2008. október 17., péntek

gOS 3.0 telepítése

Már egy korábbi postomban írtam erről, vagyis fordítottam egy tömör cikket. Szerintem túl sok minden nem változott, de azért csak nekiestem ennek a cikknek is. No, lássuk.

Maga a gOS változat eléggé letisztult, és csak a szükséges dolgok vannak meg benne. Ennek ellenére szép guival büszkélkedhet. Olyanoknak is jó, akik szeretnék egy kissé viszontlátni a windowsos desktopukat. A legjobb dolgok a gOS-ben: gyakorlatilag ingyen kapsz egy teljes rendszert, stabil biztonságos, régebbi vason is jól elfut. Az Ubuntu 8.04-en alapul, és tartalmazza a Google gadgeteket és web kettes alkalmazásokat.
A gOS a gnome-ot használja mint desktopot.

Alaprendszer telepítése

Rendkívül könnyű a rendszer telepítése, mert nem kinál túl sok menüt amiből választhatnál, így hibázni sem nagyon tudsz.
Először is letöltöd a cd lemezképet innen: http://www.thinkgos.com/dgadgets.php
Majd kiírod, bebootol róla a rendszer, és kiválasztod a nyelvet.
Amennyiben a live-os menüt választod, akkor nem nyúl hozzá semmihez, de kipróbálhatod így is az oprendszert.Betöltés után megjelenik az asztal, a programokkal együtt. Ez a legjobb akkor, ha csak szeretnéd kipróbálni telepítés nélkül. Így leellenőrizheted a hardvereket is. Mármint hogy fut-e rajta rendesen. Dupla klikk az install ikonra a telepítés megkezdéséhez.Elindul a telepítés, válaszd ki a nyelvet.Majd az időzónát.Billentyűzet beállításai, ha szükséges.Ez a lemez partícionálási rész. Érdemes odafigyelni, hogy mit választasz ki. A teljes lemez felhasználása a legjobb akkor, ha nem akarsz kézzel bütykölni. Viszont ha valami mellé telepíted, akkor szükséges a partícionálás.Írd be a neved, egy felhasználói nevet, jelszót, és tovább gomb.A következő képernyőn láthatod a telepítés előtti összefoglalást. Klikk a telepítés gombra a művelet megkezdéséhez.Nem sokkal később a telepítés elindul. Ez néhány percet igénybe vesz, légy türelmes.Telepítés után a gép automatikusan újraindul.
Készen van az új gOS rendszered. Írd be a felhaszálónevet, és a jelszót.Íme a desktop. (Szerintem szép) A rendszer használatra kész.


A rendszer frissítése

Amikor első alkalommal belogolsz, akkor látni fogod a frissítésekre figyelmeztető ikont. Ami azt jelenti, hogy frissítések elérhetők, és letölthetők. A telepítéshez klikk az ikonra.Az update manager kiírja neked, hogy milyen frissítések érhetők el. Kattints a frissítés ikonra.Írd be a jelszavad.A frissítések letöltődnek, majd feltelepülnek.A telepítés befejeztével nyomj egy OK-t.Amennyiben új kernelverzió is települt, akkor szükséges lehet az újraindítás. Erre egy kis kék kör alakú nyíl figyelmeztet a bal felső részén a tálcának. Kattints rá az újraindításhoz.Lássuk, hogy mivel is rendelkezünk

Most nézzük végig a menüket, hogy mely alkalmazások települtek fel az alaprendszerre. (Nem másolnám be azt a hosszú listát, úgyis nagyjából megegyezik egy alap ubuntuval)
Tárolók listájának szerkesztése

Néhány csomag, mint az Adobe Reader nem elérhető az alap ubuntu tárolóból. A legegyszerűbb dolog az extra csomagok telepítéséhez, ha hozzáadod a medibuntu tárolót a listához.
Ehhez először nyiss egy terminált. Majd szerkeszteni kell a tárolók listáját.sudo gedit /etc/apt/sources.list

Majd engedélyezd a hardy partner tárolót. Vedd ki a # jelet előle.

deb http://archive.canonical.com/ubuntu hardy partner deb-src debhttp://archive.canonical.com/ubuntu hardy partner

Mentsd el , és engedélyezd a medibuntu tárolót

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Importálj gpg kulcsot, és frissítsd a tárolók listáját

wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update

Szoftverek telepítése

Ehhez meg kell nyitni a Synaptic csomagkezelőt

Rendszer beállítások/Adminisztráció/SynapticÍrd be a jelszótVálaszd ki a következő csomagokat telepítésre. (Megtalálhatod a teljes listát az eredeti szövegben a harmadik oldalon. )

Elérhető elég sok alkalmazás, amiből tudsz válogatni.
Használhatod a kereső funkciót is.Egy csomag kiválasztásához jelöld ki, és fent szintén telepítésre kell jelölni.Hogy ha a csomagnak függőségei is vannak, akkor azokat is fogadd el és telepítsd.Miután kiválasztottál mindent, klikk a telepítésre.Erősítsd meg a választást.Később a kijelölt csomagok letöltődnek és feltelepülnek.Néhány csomagnál el kell fogadni a licenc szerződést.A csomagok telepítése után bezár gomb.Flash Player 7 telepítése

A flash player leellenőrzéséhez nyisd meg a Firefoxot, és a navigációs mezőbe írd be hogy about:plugins Itt meg kell keresned a flash player beépülőt.Tru Type Fonts

Ennek ellenőrzéséhez nyiss meg egy szövegszerkesztőt. Itt meg kell találnod a wines fontokat. (Amennyiben előtte felraktad. sudo apt-get install msttcorefonts)Újabb "leltár"

Vegyük szemügyre, hogy most milyen programjaink vannak.Az utolsó oldalon a Vmware szerver telepítési mikéntje van. Mivel ez fizetős is, meg nem kötődik szorosan a gOS-hez, így most kihagynám. Akit érdekel, az megnézheti. Jobban preferálom a Virtualboxot, az legalább ingyenes.

Forrás: http://howtoforge.com/the-perfect-desktop-gos-3.0-gadgets

1 megjegyzés: