2008. december 19., péntek

A Yast megismerése 1

Sziasztok!

Sajna elég régen írtam ide, mert nem igazán találtam olyan cikket ami érdemes lett volna lefordítani. Szerencsére ez most megváltozott. Rátaláltam Scott Moris weboldalára, ahonnan elég sok és hasznos e-könyvet le tudtam szedni. Ezekből fogok szemezgetni, és részeket lefordítani. Aki kíváncsi Scott honlapjára, az itt megtalálja: http://www.suseblog.com
Annyit kell róla tudni, hogy programozó volt a Novellnél, így van némi fogalma a Suse linuxszal kapcsolatban. Szájbarágós stílusban írt pdf-ben tutorialokat, amiket követve még a Suseval életében nem találkozott user is fel tudja pakolni az alaprendszert.

Először a Yasttal kapcsolatos leírása következik, ebből fogok kisebb részeket fordítani. Sokan ismeritek, és talán uncsi is lesz, de azokra is kell gondolni akiknek talán ez az első találkozása.

Bevezetés
Az idő előrehaladtával egyre több ember mutat érdeklődést a linux iránt. Az okok lehetnek a stabilitás, a biztonság de lehet az ár is vagy az aktuális trendek. Egy valami azonban biztos, hogy a linuxot egyre könnyebb kezelni. Nagyon könnyű telepíteni is a grafikus felület segítségével anélkül hogy ezt parancssorból kellene megtenned. Van egy dolog ami ezt megkönnyíti, egy rendszereszköz amit YAST-nak neveznek. Ez a yet another setup tool. Ez csak az Opensuseban érhető el. Számos dolog amit eddig bonyolult volt beállítani, a világ legkönnyebb dolgává vált. A Yast segít feltelepíteni a programokat, és konfigurálni a rendszert. Lehetővé válik, hogy könnyedén konfigurálj csoportokat, felhasználókat vagy éppen a tűzfal szabályait.
Telepíthetsz programokat mindenféle erőfeszítés nélkül.
Ahogyan az emberek elkezdik tanulni a linuxot, az a legnagyobb probléma hogy hogyan telepítsenek fel egy szoftvert. Régen az interneten keresték meg a programot, letöltötték és dupla kattintással telepítették. Ahelyett hogy igénybe vették volna a Yast lehetőségeit.
Lássuk hogyan is telepíthetsz a Yast segítségével. Kezdjünk hozzá!

Yast megnyitása

Klikk a K menü gombra a lenti sarokban és megjelenik a menü. Sehová nem kell kattintani, csak írd be a keresőbe hogy yast. Megjelenik a Yast ikon, és arra kattints rá.



Amikor ráklikkelsz az ikonra, akkor megjelenik egy kis ablak amibe be kell írni a rott jelszót. Írd be és OK.



Most már bent vagy a Yast főmenüben. Az alap kiosztás szerint bal oldalon kategóriák vannak, míg jobb oldalon a vonatkozó modulok.



Láthatod mennyi hasznos eszköz áll rendelkezésedre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése