2008. május 18., vasárnap

Programok telepítése forrásból

Elsősorban kezdőknek okoz problémát, hogy hogyan találjanak csomagokat az adott disztribúcióhoz. A legtöbb linux disztribúcióhoz vannak csomagok, amik kompatibilisek vele, de előfordul hogy nem találsz. Ha mondjuk van egy .deb csomag, akkor az nagy valószínűséggel jó lesz ubuntu alá is, mivel debian származék. Ugyanígy a csomag.rpm fájl is feltelepül fedora alá is, mert az meg redhat közeli disztribúció. Mi van akkor , ha nem találod meg az adott programot, csak forrásfájlként? Amennyiben valaki csak tar.gz vagy éppen bzipes fájlt talál, akkor nem tudja hogy miként telepítse föl. Ezen szeretnék segíteni a következő leírással.

A forrásfájl tartalmazza a programokat, ennélfogva telepítés előtt le kell fordítanod azokat. Telepítened kell az build-essential-t Synaptic-al, vagy pedig megtalálható a CD-n, és csak innen kell felrakni ezt, vagy terminálban is telepítheted a következőképpen

sudo apt-get aptitude install bulid essentials

Ha van egy fájlod, aminek a kiterjesztése src.tar.gz , akkor ki kell tömöríteni a fájlt és terminálban elnavigálsz abba a mappába, amibe ki lett tömörítve a csomag. (Még annyit azért hozzátennék, hogy a kitömörítés után mindig érdemes elolvasnod a readme-t, mert abban hasznos infókat találhatsz a telepítés mikéntjéről.) Majd beírod

./configure

make

sudo make install

clean install

Nézzük át, hogy a különböző parancsok mit is csinálnak.

A ./configure ellenőrzi, hogy a szükséges függőségek elérhetők-e a gépeden.Amennyiben ne, akkor hibaüzenetet fogsz kapni.
A make lefordítja a forráskódot, és a make install pedig telepíti a megadott helyre. Ha rákárdez, hogy hová telepítse a csomagot, akkor érdemes az /usr/src könyvtárba.
A clean install kitakarítja az átmeneti fájlokat, melyek létrejöttek a telepítés során.

Itt kereshetsz rpm-es csomagok között: http://rpmfind.net/linux/RPM/

Itt pedig egyéb programok vannak linux alá: http://www.tucows.com/software.html?t=2&pf=lin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése