2015. április 29., szerda

Pisi Linux

:-) Szóval ez név nekünk magyaroknak valahogy mást jelent mint a törököknek. De lépjünk túl ezen és vágjunk bele ebbe a jó kis disztribúció ismertetésébe. A PISI amúgy egy mozaikszó "Packages Installed Successfully, as Intended", semmi köze a szervezet végtermékének.

A Pisi Linuxról

A Pisi Linux egy török disztribúció és a Pardus forkjának tekinthető. Csak 64 bites kiadásuk van és a KDE az alapértelmezett asztali környezet. Azért elérhető az Xfce és az LXDE is. Általános célokra készült, mint zenehallgatás, filmek megnézése, böngészés vagy dokumentumok létrehozása. Flash player és a multimédiás kodekek alapból telepítve vannak, így nem gond a különböző tartalmak lejátszása. 

Pisi telepítése

Miután letöltöttem a lemezképet, rögtön kiválasztottam a magyar nyelvet, mert hála a fordítóknak ez is van.Hasznos funkció, hogy a memóriateszten kívül még mentést is készíthetünk lemezünk tartalmáról.


A Pisi telepítő varázslóját YALI-nak hívják és messze a legszebb és legigényesebb mint amit eddig láttam. A kezdő lépés egy üdvözlő szöveg majd el kell fogadnunk a licencet.Aki akarja, az még egy ellenőrzést futtathat le a telepítő médián. Talán érdemes ezt megtenni a későbbi hibák elkerülése végett.


Minden nem lett lefordítva, de innentől többnyire magyarul szólal meg a YALI. Billentyű kiosztás, idő és dátum majd a felhasználói fiók létrehozása következik.

Szükséges, hogy külön root jelszót is megadjunk.


A lemezkiosztás elkészítéséhez több variáció áll rendelkezésünkre. Érdekes, hogy itt is vegyesen van angol és magyar, nem lett minden lefordítva.


A GRUB-nál az alapértelmezett beállítást választottam. Szerintem kezdőknek ez a legjobb és legbiztosabb.


A telepítés megkezdése előtt láthatunk egy összefoglalót. A telepítést meg kell erősítenünk ismét.A telepítés kb. 10 percig tartott, ami nem túl sok. Közben olvasgathatjuk angolul az egyes programok jellemzőit.

Végre vége. Újra kell indítani a gépet.


Pisi használat közben

A GRUB képernyőről már a Pisi "kabala macskája" köszön vissza ránk. Sima fekete háttér és a színes szöveg dominál. Na meg macska minden mennyiségben. 


Még mielőtt birtokba vennék a rendszert, Kaptan beállításvarázsló segít minket végig a folyamaton. Ez mindenképpen plusz pont a fejlesztőknek, mert egy teljesen kezdő linux felhasználónak ez az apró figyelmesség fontos lehet. Testre szabhatjuk az egér működését, az asztal kinézetét
Aki szeretné, az megoszthatja gépe paramétereit a fejlesztőkkel.

Még egy utolsó mentés és készen vagyunk.


Beállítások.


Csomagokat telepíteni lehet terminálból de ettől ódzkodóknak ott a grafikus csomagkezelő.


Csak egy tárolója van, valószínűleg ez minden szükségeset tartalmaz. A csomagválaszték nem túl sok, 7000 alatt van. Közel annyi mint az Arch linuxban.Az asztalon semmi extra nincs, KDE menüben a szükséges előretelepített csomagok vannak. Ezzel már el lehet indulni. Ahogyan a bejegyzés elején írtam, Flash és kodek van, ezeket már ne  kell telepíteni. Böngészőből több is van, egynek  ott a Firefox míg a másik a KDE-hez kapcsolódó böngésző. Irodai csomagból a LibreOffice elérhető. Természetesen játékok is vannak szép számmal installálva.

Konklúzió

Összességében pozitív tapasztalataim voltak a Pisivel, mert rendkívül felhasználóbarát. A telepítőben nem lehet eltévedni és még a szemnek is kellemes ez a színösszeállítás. Az mindenképpen előnyös, hogy egy ilyen ritka disztribúciónak van magyar nyelvi támogatása, de ez annak a kevés embernek köszönhető, aki szabadidejéből áldoz a köz javára. A rövid idő miatt nem volt lehetőségem kipróbálni mennyire jól kezeli a függőségeket a csomagkezelő és gondot okoz-e egy szkenner vagy nyomtató installálása, de bízom benne nem. Mint megtudtam, a Pisi mögött a volt Pardus-os fejlesztők állnak, akik politikai és egyéb okok miatt kiléptek a projekt mögül. Annó Bicskás barátom volt a hazai "terjesztője" a Pardusnak, most nem tudom van-e ilyen a Pisi mögött.

Hiányoltam, hogy nincs Live mód a disztribúcióban, de ezen túl lehet lépni. Kezdőknek javaslom kipróbálásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése