2010. március 8., hétfő

Frugalware 1.2


Először is: vedd a Slackware és az Arch Linuxot, adj hozzá egy magyar srácot (Vajna Miklós) és kész a Frugalware.

A Frugalware a magyar disztribúció-hármasság egyik tagja (UHU és a blackPanther mellett), ám a másik kettővel ellentétben ez nemzetközi szinten is ismerté vált (ha jól tudom, a franciáknál van az egyik legmeghatározóbb közössége).

Ez a terjesztés az itthon olyannyira jellemző sárdobálásból is kimaradt, a legtöbb, amit a fórumon láttam, hogy felhoznak ellene, az az volt, hogy nem mindenkinek települ a gépére.

Ez így van: az 1.0-ás verzióig az én gépemet sem kedvelte (szűkebb értelemben a Samsung monitorommal volt baja), de elérkeztünk az 1.2-es kiadásig és ez már szépen a tenyerem alá simult.

A Frugalware egy hibrid. Csomagkezelője egy módosított pacman (Arch linux), azonban itt nem csak current-ág van, hanem 6 havonta stabil kiadás is, így két legyet ütnek a fiuk egycsapásra: ahol igény van a masszív teljesítményre, oda megy a stabil ág, akik a gördülő kiadást szeretik, azoknak ott a current (mondjuk currenttel azért érdemes vigyázni: nem egy Arch).

A Frugalware telepítője karakteres felületű, ám legalább magyar. A szokásos kérdések megválaszolása után (particionálás, RAID-kötetek létrehozása, billenytűzet-nyelv beállítása stb.) jön a csomagválasztás. Itt, ha nem vagyunk profik, nyomjunk a "Nem"-re, hogy csoportokba kötegelve választhassuk ki a feltelepítendő programokat, ellenkező esetben minden apróságot nekünk kell összevadásznunk.

A csomagválasztásnál ne válogassunk ész nélkül, és semmi esetre se hagyjuk meg az alapbeállításokat. Hogy miért ne hagyjuk meg? Azért, mert ha botor módon jóváhagyjuk az alapból kiválogatott pakkokat, akkor a végén egy KDE4-Gnome-XFCE4 keverék szörnyeteget kapunk, ami a helyfoglalástól eltekintve sem túl praktikus.

A csomagválasztásnál csak a "base" csomagokat hagyjuk meg, a többit deaktiváljuk. A telepítés hamar lemegy, a végén lesz még pár kérdés (Grub, felhasználók, root-jelszó), és ami a lényeg: kikerültük az automata X-beállító felületet, amin a legtöbb telepítés el szokott hasalni.

Indítsuk újra a gépet, majd a karakteres felületen jelentkezzünk be rendszergazdaként, váltsunk futási szintet (Init 3).

Most telepítsük a grafikus felületet!

pacman-g2 -Sy kde/gnome/xfce4 (ezek a klasszikusok)

Ha felment a grafikus környezet, akkor tegyük fel a videó-kártya meghajtóját.

pacman-g2 -Sy nvidia

készítsünk xorg.conf-ot!

nvidia-xconfig

Megjegyzés: ATI-hoz nem értek, bocs srácok :) Meg az úgyis tüdőlövés a Linuxhoz.

Indítsuk újra a gépet: Init 6, vagy a klasszikus CTRL+ALT+DEL

Elvileg a bejelentkező-felület fogad már benneteket, ideje a finomhangolásnak.

Feltehetitek a kérdést: mi értelme így telepíteni a Frugalware-t?! A válasz egyszerű: mert így egy roppant kompakt, fürge Linuxot kapunk. Nálam minden utólag felnyomott sallanggal együtt nem foglal 5 Giga helyet. A másik ok pedig az, hogy az kerül fel, amit szeretnénk, tehát lehet "kreatívkodni". :)

Megjegyzés: a csomagkezelő GUI-ját felejtsétek el: bugzik rendesen, ha már Linux, akkor tessék ismerkedni a parancssorral. Gyors és nem száll el telepítés közben, mint sok GUI-s trágya.

A parancsok megegyeznek az Arch-nál megszokottakkal: egyrészt használhatjátok azokat is, másrészt a saját fejlesztés egy -g2 kapcsolóval van kiegészítve.

Példa:

pacman-g2 -Ss (csomag neve)

Ezzel keresel a repóban.

Megjegyzés: a Frugalware fejlesztői ragaszkodnak az ISO kódoláshoz, úgyhogy ne lepődjön meg senki, ha cirill karaktereket lát az ékezetes betűk helyén az UTF8-as cuccaiban. Ez nem bug, ez ficsőr :)

/Off

Minden jót kívánok a fejlesztőknek, rájuk is büszkék lehetünk!

"Adjatok egy pontot, ahol szilárdan megvethetem a lábam, és kimozdítom helyéből a Földet."

/Off

Hirtelen ennyi: jó szórakozást!

Hasznos linkek:

Frugalware a Distrowatch-on

Frugalware dokumentáció (hibrid angol-magyar)

Pacman parancsok

5 megjegyzés:

  1. Majd írhatnál bővebben a használatáról és a multimédiás képességekről. Mennyire nehéz konfigolni,stb.

    VálaszTörlés
  2. Gondoltam már rá én is. Most még nyűvöm: eddig a legnagyobb problémám az ISO kódolás volt, de lehet h ezt lehetne hekkelni.

    Nem ígérek semmit: a wine-s cikket is beígértem, oszt két hónap múlva ültem neki... :P

    VálaszTörlés
  3. nana! 3 a magyar disztribúció és egy a ráadás
    "little Susie"? még nem ismert, de terjed

    könnyűsúlyú, openSUSE alapú out of the box stílusú disztró

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom mennyire önálló terjesztés a Susie. Ha összehasonlítom a Chakrával, amelyik teljesen egyedi KDE környezetével is csak a "distrolet" megnevezést mondja magáénak, akkor szerinted állja az összehasonlítás próbáját?

    Ettől eltekintve sok sikert kívánok nekik! Legyünk minél többen, akik magyar fejlesztést használnak!

    VálaszTörlés