2015. március 30., hétfő

BSD desktopra?

Egy korábbi bejegyzés kommentje szöget ütött a fejembe. Zsolt nevű olvasó azt írta, hogy két éve az Arch helyett FreeBSD-t használ asztali környezetben és ha jól értettem elégedett vele. Amennyiben van kedve, akkor itt sokkal bővebben kifejtheti eddigi tapasztalatait.

 Korábban voltak már próbálkozások a BSD "fogyaszthatóvá" tételére több-kevesebb sikerrel. Volt valamikor a PCBsd, amire sokan azt írták, hogy fából vaskarika, nem működőképes a projekt. Lassú és rossz a csomagkezelése és persze a magyar sem igazán támogatott. Fórumokban egyesek állították, hogy csak szerver környezetben tudnák a BSD elképzelni a csomagkezelés lassúsága és a telepítés bonyolultsága miatt. Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, így változhattak a vélemények.

Találkoztam még a Ghost BSD-vel és a Desktop BSD-vel is. Használni élesben azonban egyiket sem használtam. Ismét a ti véleményetekre lennék kíváncsi, ami persze másoknak is segítség lehet. Az alábbiakra lennék kíváncsi:

  • Te melyik BSD változatot használod/használtad?
  • Mennyire volt nehéz vagy könnyű telepíteni?
  • Ajánlanád fő rendszernek  önállóan vagy más oprendszer mellé? A rendszerbetöltője jól kezeli ha más mellé telepíted?
  • Mennyire jól kezeli a függőségeket? Mennyire gyors a csomagkezelője?
  • Mennyire jó a hardver felismerése? Jól kezeli a WiFi-t és az USB eszközöket? Pl. nyomtató, scanner, stb.
  • Mennyire stabil? Előfordulnak-e nagyobb frissítésnél összeomlások?
Természetesen bármilyen vélemény és tapasztalat érdekel, nem csak a fenti kérdésekre adott válaszok.

1 megjegyzés:

  1. Akkor ha már meg lettem nevezve, írom is :)

    BSD változat: FreeBSD, 10.1.
    Telepítés: aki tud telepíteni egy Arch Linuxot, tud telepíteni FreeBSD-t (menüs rendszer, lásd https://www.freebsd.org/doc/hu/books/handbook/install.html ). Ami kicsit szokatlan lehet, a partíciók/slice-ok (gyakorlatilag egy partíción belül vannak al-partíciók: https://www.freebsd.org/doc/hu/books/handbook/install-steps.html ).

    Más oprendszer mellé: persze. Aki nem ijed meg a parancssoros telepítéstől és csomagkezeléstől.

    Rendszerbetöltő: FreeBSD-t lehet indítani grub-ból is. A rendszerbetöltője más rendszert úgy kezel, ha a vezérlést átadja pl. a grub-nak vagy a windows MBR-nek (mint a "chainload" grub-ban).

    Csomagkezelés: csomagkezelés gyors, gyakorlatilag tar.xz fájlok. Függőségkezelés olyan, mint bárhol máshol - automatikusan telepedik a függőség is.

    Hardver felismerés: ebben gyengébb, mint a linux - ami meg gyengébb, mint a windows. Ha már van hozzá modul, akkor működik. Nálam a wifi meghajtó rendesen megy, usb eszközöket is rendesen felismeri (4-5 éves a laptopom). Nyomtató, szkenner: van CUPS és sane - ami ugyanaz, innentől az "ő" felelősségük :)

    Stabilitás: összeomlást a kb. két év alatt nem tapasztaltam. Egyszer se kellett újratelepíteni a rendszerbetöltőt (mint néha Linux esetében), se biztonsági másolatról indulni, stb.

    Linuxhoz képest annyi eltérésről még érdemes szólni, hogy az alaprendszer és a telepített programok elkülönülnek. Az alaprendszert (ls, cp, mount, dd, df, ld - amelyek leginkább a coreutils-ban és a binutils-ban vannak) külön fejlesztik, és ez a csomagkezelőn kívül van, azaz nem a csomagkezelővel frissíted, hanem a freebsd-update paranccsal. Ezáltal csomagfrissítésnél nem fog borulni a rendszered, mivel az alapműködéshez szükséges dolgok továbbra is érintetlenek.
    Csomagok pedig nagyjából ugyanazok, mint bármely linux disztrónál - ugyanúgy van firefox, vlc, terminálemulátorok, ablakkezelők, stb.

    VálaszTörlés