2008. április 22., kedd

Hogyan telepíts . rpm fájlokat ubuntu alá?

Néhány esetben csak olyan programokat találsz, amik rpm csomagot használnak, de neked . deb kellene hiszen ubuntut használsz. Amennyiben nem találsz debian csomagot a keresett programból, akkor sem kell el keseredni. Van megoldás. Használhatod az alien csomagkonvertálót, hogy feltelepítsd az rpm csomagokat ubuntu alá.
Az alien az a hasznos kis alkalmazás, amely képes konvertálni a következő csomagfajták között: deb,rpm,slackware tgz, és slampede slp. Hogyha egy másik disztribúciótól származó csomagot szeretnél használni mondjuk ubuntu alatt, akkor igénybe kell venned az alient, hogy átkonvertáld a csomagot és utána tudd telepíteni.
Az alient már évek óta használja sok-sok ember, de még mindig küzd hibákkal és korlátokkal. Azt gondolom hogy a semminél azért jobb...

Az alient lehetőleg ne használd olyan csomagok kiváltására, melyek fontosak a rendszernek, mint a sysvinit vagy a shared libraries (megosztott könyvtárak) . Néhány ezek közül a csomagok közül máshogy konfigurálódnak mint a red hat vagy debian , és a különböző disztribúciótól származó csomagok nem mindig helyettesíthetők egymás között. Általában, ha nem tudsz eltávolítani egy csomagot a rendszer hazavágása nélkül, akkor ne próbáld meg helyettesíteni egy alien verzióval.

Alien telepítése

sudo apt-get alien

Néhány kapcsoló alienre

rpm konvertálása debre: sudo alien -d csomag név.rpm

Rpm csomag konvertálása .deb-be és a csomag telepítése: sudo alien -i csomag név.rpm

Ha nem szeretnéd, hogy az alien megváltoztassa a verzió számot, akkor a következő kapcsolót kell használnod:
sudo alien -k rpm-csomagfájl.rpm

Egy példa, hogy jobban értsük.
Tételezzük fel, hogy van egy avg71lms-r30-a0782.i386.rpm fájlunk. Ezt szeretnénk átkonvertálni debbé, akkor a következőket kell tenni.

sudo alien -k avg71lms-r30-a0782.i386.rpm

Ezek után lennie kellene egy ugyanilyen verziószámú .deb csomagnak. Ha minden flottul ment.
Tehát : avg71lms-r30-a0782.i386.deb

A .deb fájl telepítése

sudo -i dpkg avg71lms-r30-a0782.i386.deb

Ha nem használod a -k kapcsolót, akkor teljesen más verziószámú csomagot kapsz. További infó a man oldalakon.


Forrás: http://www.ubuntugeek.com/install-rpm-files-in-ubuntu.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése