2008. május 18., vasárnap

Wubi installer windows alá

A címből nem biztos hogy kiderül miről is lehet szó.Nos, ez egy nagyon jó kis lehetőség arra, hogy valaki kipróbálja a linuxot "élesben". Talán már utaltam egyszer arra, hogy egy LIVE CD-ről egy teljes értékű linux nyerhető, ami nem települ fel a gépre. Kipróbálhatsz szinte mindent, mindenféle kötöttség nélkül. Valami ilyen lenne a wubi is. Ez az ubuntu linux telepítője windows alá. Telepítés után belekóstolhatsz az ubuntu világába, és a program ugyanúgy törölhető, mint egy akármilyen más program. Találtam néhány igen jó leírást ezzel kapcsolatban, ezeket bemásolom vagy belinkelem ide.
Az első egy blogbejegyzés a Logoutról, Blaise irománya. Köszönjük neki!

Wubi, avagy Linux könnyen és gyorsan


Szeretnél kipróbálni egy linux rendszert mindenféle elkötelezettségek és beállítások nélkül?

Szeretnél kipróbálni egy linux rendszert mindenféle elkötelezettségek és beállítások nélkül? Nem szereted a virtualizációs megoldásokat? A Wubi neked íródott…

Mi is ez a szoftver?

A Wubi egy Windows-alapú telepítőprogram az Ubuntu Linuxhoz. A lényege az, hogy mindenféle partícionálás és egyéb problémák nélkül tudjuk feltelepíteni gépünkre a
tetszőleges Ubuntu változatot.

Hogyan működik?

A program a linuxot nem egy saját üres partícióra másolja, hanem az egyik partíciónkon, amelyen van szabad hely, a virtualizációs rendszerekhez hasonlóan létrehozunk egy lemezkép fájlt, és arról fut a rendszer. A program elindítása után kiválaszthatjuk a telepítendő változatot (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Studio) valamint a nyelvet, és a felhasználónév&jelszó párost.

Ezután a program letölti az internetről a legfrissebb ISO fájlt, elvégzi a szükséges beállításokat.

Miután sikeresen letöltődött felszólít az újraindulásra. Ekkor már az Ubuntu bekerült a Windows indító boot-menüjébe, majd elindul a a karakteres telepítő alkalmazás, mely kb 15 perc alatt bekonfigurálja a rendszert, ezután használhatjuk a teljes értékű rendszerünket.

A telepítő hivatalosanWindows 98/2000/XP/Vista alatt működik, én XP-vel teszteltem.

Ha megtetszik a rendszer, egy segédprogram segítségével akár rendes partícióra is át lehet helyezni. Ha mégsem jönne be akkor windows alól könnyen eltávolítható:

Előnyök:

• Nincs szükség partícionálásra és lemez átméretezésre
• Nem kell cd-re írni a telepítőt, működik optikai meghajtó nélküli subnotikon is
• Könnyen eltávoltítható windows alól
• Nem távolítja el az előző bootloadert, ha volt
• Natív sebességel fut minden program, mint egy rendes rendszernél

Konklúzió:

Mindenkinek ajánlom kipróbálni, aki kacérkodott már a linux gondolatával, azonban nem volt bátorsága belevágni. Ezzel a fájdalommentes lehetőséggel úgy vélem még több új felhasználó felé tud nyitni a linux és a hozzá kapcsolódó programok.

Ha valaki már feltelepítette a rendszert, ajánlom Sianis írását, amelyből meg lehet tanulni az alap dolgok beállítását:
link

Jövő:

A hivatalos oldalon olvasható, hogy a későbbiekben elképzelhető hogy a hivalatosan is támogatott lesz ez a telepítési módszer, valamint elérhető lesz a 64bites rendszerek támogatása is.

Forrás: http://logout.hu/iras/wubi_avagy_linux_konnyen_es_gyorsan.html


És egy másik leírás, ami hasonlóan jól sikerült: http://www.opendir.hu/?freedom=/tartalom/linux/wubi

A wubi honlapja: http://wubi-installer.org/


Az már biztos, hogy az ubuntu elég nagy népszerűségnek örvend, és ez nem véletlen. De ez már egy másik történet lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése