2008. október 11., szombat

Buddi-Személyes költségvetés készítő szoftver Ubuntu alá

A Buddi egy személyes pénzügyi és költségvetés készítő szoftver. (Meg kell hagyni, így magyarosan kiejtve elég vicces neve van. :-)) Azoknak készült, akiknek csak kismértékű vagy éppen semmilyen pénzügyi ismereteik vannak. A készítők arra törekedtek, hogy annyira egyszerű legyen az egész, amennyire csak lehetséges. Eleget téve annak, hogy kielégítse a legtöbb otthoni felhasználó igényét. A buddi szinte minden számítógépen fut, amin van java virtuális gép telepítve. Ezt tartalmazza a Windows, Mac OS, Linux és egyéb oprendszereke is.

Buddi telepítése

Elő kell készíteni a gépet az installációra. Ezért a következő csomagokat kell először felpakolni.

sudo aptitude install odbcinst1debian1 unixodbc java-common sun-java6-bin sun-java6-jre

Ezután le kell tölteni a deb csomagot innen: http://buddi.thecave.homeunix.org/buddi.deb
Letöltés után jöhet a telepítés

sudo dpkg -i Buddi-3.2.1.4.deb

Buddi használata

Alkalmazások/Iroda/Buddi



Buddi betöltődés közben.



Megnyitás után ezt a képet kell látnod.



Account létrehozása

A legelső dolog amit tenned kell a program indulása után, az a "számla" készítés. Általában a számla a Buddiban az a hely, ahová beraktad a pénzedet. A számlán lévő pénzösszeg pedig a nettó vagyonod.Néhány példa a Buddiban lévő számlákra: pénz a bankban, a hitelkártyádon, vagy éppen a pénztárcádban.

A számla megnyitásához bizonyosodj meg róla, hogy a "Számláim" fülön állsz. Itt klikk a szerkesztés/új számla nyitása menüre. Az induláshoz be kell írni azt az összeget, amivel rendelkezel. Vagyis az igazi folyószámládon lévő összeget vagy a pénztárcádban lévőt. Természetesen nevet is kell adni a fióknak.



Különböző kategóriák (költségvetési) létrehozása

A következő fontos teendő a pénzügyi kategóriák létrehozása (vagyis mire mennyit költesz el). Ezen kívül a bejövő pénzeket is lehet csoportosítani. Így könnyedén átláthatod, hogy hová megy el a pénzed.



Minden egyes új fájl esetén a Buddi beállít alapértelmezett kategóriákat. Ilyen a zöldséges, hasznosságok, stb. Ha úgy érzed hogy nem nagyon fogod ezeket a kategóriákat használni, akkor nyugodtan törölheted azokat. Amennyiben még szeretnél hozzáadni néhányat, akkor klikkelj a Szerkesztés/Pénzügyi kategória létrehozása menüre.

Amikor beállítottad a pénzügyi kategóriákat, akkor el kell dönteni hogy mekkora összeget akarsz hozzárendelni az egyes kategóriákhoz. Ez az az összeg, amit terv szerint el fogsz majd költeni k. egy hónap alatt. Vagy más időszak is megadható. Ez egyfajta alapot ad neked, és segít személteni hogy többet vagy kevesebbet költöttél-e az adott időszakban.

Ha még csak először készítesz ilyen pénzügyi tervet, akkor elég nehéz lesz belőni, hogy mekkora összeget is fogsz elkölteni az adott időszakban. Hogy ha nem tudod, akkor írj be egy becsült összeget. A későbbiekben be tudod állítani ezt az összeget.

A fentebbi képen láthatók az alapértelmezett pénzügyi kategóriák. Ezekből néhány a költségvetési kategória. Ami nincs kijelölve, az szaggatott vonallal jelölt.

Buddi beállítások képernyőkép.



A jelentések fülön azt láthatod, hogy mennyire tartottad be a költségvetést. Van néhány beépített jelentés is a Buddiban. Ezen kívül különböző beépülőket is letölthetsz hozzá.

Amikor először kattintasz a riportjaim fülre, akkor egy listát láthatsz a lehetséges jelentéskeről. Legördülő listán választhatod ki az időszakot amire kíváncsi vagy. A jelentés szövegéből megtudhatók a részletek. A lenti képen láthatsz egy példát, itt egy hónapot választott ki a cikkíró.



Buddi verzióinformáció




Buddi beépülők használata

Egy beépülő használatához először is le kell tölteni a deb fájlt innen: http://buddi.thecave.homeunix.org/en/download_plugins.jsp
Tömörítsd ki a fájlt és bontsd ki .buddi3plugin fájlt. Jegyezd meg hogy melyik mappába bontottad ki. Nyisd meg a Buddit, és navigálj el a beállítások/pluginok fülre. Nyomd meg a hozzáadás gombot, és tallózással válaszd ki a buddi plugin fájlt amit kicsomagoltál.
Most már látnod kell a plugint a listában. Nyomhatsz egy OK-t a beállítások menüre.
Újra kell indítanod a programot és márműködik is az új beépülő.



Forrás: http://www.ubuntugeek.com/buddi-personal-budget-software-for-ubuntu-desktop.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése