2015. április 13., hétfő

Emmabuntüs- használt gépekre fejlesztve

Rendszeresen felröppennek olyan hírek, hogy fejlődő országokba valamilyen olcsó vagy újrahasznosított gépeket visznek, értékesítenek. Ezekkel az a cél, hogy olcsón és nagy mennyiségben lehessen olyan embereket számítógéphez juttatni, akik előtte nem használtak semmit sem.  Az Emmabuntüs a fejlesztők célja szerint pont ez utóbbi célra készült, vagyis az újrahasznosított gépekre. A franciák fejlesztik és a Xubuntu LTS kiadására épül. Ebből következően kezdők a fő célcsoport. Támogatja az angol, francia, német, olasz, portugál és spanyol nyelveket. Elérhető a Live mód, de rögtön telepítheti is, ha akarja.

Ami a rendszerkövetelményeket illeti, nem tették túl magasra a mércét.

  • Processzor 1,4GHz-től.
  • 512 MB RAM a minimum, de inkább 1GB szükséges. 
  • 20 GB tárhely az alap, de jobb ha kicsivel több van. 

Emmabuntüs telepítése

Elég sok disztribúciót kipróbáltam már, de azt kell mondjam ez volt a leginkább "szájbarágós" telepítővel ellátott. Valószínűleg ez nem véletlen, hiszen arra kell gondolnunk a fejlődő országok lakóira gondoltak a fejlesztők. Olyanokra, akik nem sokat láttak előtte gépet, vagy legalábbis linuxot. Ezt utólag állapítottam meg, hogy hasznosnak bizonyul ez a kis figyelmesség.

Miután letöltöttem a lemezképet, elindítottam a varázslót. Valami miatt virtuális gépben elég kis ablakban jelent meg a rendszer, de ez nem zavart különösebben. A lépések sokaknak ismerősök lehetnek, mert a legtöbb linux felhasználó valószínűleg találkozott már az Ubuntu valamely változatával. Ezeket most külön nem is kommentálom.   











Telepítés után újraindítottam a gépet és folytatódott a beállítás sorozat. Itt jön az amit említettem, a szájbarágós (nevezhetjük elég alaposnak is) varázsló. Rákérdez a kinézetre, a dock típusára, a kodekekre, stb.









Még a nem használt nyelveket is eltávolíthatjuk.


A rendszer fő nyelvei között a magyar nem szerepel, azonban ezt lehet pótolni.


Kinézet és menü

Aki szereti a dockot, annak az Emmabuntüs bejön majd. A fontosabb programokat pakolták fel az indítóra, de ezeken lehet változtatni. Ha rákattintunk egy menüre, akkor felugrik és további lehetőségek közül választhatunk. A háttér elég egyszerű, csak a francia nyelvű mondat és a kék szín dominál. A bal felső sarokban van a menü indító, jobb sarokban a felhasználó név és a nyelv, hangerő, hálózati ikon.


Nagyon kevés disztribúciónál tapasztaltam ennyi előre telepített programot. Természetesen abból kell kiindulni, hogy kezdőknek és a fejlődő világ felhasználónak készült az Emmabuntüs. Nekik még az is probléma lehet, hogy egy új csomagot feltelepítsenek. Ezért is jó, hogy szinte minden megvan, ami a mindennapi felhasználónak szükséges lehet. Talán annál egy kicsivel több. Természetesen a van Flash és a szükséges kodekek is előre telepítettek.




A multimédiás szekcióban találunk video és zene lejátszókat, YouTube lejétszót, konvertálót, sőt még gitár oktató programot is.


Irodai programokban is bővelkedik a  menü. LibreOffice teljes skálája és egyéb hasznos csomagok indíthatók el.


Játékokból az alapok vannak, főleg a kisebbeket célozzák a meg a Krumpli bácsival és a GCompriss-al. Örök kedvenc a SuperTux. A PlayOnLinux-al további játékok telepíthetők.


Aki szeretné magát fejleszteni, annak különböző oktató programok állnak rendelkezésre. A már említett Childsplay és GCompris inkább a kisebb (max 10 éves) gyerekeket célozza meg. Tux Typing-al a gépírás rejtelmeibe nyerhetünk betekintést, míg a Tux Paint-el rajzolgatni lehet.


Böngészők közül Chromium és Firefox található. Persze lehet chatelni és torrentezni is. 


Grafika menüben több fajta rajzoló és képernyőkép mentő program érhető el.


Harmadik féltől származó ppa tárolók. A hiányzó magyar nyelvi csomagok is telepíthetők.



Nem csak a Synaptic, hanem az Ubuntu Software Centerből is telepíthetünk csomagokat. Itt a rövid leírás mellett a program ikonja is feltűnik.




Összegzés

Az Emmantubüs pont azt adja amire kitalálták. Könnyen telepíthető és kezelhető disztribúció sok-sok hasznos programmal. A beállítás varázsló néha talán soknak tűnik, de gondoljunk a célcsoportra. Nekik ez is segítség, maguktól ezekre nem biztos, hogy kitérnének. Azt gondolnánk, hogy a Flash és a kodekek minden disztribúcióban alapnak kellene hogy legyenek, de nem így van. Ugyanez vonatkozik az egyéb, harmadik féltől származó csomagokra is. Szerencsére itt ezeket nem kell hiányolni. Tehát ha valaki feltelepíti a disztribúciót, akkor csak használni kell. Irodai és mindennapos használatra tökéletesen megfelel. Aki régi gépet használ és kezdő, az nem jár rosszul vele. A nem régiben támogatás nélkül maradt Windows XP-k helyett is megér egy próbát.  


Emmabuntüs honlapja: http://emmabuntus.sourceforge.net/

1 megjegyzés:

  1. Thank for your review about Emmabuntüs, and for the test on virtualbox see this post : http://emmabuntus.sourceforge.net/mediawiki/index.php/F.A.Q#After_installation_under_VirtualBox.2C_the_display_is_no_longer_full_screen_size

    and the dock is not correct : http://emmabuntus.sourceforge.net/mediawiki/index.php/F.A.Q#Dock_Emmabunt.C3.BCs_distribution_was_replaced_by_Cairo-Dock

    Best regards,

    Patric of Emmabuntüs Team :
    http://emmabuntus.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Emmabuntus:About

    VálaszTörlés