2008. április 22., kedd

Mivel helyettesítheted a Windows Media Playert linux alatt?

Nagy-nagy kedvencem a VLC médialejátszó, mert mindenevő. Vagy szinte minden. De az biztos hogy a MS féle lejátszót többszörösen is lekörözi, és teljes mértékben helyettesíteni képes. Azt tudni kell, ahogy a linux disztribúciók többsége alapból tartalmaz médialejátsztó, akár többet is. Ezeknél viszont licenc okok miatt az mp3 lejátszás nem megy alapból. Csak bizonyos kodekek telepítése után. A media playerrel is ez a legnagyobb porblémám, hogy sok esetben hiányzó kodekek telepítése után nyavajog. Gonosz kis hackerek ezt természetesen jól ki is használják, mert a letöltött kodekkel együtt kártevő is települhet gépünkre. Léteznek komplett kodek csomagok win alá, de ezek meg instabillá tehetik a rendszert. Linux alatt nem kell ennyit szenvedni. Miért is?
Ha visszakanyarodok a kezdő gondolatmenethez, akkor kiderül. Mert a vlc minden az egyben, mindenféle zenei és videó fájlokat képes lejátszani plusz dolgok nélkül. Ezen kívül az újabb ubuntu változatok már feltelepítik a hiányzó kodekeket, ha nem ezt a programot használod.

Egy kis leírás az Origo-ról:

Komfortos videólejátszó, mely online hang- és videobeszélgetésekre, internetes sugárzásra is felhasználható. A program által támogatott formátumok mp3, ogg, wav, avi, mov, divx, asf stb: a csomag számtalan kodeket tartalmaz. Felhasználható általános zene- és video lejátszóként: feliratok megjelenítése mellett számtalan extra szolgáltatással rendelkezi
Forrás: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/?id=ST10

Íme néhány kép a programról:





Végül néhány jellemzője a teljesség igénye nélkül:
  • lejátszik cd-t, dvd-t, video cd-t, avi-t, divx-et,stb
  • lejátszik audio cd-t, mp3-at, wma-t, ogg-ot, aac-t, amr-t, midit, dv audiot, stb
  • képes lejátszani internetes videókat és rádiókat
  • jól kezeli a feliratokat
A teljes lista itt: http://www.videolan.org/vlc/features.html

A lejátszó letölthető innen: http://www.videolan.org/vlc/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése