2008. május 7., szerda

Képek kezelése linux alatt

Szerencsére több megoldás is létezik, hogy rendezd vagy szerkeszd kedvenc képeidet.Először is meg kell említeni a keresztplatformos Gimp programot. Azt gondolom, hogy sokak kedvence, mert szinte mindent tud mint a nagyok, és mindezt ingyen.Mellesleg jól beszéli a magyart is. :-)


Lehet vele képet retusálni, éleket simítani, zoomolni, képet forgatni, színezni, piros szemet eltávolítani, és még sok minden mást, amit nem sorolok fel itt.Támogatja a legelterjedtebb képformátumokat, mint a JPEG,GIF,TIFF, PNG. A használatát egy kissé szokni kell, de azt gondolom nem túl bonyolult a kezelése.
Itt találhattok néhány tutorialt a gimppel kapcsolatban: http://www.tutorial.hu/cimke/gimp/


Gimp letöltése: http://gimp.org/downloads/
A tulajdonságok teljes lista itt: http://gimp.org/release-notes/gimp-2.4.html
A gimp magyar nyelvű honlapja: http://gimp.hu/

A másik lehetőség a Google ingyenes képkezelője a Picasa. Szerencsére van egy leírásom a telepítésével és a használatával kapcsolatban.

A Picasa-val könnyedén megtalálhatod, szerkesztheted és megoszthatod képeidet a számítógépeden. Minden alkalommal, amikor elindítod a Picasa-t, akkor automatikusan megkeresi a képeidet, és rendezi azokat egy albumba dátum vagy mappa nevek szerint. Ezen kívbül lehetőség van a képek szerkesztésére egy jobb egérklikk segítségével vagy látványos effektekre az ujjaid segítségével.

Telepítése

Le kell tölteni a Picasa programot a következő helyről:
http://picasa.google.com/linux/download.html

vagy wgettel

sudo wget http://dl.google.com/linux/deb/pool/non-free/p/picasa/picasa_2.2.2820-5_i386.deb

Telepítjük a .deb fájlt

sudo dpkg -i picasa_2.2.2820-5_i386.deb

Picasa indítása

Alkalmazások-grafika-picasa
Az első indítás után el kell fogadnunk a licencet.


A következő kérdésre meg kell válaszolni, hogy az egész gépen keressen képek után, vagy csak az asztalon. Végül a megtalált képeket az ablakban megtekintheted.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése