2010. szeptember 10., péntek

UHU Linux 2.2 - Újra akcióban a bagoly

Néhány napja jelent meg a hír hogy megjelent az UHU legújabb kiadása hosszas fejlesztési és tesztelési időszak után. Ez már teljes mértékben stabil változat, persze hibajavítások folyamatosan vannak és lesznek. A jellemzőit több helyen leírták de én is bemásolom ide.

  • Kernel 2.6.33.3
  • Gcc 4.4.2
  • Glibc 2.11.2
  • jobb nyomtató támogatás
  • a GNOME legújabb verziója
  • legújabb OpenOffice
  • Gstreamer 0.10
  • Network manager 0.8
Egy korábbi bejegyzésben foglalkoztam a béta verziós kiadással, most a végleges verzión a sor. A telepítés menetét képekkel illusztrálva fogom bemutatni , ez nem nagyon változott a korábbiakhoz képest. A telepítés menete egyszerű és gyors, még annyit sem kérdez mint az Ubuntu telepítője. Át lehet váltani haladó módra és akkor több beállítási lehetőségünk van a telepítés során.
Az UHU véleményem szerint egyértelműen kezdőknek készül és a hazai közönségnek. A hardver felismerése virtuális gép alatt tökéletesen működött és az internet is ment hiba nélkül. Persze ezek már alapvető elvárások egy mai disztribúciótól. Összességében a grafika és az egész UHU dizájn és felépítés megmaradt a régi, de a motorháztető alatt már megújult a bagoly dolgozik.

A telepítés előtt le kell tölteni a lemezképet és ki kell írni.
Letölthető innen: ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/2.2/uhu-linux-2.2-dvd.iso
Betöltéskor váalszd ki a megfelelő menüt, én a 32 bites verziót választottam. Tudni kell hogy Live módban indul, azonban a telepítések megmaradnak a memóriában így nyugodtan lehet vele dolgozni.



Betöltés folyamatban.



Így néz ki az asztal Live módban. Kattints a telepítő ikonra.



Megkérdezi a telepítő hogy hová szeretnéd rakni a rendszert. Itt van lehetőség átváltani haladó módra is.



A figyelmeztetés jogos, hiszen utána már nincs visszaút.



Felhasználói fiók létrehozása. Add meg a neved és jelszavakat.



A rendszer telepítése folyamatban van. Nem tart túl sokáig, légy türelmes.



Telepítés befejeződött.



Újraindítás után megnéztem a menüket. Ahogyan a honlapon is olvasható, minden a mindennapi munkához szükséges program megtalálható. Ezek valóban alapok de a Synapticból még lehet pár programot pótolni.



A beállítások is a szokásos lehetőségeket nyújtják.



A vezérlőközpont könnyen áttekinthető, engem emlkeztet a Suse Yastjára.



Megnéztem a tárolókat, több is elérhető. Valószínűleg egyiknél sem lesz gond a sebességgel.



Habár újonnan telepített rendszerről van szó, de néhány frissítés így is elérhető.



Alapértelmezett böngésző a Firefox, annak is a legújabb verziója van fönt.



Természetesen jól megy a flash videók lejátszása is.



Az ingyenes irodai csomag is a legfrissebb.



Játékból nincs túl sok, én kettő felraktam kipróbálásra. Virtuális gép alatt lassúak voltak de a valóságban azért el lehet ütni velük a fölös perceket.



A GNOME sem túl régi.



Összegzés

Az UHU hozta amit elvár tőle az ember. Egyszerűség, stabilitás és már bejáratott rendszer. Aki használta a korábbi kiadásokat az biztosan nem fog csalódni, aki pedig még nem annak megér egy próbát. Aki nem vágyik túl sokra csak egyszerűen szeretne használni egy vírusoktól mentes, könnyen kezelhető magyar disztribúciót annak csak javasolni tudom a bagoly ezen kiadását.
Apró negatívumként annyit azért megjegyeznék, hogy külső megjelenésben és csomagválasztékban azért elmarad a nagy és divatos disztribúcióktól. Dehát a miénk és így is szeretjük. :-)

5 megjegyzés:

  1. Ragazzo barátom!Örülök a UHU2.2-nek Neki is látnék,következő kérdéseim lennének:hogy boldogul a wifivel,telepithető e rá a skype ,emesene,wine .Segítségedet előre is köszönöm. üdv:ÜLÜ

    VálaszTörlés
  2. A wifit nem tudom kipróbálni mert asztali gépem van és a házban nemigen van hotspot sem. A többinek elvileg kellene lennie hiszen azok alap dolgok. Mint ahogy a wifi is az lenne. Létezik az UHU-nal levlistája, legrosszabb esetben ott megválaszolják a wifis kérdést. Vagy kipróbálod te is VB alatt.

    VálaszTörlés
  3. Én is az összegzés utolsó bekezdésében leírtakkal értek egyet. Hasonlóra jutottam az én értékelésemben is, csak még nincs publikálva.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Ragazzo barátom neki látok:)

    VálaszTörlés
  5. Üdv. Rátettem az ethernetkábelt, mégse
    Érzékeli a netet. Mi lehet a baj. Én
    Lemezről telepítettem az uhulinuxot.

    VálaszTörlés