2015. március 25., szerda

SolydXK

Elég rég volt, hogy valamilyen Debian alapú disztribúcióhoz nyúltam tesztelésre. Egy Ubuntus hírlevélben akadtam rá a SolydXK-ra és úgy gondoltam feldobom a virtuális gépre. Már előre el kell mondjam pozitív tapasztalataim voltak a disztribúcióval kapcsolatban. A névben az XK az Xfce-re és a KDE-re utal. A hollandok fejlesztik és a leírás szerint gyors és stabil. Ez a kettősség jól jön minden felhasználónak.
Eredetileg a LinuxMint Debianra épült, de később a fejlesztők váltottak. Jelenleg a Debian testing ága adja az alapot. 


SolydXK telepítése

A honlapjuk eléggé puritán, mondhatni csak a legszükségesebb információk érhetők el. Azért csak belevágtam a telepítésbe. A lemezképet letöltheted innen.
A betöltés nem tartott túl sokáig. Rögtön rákattintottam a telepítés gombra. A nyelv volt az első beállítani való, aztán jött az időzóna.





Amint az időzóna, úgy a billentyűkiosztás is automatikusan ment. Nem kellett hozzányúlnom.


A felhasználói fiók létrehozásánál be szoktam jelölni az automata logint, de úgyis csak otthon használom a gépet, mástól nem  kell féltenem.


Akinek jobban megy a particionálás, az átválthat szakértői módba, de kezdőknek nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Arra mindig felhívom a figyelmet, hogy ha a lemezen van már valamilyen oprendszer, akkor fokozottan oda kell figyelni a particionálásra. Ebben az esetben nem célravezető az automata lemezkiosztás.



A telepítés megkezdése előtt még kapunk egy összefoglalót. Ha valami nem jó, akkor innen még van visszalépés.


Mivel minden rendben volt, így elindítottam a telepítést. A folyamat kb. 5 perc alatt lement, elég gyorsan futott végig a folyamatjelző sáv. Az install közben angolul bemutatják a disztribúciót, az erősségeire koncentrálva.




A telepítés végén újra kellett indítani a gépet.


Használat közben

Ez már a friss, ropogós SolydX. Azért, mert maradtam az Xfce-nél, nekem (ahogyan több alkalommal írtam) nem jön be a KDE. Belépés után egy ilyen képernyő fogad minket. Ezt hasznosnak találom, mert innen még rögtön lehet hasznos alkalmazásokat telepíteni. Ebben benne vannak játékok és a multimédia kodekek.






A menü jól áttekinthető és  rögtön látszik a programok sokasága. Itt van egy kis Barba trükk, mert a külső elég erősen hajaz a KDE-re, de mégsem az. Előtelepítve is sok minden megtalálható, de még bővíthető ez is csomagkezelőből. Irodai munkára a LibreOffice, böngészésre Firefox van telepítve. Találtam még víruskeresőt is, meg egyéb hasznos programokat.  





Beállítások menü.


Fent van a PlayOnLinux, amivel hasznos csomagokat és főleg játékokat telepíthetünk.


Érdemes rápillantani mennyire kevéssel is beéri a rendszer. A CPU használat szinte nem is érzékelhető, de a memória is megáll 300-400 megánál. A legtöbb mai disztribúció ennél sokkal "éhesebb." Természetesen nagyban függ a memóriafogyasztás a használt programoktól és az asztali környezettől.


A SolydXK Debian alapú, így Synapticot használ, emellett van külön egyéb grafikus csomagkezelője is. Ami engem is megdöbbentett, az a nagyszámú csomag. Úgy , hogy nem voltak alapból engedélyezve az extra tárolók, 40 000-nél is több csomag volt elérhető. A jelenlegi Arch alapú rendszerem kb. 6000-et használ, de az is elég. A Synapticban a Third Party tárolók nincsenek engedélyezve, de ezt hamar orvosolhatjuk. 



Itt már 60 000-nél is több csomagot listáz ki.



Konklúzió

Így nekem elsőre nagyon bejött a SolydXK. A rövid használat során valóban  gyors és stabil volt. A külső kissé puritán, de ezen lehet segíteni jó háttérképpel meg egyéb beállításokkal. A Debian alap biztosan jót tesz a rendszernek, bár régebben mondogatták, hogy testing miatt érhetik az embert meglepetések, így nem árt egy kis linuxos alap. Úgy vélem kezdők is nyugodtan belevághatnak. A rengeteg csomag megkönnyíti a felhasználó életét, bár lehet valaki már elveszik ebben a bőségben.

Kevés memóriával is beéri, így akár régebbi és gyengébb gépek tulajdonosai is próbálkozhatnak vele. A fejlesztők nem csak a magánszemélyek, hanem kisebb cégek számára is javasolják, azonban ezekben az esetekben a fő probléma a win programok kompatibilitása szokott lenni. Rosszat nem tudok róla írni, de ennyire rövid használat alatt nem nagyon találkozik az ember hibákkal. Általános használatra nagyon jó, bár nem próbáltam ki, de a megfelelő kodekek megléte miatt a multimédiával sem lehet gond.
Külön tetszik, hogy bár Xfce asztali környezet fut, azonban a Cinnamon alatt jellemző menüfelépítés tekint vissza ránk. Felteheti valaki a kérdést, hogy ez a disztribúció mivel ad többet, mint egy sima Debian. Nos, szinte semmivel. Illetve alapból megvan szinte minden extra, nem nagyon kell bajlódni a beszerzésükkel.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése