2010. augusztus 3., kedd

Játékok linux alatt 2. - Free Civ

Többen is kérték a FreeCiv-et így erről is írok egy rövid összefoglalót. Azt bizonyára észrevettétek hogy nem írom le hogyan kell telepíteni az adott játékot. Ennek az az oka hogy disztribúciótól függetlenül szeretném a cikkeket megírni és a legtöbb esetben az alap tárolókban megtalálhatók ezek a játékok.

A free civ megfelel a civilization nevű rendkívül népszerű stratégiai játék GPL-es verziójának. Elérhető Windows alatt is de mindegyik disztribúcióban megtalálható. Mivel stratégiai játékról van szó itt nem az a fő cél hogy minél több embert kaszabolj le adott idő alatt hogy túljuss a pályán. Itt szükséged van a logikára, a kreativitásra és némi szerencsére is.
A játék lényege hogy az őskorból eljuss az űrkorszakig. Persze közben rengeteg nehézségen kell átküzdened magad. Ellenséges törzsek támadnak meg és fel kell építened a saját virágzó civilizációd. A fejlődés folyamatos, tehát újabb és újabb épületeket építhetsz és a katonáid is fejlődnek technikailag. A végén a Hegylakóból ismert cél bonatkozik ki vagyis csak egy maradhat. Remélhetőleg te leszel az.
Véget ér a játék akkor is ha lejár az időd vagy valamelyik csapat űrkolóniát létesít.

Lehet játszani a gép ellen vagy más élő személyek ellen is. A beállítások elég sokrétűek de hozzáteszem hogy kezdőknek már az indulás is nehézkes lehet. Meg kell tanulni az alapparancsokat hogy elindulhass.
Összességében egy izgalmas és jó játéknak lehetnek birtokosai akik belevágnak. Csak egy gond van vele. Nehéz abbahagyni...

FreeCiv hivatalos oldala: http://freeciv.wikia.com/wiki/Freeciv
FreeCiv extrák: http://freeciv.wikia.com/index.php/Extras

Képek a játékból











2 megjegyzés:

  1. Hát engem többször is felidegesített a játék, mert:
    1) túlzottan véletlenszerü
    2) nincs semmi megmagyarázva benne, szóval soha nem jövök rá, hogy miért kapott ki a hadseregem, így nem tudom fejleszteni a taktikámat

    Szóval, nem rosz a játék, de amíg nem kapok magyarázatot benne addig számomra használhatatlan, pl mint a WarCraft 3 vagy Starcraft 2-ben, ahol meg van magyarázva az, hogy kinek milyen páncélzatra mennyi sebzése van.

    VálaszTörlés
  2. A Súgó -> Egységek és Csata menüpontjai elmagyarázzák, hogy mivel jó támadni, mivel védekezni és a terepviszonyok, épületek hogyan befolyásolják mindezt. A Civ egy bonyolult játék, az első 20-30 alkalommal csak a legkezdőbb szintet válaszd, mert különben nem fogsz boldogulni vele.

    VálaszTörlés