2008. május 18., vasárnap

Blogolás Ubuntu alatt a Drivel segítségével

A Drivel egy gnome kliens, amivel lehetőség van blogbejegyzéseket írni az online (blog/egyéb)tárhelyedre. Egyszerű és áttekinthető felülete van, ennek ellenére elég sok funkcióval bír.

Drivel jellemzői

Támogatja a következő "blogokat":
  • LiveJournal
  • Blogger
  • Advogato
  • Atom
  • Word press
  • Drupal
Lehetőséged van cikket beküldeni, szerkeszteni, törölni, és megtekinteni a már meglévő bejegyzéseket. A program tartalmazza a beépített helyesírás ellenőrzőt, és a HTML ellenőrzőt.
Kapcsolat nélkül is tudsz cikket írni és szerkeszteni. Összeomlás esetén képes az adatmentésre.

A program telepítése

sudo apt-get install drivel

Drivel használata

Az indításhoz a következő menün keresztül jutsz el: Alkalmazások-Internet-Drivel Journal EditorMegnyitás után a következő képernyőt kellene látnod. Itt kell beírni a felhasználóvete és a jelszót, a blog típusát és a szerver címét.Így választhatod ki a blog típust a legördülő mezőből.Amennyiben a blog wordpresst vagy a Drupalt választod ki , akkor a Movable Type-ot kell választanod a "blog" típusként, és be kell írni a szerver nevét. Wordpress blogolás esetén hozzá kell adnod a xmlrpc.php sort a blogcímed végéhez.
Az itteni példa szerint a cikkíró LiveJournalt használ, és ezen keresztül láthatunk egy példát.Belogolás után ezt az ablakot kell látnod, és itt már tudsz bejegyzést hozzáadni.Ha ráklikkelsz a további lehetőségek fülre, akkor a következő ablakot fogod látni.Most elkészítem az első bejegyzésemet, és alul láthatók a választott opciók.Drivel verzió információ.Most megnézzük az összes lehetőséget, ami elérhető a programon belül.
Itt az első a journalon belül (feltételezem, hogy hasonló lehet a blogger is).A következő a szerkesztés fül,mint barátok, utolsó bejegyzés,stb.Ha itt kiválasztod a beállításokat, akkor a következőket láthatod.A nézet fülön belül ezeke vannak.Formázás fül. Betű típusának kiválasztása, kép beszúrása, link beszúrása,stb.Drivel weblinkek fülön belül, bejegyzések, naptár nézet, barátok nézet.Forrás: http://www.ubuntugeek.com/blogging-from-ubuntu-using-drivel.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése