2008. január 7., hétfő

Lossless For Linux

Mi is az a Lossless? Maga a szó veszteségmentest jelent, az informatika világában pedig egy olyan tömörítési eljárás, amely garantálja az adatfolyam tökéletes pontosságú(bit pontosságú) megmaradását, visszaállíthatóságát. Létezik videó, ill. audió formátum, de én csak ez utóbbival kívánok foglalkozni. A videó talán majd egy későbbi bejegyzés témája lesz.:)
Két fajta alakban érhető el, az egyik a népszerűbb és jobban támogatott flac, a másik pedig a viszonylag nagy erőforrásigényéről elhíresült ape. Mindkettő veszteségmentes tömörítési eljárást alkalmaz, kb. 30-50%-os tömörítési aránnyal. A két típus hangminőségben elvileg nem különbözik, viszont az ape képes nagyobb tömörítésre, így kisebb lehet a fájlméret.

A flac Linux alatt is népszerűbb mint társa, így ezt a formát Ubuntu alatt szinte azonnal le tudjuk játszani. Persze azért ez így teljesen nem igaz!:) Mindenképpen szükségünk lesz a Free Lossless Audio Codec-re, amit a
sudo apt-get install flac paranccsal, vagy a Synaptic csomagkezelővel telepíthetünk. Ezek után elvileg a Rhythmbox, és az Audacious is le tudja játszani flac formátumú zenéinket.

A flac létrehozása sem okozhat problémát, hiszen a Ripper X nevű programmal ezt minden gond nélkül megtehetjük.

AudioCD írása
is megoldott a K3B alkalmazás segítségével, így aztán nem lehet panaszunk, komplett a zenestúdió!:)


Az ape sajnos már nehezebb dió! Úgy tudtam, hogy az Audacious probléma nélkül lejátssza, de sajnos ismét tévedtem! Nem kevés időmet vette el, mire rátaláltam a megoldásra, ami Morgoth oldalán kínálta magát.
Miután a weblapon található tárolót hozzáadtam a Szoftverforráshoz, apt segítségével telepítettem a audacious-mac nevű csomagot.
Láss csodát, szol az ape! Hogy hogyan készíthetünk ape fájlokat, annak nem néztem utána, hiszen úgy gondolom maradok testvérkéjénél, a flac-nál. Egyébként ha nem tévedek, a fentebb említett oldalon megtalálható a megoldás, ha valakit érdekel, javaslom tanulmányozni.
Persze ha szépen kérsz, én is szívesen utánajárok!:)

Az említett programok (Rhythmbox, Audacious, K3B, Ripper X) megtalálhatóak az Ubuntu tárolókban. Ha bármelyik telepítése gondot okozz, látogass el erre az oldalra segítségért!

3 megjegyzés:

  1. SPétör UHU-Linux blogja2008. január 13. 18:40

    Szia HP!
    Érdekesek ezek a leírások a minimál linuxokról.
    A linux mint-et nem akarod kipróbálni? evenorbi ajánlgatja, nemsokára ha kijön az uhu 2.1 akkor az újratelepítést úgy csinálom, hogy legyen rá partícióm (persze a fluxbox-os változatot fogom kiptóbálni).
    Ha mostanában azért nem írsz, mert senki nem szól hozzá, ne csüggedj, azért olvassuk amit írsz! :-)
    Ha nincs rá időd, akkor megbocsájtok!
    SPétör

    VálaszTörlés
  2. SPétör UHU-Linux blogja2008. január 13. 18:42

    Nem pont a témához kapcsolódik, a másikhoz akartam, de a flac is amolyan minimál. Ha úgy vesszük... :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia Spétör!

    Sajnos kevés az időm, kicsit összejöttek a dolgok, de nem szabadultok tőlem!:) A Linux Mint-re nem gondoltam eddig, de most hogy mondod, talán sort kerítek rá is. Egyébként jelenleg a SLAX-Linuxról van egy félkész írásom, remélem a jövő hét végére lesz időm befejezni! Az nem aggaszt ha kevés a hozzászólás, hiszen azért látom a statisztikákból hogy vannak látogatók, és ez a lényeg!:)
    Hamarosan itt!;)
    HP

    VálaszTörlés