2010. szeptember 1., szerda

VidaLinux

A blog már több alkalommal írt olyan disztribúciókról amiket itthon nem igazán ismer senki. Néha előfordulnak a Distrowatch oldalán de azt meg nem mindenki nézi napi rendszerességgel. Elhatároztam hogy bizony érdekességként bemutatom az életetet a nagy nevű disztribúciókon túl is. Volt már szó legutóbb a Kongoniról de lehetne még sorolni tovább is a dolgot. Most egy Puerto Ricoból származó disztribúció kerül terítékre. Jó szokáshoz híven végig megyek a telepítés lépésein mert ez a legfontosabb rész. A VidaLinux alapját a Gentoo adja azon belül pedig Sabayon. Ebből persze következik az is rolling release disztróról van szó ami sokak kedvence. Telepítóként Anacondát használ amit jól ismerhetünk a Fedorából is. Nagy előnye hogy kezdők is jól eligazodnak benne és egyértelműen végigvisz a lépésenek. A magyar nyelv teljes mértékben elérhető bár a telepítő féig angol félig magyar és 100% magyarra csak telepítés után vált a rendszer. Alapértelmezett ablakkezelője a GNOME.

Bár a Sabayonra épül annál gyorsabb és egyszerűbb a telepítője. Köszönhető ez az Anacondának.

Telepítés menete

A lemezképet letölteni innen tudod: http://os.vidalinux.org/index.php/Download
Kiírás után bootolj be róla és válaszd az első menüpontot.Betöltés folyamatban.Így néz ki az asztal betöltés után.Kattints a telepítő ikonra. Válaszd ki a billentyűzet kiosztását.Jöhet a nyelv kiválasztása, itt is van magyar.Ablakkezelő választás. Kizárásos alapon GNOME.Válaszd ki milyen csomagokat telepítsen fel.Válaszd ki ami szükséges és mehetsz tovább.Particiók készítése. Én az automatikusat választottam de virtuális gép esetében szerintem mindegy is ez.
GRUB telepítése.Adj meg egy nevet a gépednek.Időzóna beállítása.Már csak a felhasználói fiók létrehozása van hátra.Innen még visszafordulhatsz ha valamit nem jól csináltál.Telepítés folyamatban van. Egy kicsit sokáig tart de lehet hogy sok memóriával gyorsabb lesz.Telepítés befejeződött. Indítsd újra a gépet.Már birtokba veheted a rendszert. A menük és a programok nagyjából a szokásos GNOME alapoknak felelnek meg.Alapból a táblázatkezelő nem magyar a menük honosítása ellenére sem. Valószínűleg lehet hozzá nyelvi kiegészítőt letölteni.Csomagkezelője a jól bevált Sulfur amit ismerhetünk a Sabayonból is. Ezen nem változtattak a fejlesztők. A VidaLinuxnak van saját tárolója amit könnyen hozzáadhatunk első indításnál. Elég sok frissítést akart telepíteni a Sulfur de most nem vártam meg.A programok között találtam egy iPod alkalmazást. Zenéket lehet vele szinkronizálni.Másik hasznos progi a Hulu Desktop. Ezzel videók és klippek és filmek között lehet navigálni. Tetszetős a felülete is.


Összegzés

A Sabayon alap jót tesz a disztribúciónak. A Puerto Ricoiak túl sokat nem tettek hozzá de azt mondhatom hogy az alapnál egy sokkal gyorsabb rendszert hoztak létre. Lényegesen kevesebb előre telepített program van de szerintem ez csak előnyére válik. Ami kell a mindennapi használathoz az elérhető. Tehát van szövegszerkesztő, videolejátszó, stb. Eye candy tekintetében is kevesebbet ad de ettől sokkal gyrosabb is egyben. Aki szeretne egy gyors és megbízható rendszert a Gentoo előnyeivel annak nyugodt szívvel merem ajánlani a VidaLinuxot.

2 megjegyzés:

  1. A PLD linuxot próbáltad már? Az is megér egy misét :)
    http://team.pld-linux.org/~uzsolt/e107_plugins/userjournals_menu/userjournals.php?blog.11

    VálaszTörlés
  2. Egyszer próbáltam vb alatt telepíteni de nem jött össze. Ha készítesz képernyőképekkel egy cikket akkor szívesen kirakom.

    VálaszTörlés