2008. április 12., szombat

A puding próbája, avagy hogyan próbálhatod ki a linuxot telepítés nélkül.

Ahogyan a címben is utaltam rá, van lehetőséged úgy belevágni a linux világába, hogy nem telepíted fel a winchesterre. Ez azért jó neked, mert így mindenféle kockázat nélkül vághatsz bele az egészbe. Ha nem tetszik akkor nem kell törölgetni, uninstallálni,stb. De nézzük hogyan is lehetséges ez.

1. Van néhány linux disztribúció, akik kiadnak olyan verziót, amit telepítés nélkül is használhatsz, és kipróbálhatsz. Teljes értékű rendszert kapsz. Ezeket hivják Live-os CD/DVD-nek. Ilyen pl. az ubuntu vagy a knoppix. Mindkttőt letöltheted és kipróbálhatod. Az ubuntu ha megtetszik,akkor ugyanerről a cd-ről fel is telepíthető. Természetesen más linux disztribútorok adtak ki ilyen cd-ket, de én most csak ezt a kettőt említem meg. Mit kell tenni, ha szeretnéd megnézni a linuxot közelebbről? Először is le kell töltened egy cd vagy dvd képfájlt, azt ki kell írni lemezre, és arról újraindítani a gépet. Arról betölti a rendszert, és már használhatod is. Fontos! A letöltött anyagot, képfájl/lemezképként kell kiírni, mert különben nem fog működni! Tehát ne adatlemezként írd meg. A legtöbb Live cd nem magyar nyelvű, de telepítés után már megtalálhatod a magyart is.

Knoppix letöltése: ftp://ftp.rz.uni-wuerzburg.de/pub/linux/knoppix/KNOPPIX_V5.1.1CD-2007-01-04-EN.iso

Ubuntu letöltése: http://www.fapipa.hu/ubuntu/ubuntu-7.10-desktop-hu-i386.iso

Knoppix bemutató: http://youtube.com/watch?v=S2MaScRfWHI

2. A wubi installer a másik lehetőség. Ekkor feltelepíted a linuxot windows alá, azonban ez fájdalom nélkül letörölhető. (Ez a mondat rácáfol a címben lévőre, de én ott teljes telepítésre gondoltam) Mintha egy egyéb wines programot raktál volna fel. A program segítségével az ubuntut próbálhatod ki.

Wubi, avagy Linux könnyen és gyorsan

Szeretnél kipróbálni egy linux rendszert mindenféle elkötelezettségek és beállítások nélkül?

Szeretnél kipróbálni egy linux rendszert mindenféle elkötelezettségek és beállítások nélkül? Nem szereted a virtualizációs megoldásokat? A Wubi neked íródott…

Mi is ez a szoftver?

A Wubi egy Windows-alapú telepítőprogram az Ubuntu Linuxhoz. A lényege az, hogy mindenféle partícionálás és egyéb problémák nélkül tudjuk feltelepíteni gépünkre a
tetszőleges Ubuntu változatot.

Hogyan működik?

A program a linuxot nem egy saját üres partícióra másolja, hanem az egyik partíciónkon, amelyen van szabad hely, a virtualizációs rendszerekhez hasonlóan létrehozunk egy lemezkép fájlt, és arról fut a rendszer. A program elindítása után kiválaszthatjuk a telepítendő változatot (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Studio) valamint a nyelvet, és a felhasználónév&jelszó párost.

Ezután a program letölti az internetről a legfrissebb ISO fájlt, elvégzi a szükséges beállításokat.

Miután sikeresen letöltődött felszólít az újraindulásra. Ekkor már az Ubuntu bekerült a Windows indító boot-menüjébe, majd elindul a a karakteres telepítő alkalmazás, mely kb 15 perc alatt bekonfigurálja a rendszert, ezután használhatjuk a teljes értékű rendszerünket.

A telepítő hivatalosanWindows 98/2000/XP/Vista alatt működik, én XP-vel teszteltem.

Ha megtetszik a rendszer, egy segédprogram segítségével akár rendes partícióra is át lehet helyezni. Ha mégsem jönne be akkor windows alól könnyen eltávolítható:

Előnyök:

• Nincs szükség partícionálásra és lemez átméretezésre
• Nem kell cd-re írni a telepítőt, működik optikai meghajtó nélküli subnotikon is
• Könnyen eltávoltítható windows alól
• Nem távolítja el az előző bootloadert, ha volt
• Natív sebességel fut minden program, mint egy rendes rendszernél

Konklúzió:

Mindenkinek ajánlom kipróbálni, aki kacérkodott már a linux gondolatával, azonban nem volt bátorsága belevágni. Ezzel a fájdalommentes lehetőséggel úgy vélem még több új felhasználó felé tud nyitni a linux és a hozzá kapcsolódó programok.

Ha valaki már feltelepítette a rendszert, ajánlom Sianis írását, amelyből meg lehet tanulni az alap dolgok beállítását:
link

Jövő:

A hivatalos oldalon olvasható, hogy a későbbiekben elképzelhető hogy a hivalatosan is támogatott lesz ez a telepítési módszer, valamint elérhető lesz a 64bites rendszerek támogatása is.


Forrás: http://logout.hu/iras/wubi_avagy_linux_konnyen_es_gyorsan.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése