2010. március 13., szombat

PCLinuxOS 2010 béta telepítése

Végre kiadták az egyik kedvenc disztribúcióm legújabb verzióját ami egyelőre béta állapotú. Ennél fogva éles rendszeren nem ajánlott a kipróbálása. A 2009-es pclinux még alapból ext3-as fájlrendszert telepített, de a 2010-ben már a gyorsabb ext4 van. Mivel rolling release kiadás, így a legújabb csomagok szinte rögtön elérhetők hozzá.
Tipikusan kezdőknek való disztribúció, szinte gyerekjáték a telepítése és a kezelése sem bonyolult. Minden szükséges kodek és alap program megvan benne ami szükséges az induláshoz.
Mivel szeretem kipróbálni az újdonságokat így tettem vele egy próbát. Természetesen szigorúan virtualbox alatt.

Telepítés előtt le kell tölteni a lemezképet és kiírni.
Link: http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/pclinuxos/live-cd/english/preview/pclinuxos-2010-beta1.iso
Ha ezzel megvagy akkor bootolj be róla.
A megjelenő menüben válaszd az első pontot.Betöltés folyamatban.Még az X indulása előtt meg kell adnod a billentyűzet kiosztását.Így néz ki az asztal Live módban.Ha szeretnéd a merevlemezen kipróbálni akkor kattints a telepítés gombra.
Üdvözöl a telepítő varázsló.Válaszd ki a particionálásnál hogy auto vagy irányított legyen.Merevlemez formázása folyamatban van.Telepítés folyamatban van. Meglehetősen rövid ideig tart, nekem kb 5 percet vett igénybe. Nincs semmi további kérdés csak teszi a dolgát.Lényeges pont a rendszerbetöltő telepítése. Általában az alapbeállítások tökéletesen megfelelnek.A telepítés befejeződött, újraindíthatod a gépet.Újraindítás után meg kell adni a rendszergazdai jelszót... és a felhasználói fiókot a jelszóval együtt.Végül bejelentkezhetsz.A pclinuxos-ban elég sok hasznos dolog van, ezekből kiemelném a beállító központot, ahol szinte minden lényeges beállítás elvégezhető.Még belépés után elvégeztem egy frissítést, és meglehetősen sok csomag frissült.Itt is kipróbáltam a szokásos netrádiót és a youtube lejátszást. Szerencsére mindkettő alapból működött.A pclinuxos 2010 már a kde 4-es ablakkezelőjét használja, de a menü még a régire emlékeztet.Hasznosnak találtam a leggyorsabb tároló kiválasztását elősegítő programot.
Végül a kde rendszerjellemzők menü. Szerintem ha valaki mindent tudni akar a rendszerről és a gépről akkor itt grafikus felületen elérhetők az információk.Összegzés

Korábban már használtam pclinuxos-t, és akkor is nagyon tetszett az egyszerűsége és stabilitása. A béta állapot ellenére nem tapasztaltam semmilyen problémát a rövid használat során. Azt hiszem ez az a disztribúció, amit csak használni kell. Nem igényel semmilyen plusz hegesztést, és további tárolók felvétele nélkül is elegendő a csomagválasztéka. Amennyiben kijön a végleges verzió, akkor kezdőknek mindenképpen ajánlott tenni vele egy próbát. Bátrabbaknak korábban is.

PclinuxOS honlapja: http://pclinuxos.com/

5 megjegyzés:

 1. Nálam a mandriva mindig megrogyott, de a vezérlőpultja az nagyon jó. A PClinuxOs stabilabb, mint a mandriva?

  VálaszTörlés
 2. Véleményem szerint lényegesen stabilabb. Gyorsaságot tekintve nem jobb, hiszen arra épül. Ha kijön a stabil verzió, lehet visszatérek rá. Nagyon tetszik hogy nem kell várni új kiadásra, mindig megvannak a legfrissebb csomagok.Eddig azért nem használtam az utóbbi egy évben mert csak ext3-at támogatta, és nem volt benne kde4. Most van mindkettő.

  A Mandriva nekem olya mint a Fedora, nem éppen a legstabilabb. Nem tudom miért. Több alkalommal fagyott, és más bugok is voltak benne.

  VálaszTörlés
 3. kde4 mar eleg regota elerheto a 2009.2-hoz is.
  ext4-re is van megoldas.

  VálaszTörlés
 4. Teljesen igazad van, de itt már ezek alapértelmezettek.

  VálaszTörlés