2010. augusztus 2., hétfő

Linux Mint 9 KDE ablakkezelővel

A Linux Mint tipikusan GNOME-ra épülő disztribúció, azonban az utóbbi időben mintha szakított volna ezzel a beállítottsággal. Hozzáteszem szerencsére. Nekem a Linux Mint 9 jelenti a stabilitást és a könnyű kezelhetőséget. Rengeteget fejlődött és minden program, kodek és egyéb extra megvan benne amire csak egy átlag felhasználónak szüksége lehet.
Most tettem egy rövid próbát virtuális gép alatt és felraktam a KDE-es verziót. Jöjjön a telepítés menete képekben.

Első lépésben töltsd le a megfelelő lemezképet és írd ki DVD-re. Töltsd be róla a rendszert. http://www.linuxmint.com/release.php?id=13


Betöltés után így néz ki az asztal. Rögtön indíthatjuk a telepítést.


Első lépés a nyelv kiválasztása. Természetesen jöhet a magyar.


Majd meg kell adni az időzónát. Szerencsére itt semmit nem kell átállítanod.Billentyűzet kiosztása. Ez is automatikus.Particionálás. Tetszés szerint választhatod a teljes merevlemezt vagy megadhatod egyedileg is.Add meg az adataidat és válassz valami jó jelszót. Ha szeretnél autologint akkor azt alul be kell jelölnöd.


Telepítés előtt még láthatsz egy összefoglalást. Itt még van lehetőséged javítani.Ha minden rendben van akkor jöhet a telepítés. Nem tart soká de légy türelmes.Telepítés után újra kell indítani a gépet.Bejelentkezés után íme a ropogós asztal.A menüt a szokásos KDE 4.x-es felület jellemzi. A nyelv itt angol de telepíthető a kde magyar nyelvi fájl is. Minden menüt nem néztem végig.
A Linux Mintben kis pajzs alakú ikon jelzi ha a rendszer naprakész. Persze itt látszik a pipa de ha rákeresel a frissítésekre akkor bizony jónéhány megjelenik. Szintén jellemző a disztribúcióra hogy a frissítéseket számokkal is jelöli attól függően mennyire fontos.Szintén Mintes jellemző a szoftverkezelő ami hasonlít az Ubuntus szoftver központra. Tetszik.
Firefoxból itt már majdnem a legújabb van de még nem frissítettem.Aki szereti az IRC-t annak itt a Quassel.Tetszik hogy van egy YouTube alkalmazás amivel nem kell a honlapot böngészővel meglátogatni, csak beírjuk mit keresünk és már jönnek is elő a klippek.Ha gyakran dolgozol lemezképekkel akkor neked jó szolgálatot fog tenni az AcetoneISO.Tucan manager.


Az online TV szerelmeseinek a Miro segít elütni a szabad perceket.


Privát vélemény

A live lemez jó ötlet ha szeretnéd kipróbálni a disztribúciót telepítés előtt. KDE alatt nekem sokkal lassabb volt minden, de lehet hogy csak nagyobb az éhsége mint a GNOME-nak. Alapjában véve jól sikerült ez a verzió bár furcsa volt hogy az alkalmazásokat nem tudtam teljes képernyőre rakni. Ez látszik is a képeken. Ha szereted azt hogy nem kell sokat bíbelődni a beállításokkal és megvan minden alap program akkor a Linux Mint neked való. A Windowsról váltóknak külön javaslom a KDE felületet mert könnyebb átszokni. A 9-es verzió is LTS kiadás vagyis három évig adnak ki hozzá frissítést.

6 megjegyzés:

 1. Szépnek tűnik, megint a szokásos ügy: megjön egy új *ubuntu, és a Mint fejlesztői fejezik be :-)
  Amúgy ha jól látom, amiatt nem tudtad teljes képernyőre állítani az ablakokat, mert felül van egy üres panel.

  VálaszTörlés
 2. Én ubuntu elkötelezett vagyok, annak ellenére érdekes bemutató, kedvcsinálónak jó lett, tehát mondá a Britt-puding próbája az evés - kóstoljunk bele a mentolos linux ízbe!

  VálaszTörlés
 3. Fura, hogy a nagyon régi oxygen témát erőltetik, amikor már vagy 1 éve air van az alap KDE-ben. :S

  VálaszTörlés
 4. Nem akarok ellentétet szítani a Mint és Ubuntu felhasználók között de valóban sok plusz dolgot beraknak a mintes fejlsztők. Persze meg lehet oldani ubi alatt is a tárolókat meg az egyéb programokat, de itt készen van minden.

  VálaszTörlés
 5. Abszolút egyetértek! Én a Mintet ugyan eddig csak a Gnome-mal próbáltam, de mond6om, a mentol természetes frissessége roppant meggyőző! Semmi felesleges flikk-flakk, semmi hókusz-pókusz, csak a jól átgondolt és letisztult funkcionalitás. Ki tudja, lehet, hogy egyszer a KáDéEvel ízesített változatot is megkóstolom (hátha attól jobb lesz a szám íze, mint anno a Kubuntutól)...

  VálaszTörlés
 6. ...valóban ott bújik a bal-felső sarokban egy komisz panel ;)...

  VálaszTörlés