2008. október 6., hétfő

Upgrade Ubuntu alatt

A címben direkt nem linuxot írtam, mert ez egy kissé specifikus, és pl. uhu vagy mandriva alatt nem így fog működni. Arról van itt szó, hogy ha adnak ki újabb verziót az adott disztribúcióból, akkor hogyan tudod frissíteni a rendszert. Ez a leírás főleg kezdőknek szól. Van olyan disztrib amit csak lemezről lehet frissíteni, de szerencsére az ubuntu nem ilyen.

Mint azt már sokan tudjátok, az ubuntu új verziója a hónap végén fog megjelenni. Addig is a béta változatot már ki lehet próbálni. Mivel béta, így éles rendszeren nem érdemes még kísérletezni vele.

Mielőtt mégis feltelepíted:

  • készíts el egy teljes mentést a rendszerről
  • emlékezz arra, hogy ez még csak egy béta verzió. Ne használd éles rendszeren!
  • Legyen meg minden frissítésed upgrade előtt

Az eljárás menete

Haladóbbaknak:

Nyiss egy terminált, és add ki a következő parancsot

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Majd a megnyíló ablakban az összes tárolónál a hardy-t írd át intrepidre. Mentsd el és lépj ki. Jöhet a frissítés.

sudo apt-get update

és az upgrade

sudo apt-get dist-upgrade

Ekkor leellenőrzi a dolgokat, és megkérdezi hogy elkezdje-e a letöltést. Internet sebességtől függően akár egy óra is lehet.

Kezdőknek az alábbi módot javaslom.

A frissítéshez nyomj először egy Alt+F2-t, és írd be hogy update-manager -dFrissítés folyamat elindult.Amikor megkérdezi a rendszer, hogy frissítesz-e a 8.10-re, akkor nyomj egy igent.Ebben az ablakban az Intrepid kiadás jellemzőit láthatod. Klikk az upgrade-re.Amennyiben használsz third party szoftvereket is, azok erre az időre inaktívak maradnak. Nyomj egy ok-t.Előkészületek folyamatban.A folyamat elindításához nyomd meg a start upgrade gombot.Új csomagok letöltődése folyamatban.Csomagok telepítése folyamatban.Csomagok telepítése terminálban.Fölös csomagok törlése. Nyomj az eltávolításra.Takarítási folyamat.A teljes befejezéshez újra kell indítani a gépet.Upgrade tesztelése

Terminálba írd be a következőket.

sudo lsb_release -a

Ezt kell látnod.
Forrás: http://www.ubuntugeek.com/upgrade-ubuntu-804-hardy-heron-to-ubuntu-810-intrepid-ibex-beta.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése