2010. március 23., kedd

Foresight

Ezzel a disztribúcióval szintén foglalkoztam már korábban. http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/08/foresight-linux.html
Most szeretném bemutatni a telepítés lépéseit is.

Először le kell töltened a képfájlt innen: http://www.rpath.org/downloadImage?fileId=32949
Írd ki egy lemezre és bootolj be róla. A bejelentkező képernyőn üss entert.Elindul a telepítő varázsló. Tovább gomb.Válaszd ki a telepítés nyelvét.Válaszd ki a billentyűzet kiosztását.Particionálási rész. Választhatod a teljes lemez felhasználását vagy megadhatod egyénileg a partíciókat.
Szintén fontos rész a rendszerbetöltő telepítése. Válaszd ki melyik betöltő kerüljön fel és hová. Szerintem a Grub jó választás.Hálózati beállítások.Időzóna kiválasztása. Vagy megkeresed a listából Magyarországot vagy a térképen bogarászva megpróbálod belőni az országot.Felhasználói fiók létrehozása. Töltsd ki a mezőket.Ha minden rendben van akkor tovább gomb.Elindul a telepítés folyamat. Ez eltart vagy 15-20 percig, légy türelmes.
Telepítés befejeződött. Indítsd újra a gépet.Újraindítás után már a Grub jön be.Írd be a jelszavad és lépj be.Így néz ki az asztal telepítés után.Nem néztem itt sem végig minden menüt, de internet alapból volt, nem kellett semmit állítgatnom.
A multimédiával semmi gond, megy a YouTube és a rádió is.Irodai alkalmazásból már a 3.x van fent.Összegzés

Korábban már kipróbáltam és vegyes érzéseim voltak. Az érzések most sem változtak. Kezdem azzal hogy múlt év óta nem jött ki újabb kiadás. Mondjuk egy rolling release disztribúciónál nem is feltétlenül baj. Én hiányolom belőle az ext4 fájlrendszert ami lassan már alapnak számít. Szerintem maga az elgondolás jó, hogy csináljunk egy stabil rendszert amit nem kell évente upgradelni. Mindig megkapod a legújabb csomagokat. A csomagkezelője az rpath, ami felveszi a versenyt az opensolaris gyorsaságával. Ezt most értsétek pejoratív megjegyzésnek. Az igaz hogy nem teljes programot frissít, csak program összetevőt, és van lehetőség visszakozni ha nem jól sül el a frissítés. Ettől függetlenül nem tudom elfogadni a sebességet.

Pozitívumnak tartom hogy teljes mértékben magyar nyelvű, talán az Openoffice-hoz kell nyelvi csomagot letölteni. A program indítások nem lassúak. A tárolókban megtalálható a legtöbb szükséges program azonban nem tudom hogyan lehet újabb tárolókat hozzáadni.
Szerintem a fejlesztőknak még érdemes lenne csiszolni rajta, sés akkor egész jó disztribúció lenne.

2 megjegyzés: