yast "tudja" hogy a telepítendő szoftverek a CD-n vannak. Tehát onnan telepíti fel a csomagokat. Ebben az esetben a CD lesz a szoftver forrás.

Milyen jó dolog, hogy a Yast nem csak CD-ről képes telepíteni, hanem egyéb helyekről is. Ez igazán hasznos dolog. Mi történik akkor, ha kijön egy újabb szoftver verzió? A lemezen még régi van. Megadhatjuk a Yastnak hogy hol keresse a frissítéseket. Emiatt minden régebbi verziójú szoftvert a Yaston belül le tudunk frissíteni.

Tehát felmerül a kérdés, hogy a Yast honnan tudja hol kell keresnie a frissítéseket. Nos, a "telepítés forrásból" metódust használja, hogy megtalálja a frissebb szoftvereket. Lássuk, hogy lehet ezt beállítani a Yastban. Tehát klikkelj a telepítési forrás-ra.



Megnyílik az ablak és itt láthatod a katalógusokat vagy szoftver forrásokat. Ez egy lista azokról a helyekről, amiket a Yast használ kereséshez. Más szóval a Yastot csomagkezelőnak is hívhatjuk, mert ez kezeli a csomagokat. Ez csak annyit jelent, hogy kezeli a csomagjainkat. Az a legjobb, hogy ha keresünk egy csomagot a Yast segítségével, akkor egyszerre több helyen is keres. Minden egyes találat lista formájában megjelenik a listában. Megkímélve bennünket a hosszadalmas keresgéléstől.

Forrás: Scott Moris: Getting Started with Yast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése